
Οδήγηση με ομίχλη και πάγο: πότε είναι καλύτερα να «το κλειδώσεις»;
Στην Εθνική-έστω με 80 χιλιόμετρα/ώρα-και πυκνή ομίχλη, το χειρότερο σενάριο
Οδηγείς «στα τυφλά», επικίνδυνο ακόμη και να σταθμεύσεις στη ΛΕΑ σε τέτοια συγκυρία
Λεωφορείο του ΚΤΕΛ Κοζάνης έκανε «ακροβατικά» και έμεινε τυχαία στο δρόμο
Καλύτερα να αποφύγεις τελείως την οδήγηση σε συνθήκες παγετού, γλιστράνε ακόμη και τα παρκαρισμένα
Στην Εθνική-έστω με 80 χιλιόμετρα/ώρα-και πυκνή ομίχλη, το χειρότερο σενάριο
Είναι πολλές και διάφορες οι αντιξοότητες που συχνά θα κληθεί να αντιμετωπίσει οδηγώντας ο κάθε ένας από εμάς. Από μια δυνατή βροχή έως μια επικίνδυνη καταιγίδα με κεραυνούς, ή μια ξαφνική χιονόπτωση που θα μπορούσε να τον καθηλώσει σε αναμονές ωρών σε δρόμους που κλείνουν. Ποιες είναι όμως οι δυσμενέστερες συνθήκες κίνησης και αυτές που πραγματικά είναι προτιμότερο να αποφεύγονται; Πότε είναι προτιμότερο να «κλειδώσεις» το αυτοκίνητο και να περιμένεις να βελτιωθούν οι συνθήκες, και πότε είναι δύσκολο να επιλέξεις ακόμη και αυτό; Αντικειμενικά, εξαιρούμενης της περίπτωσης να αποκλειστείς από χιονόπτωση και της ταλαιπωρίας ή ακόμη και του κινδύνου που αυτό συνεπάγεται, οι δυσκολότερες συνθήκες οδήγησης είναι αυτές που συνδυάζουν πυκνή ομίχλη και κίνηση στην Εθνική. Όταν η ορατότητα έχει περιοριστεί στα 20-30 μέτρα και πρέπει να οδηγείς με ταχύτητες που πρέπει να αγγίζουν τα 80 χλμ./ωρα, τότε τα πράγματα γίνονται…πραγματικά «ζόρικα».
Οδηγείς «στα τυφλά», επικίνδυνο ακόμη και να σταθμεύσεις στη ΛΕΑ σε τέτοια συγκυρία
Σε μια τέτοια συγκυρία (η οποία μάλιστα είναι ένα φαινόμενο…συχνό σε περιοχές που διασχίζει η Εγνατία οδός στη Δυτική Μακεδονία), είναι εξίσου επικίνδυνο και να συνεχίσεις να οδηγείς, αλλά και να σταθμεύσεις προσωρινά μέχρι να βελτιωθεί η κατάσταση. Η μεν πρώτη επιλογή του να συνεχίσεις να οδηγείς με ταχύτητες επίπεδου Εθνικής Οδού-έστω και μειωμένες π.χ. στα 80 χλμ./ωρα) εγκυμονεί τον κίνδυνο να βρεις μπροστά σου επικίνδυνες καταστάσεις χωρίς να προλάβεις να αντιδράσεις. Ανάλογα με την πυκνότητα της ομίχλης, υπάρχουν περιστάσεις μάλιστα που είναι ρίσκο ακόμη και να σταματήσεις δεξιά στη ΛΕΑ, αφού κάποιος μπορεί να έχει αποπροσανατολιστεί έχοντας επιλέξει την «τέρμα» δεξιά αυτή λωρίδα, και να πέσει ξαφνικά πάνω σου.
Λεωφορείο του ΚΤΕΛ Κοζάνης έκανε «ακροβατικά» και έμεινε τυχαία στο δρόμο
Οι Βορειοελλαδίτες οδηγοί είναι η αλήθεια ότι είναι πιο «μαθημένοι» σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις. Ενδεικτικό είναι το βίντεο που κυκλοφόρησε τις τελευταίες ημέρες στα social media, και δείχνει έναν επαγγελματία οδηγό ΚΤΕΛ-του Νομού Κοζάνης όπως αναφέρεται-να προσπαθεί με «νύχια και με δόντια», «ανάποδα τιμόνια» και άλλες «ταρζανιές» να κρατήσει το τεράστιο όχημα με τους-ενδεχομένως έως και 50-επιβάτες στο δρόμο. Αυτό μάλιστα έγινε κυριολεκτικά τυχαία και την τελευταία στιγμή. Ο παγετός ήταν τέτοιος, που η ολισθηρότητα δεν επέτρεπε στο βαρύ όχημα να κρατιέται με ευκολία στο οδόστρωμα.
Καλύτερα να αποφύγεις τελείως την οδήγηση σε συνθήκες παγετού, γλιστράνε ακόμη και τα παρκαρισμένα
Στις περιπτώσεις αυτές, το καλύτερο είναι να μην μετακινούμαστε καθόλου. Ο παγετός-όπως λένε και οι εμπειρότεροι οδηγοί-είναι κάτι που δεν αντιμετωπίζεται. Στον πάγο και σε ανηφορικά σημεία, μπορεί να αρχίσουν να γλιστρά με ακόμη και τα…παρκαρισμένα οχήματα. Το χιόνι, η λάσπη ή η βροχή είναι μια άλλη περίπτωση. Και αυτές οι συνθήκες μπορεί να γίνουν δύσκολες και επικίνδυνες και απαιτούν προσοχή, αλλά ο πάγος είναι κάτι που απλά δεν «παλεύεται», οπότε το καλύτερο είναι να περιμένει κανείς να βελτιωθούν οι συνθήκες, προτού αποφασίσει να ρισκάρει τη σωματική ακεραιότητα τη δική του, αλλά και άλλων ανθρώπων που θα βρίσκονται μαζί του στο αυτοκίνητο ή σε αλλά οχήματα στο δρόμο.