autoagora.gr logo
TEST ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ ΤΙΜΕΣ LEASING SHORT VIDEOS
Οδήγηση στην τρίτη ηλικία: Μήπως να το ξανασκεφτούμε;

Οδήγηση στην τρίτη ηλικία: Μήπως να το ξανασκεφτούμε;

18/10/2024

Κάποιοι έχουν μειωμένα αντανακλαστικά όσο ένας μεθυσμένος.
Είναι άδικο να παροπλίζονται, αλλά χωρίς έλεγχο κινδυνεύουν όλοι.
Προτιμότερο να πάνε με τα μέσα , για να μην πάνε..μέσα.
Ποια θα ήταν η δίκαιη λύση για την ασφάλεια όλων των οδηγών;

Κάποιοι έχουν μειωμένα αντανακλαστικά όσο ένας μεθυσμένος

Το πρόβλημα είναι διαπιστωμένο εδώ και χρόνια, αλλά μάλλον όπως όλα δείχνουν, δεν έχει αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Είναι αρκετά συχνή η είδηση του τραυματισμού ή ακόμη και του θανάτου συνανθρώπων μας από ατυχήματα που προκαλούν οδηγοί μεγαλύτερης ηλικίας. Θα ακούσουμε πολύ συχνά ότι οδηγοί κάποιας ηλικίας είναι ικανοί να μπουν και να οδηγήσουν για χιλιόμετρα ολόκληρα στην Εθνική Οδό από το αντίθετο ρεύμα, εφιάλτης και μόνο να το σκεφτείς! Περιπτώσεις σαν αυτή αλλά ακόμη και απλούστερες όπου μπορεί να μπερδέψουν τα πεντάλ στο παρκάρισμα και να προκαλέσουν υλικές ζημιές ή ακόμη και τραυματισμούς-οικείων τους συχνά ανθρώπων που έτυχε να βρίσκονται κοντά-είναι δυστυχώς φαινόμενο συχνό. Οι μειωμένες αισθήσεις, η μειωμένη κρίση και τα μειωμένα αντανακλαστικά οδηγών της τρίτης ηλικίας, τους κάνουν να μην διαφέρουν σε τίποτα, από ανθρώπους που οδηγούν μεθυσμένοι.

Είναι άδικο να παροπλίζονται, αλλά χωρίς έλεγχο κινδυνεύουν όλοι

«Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν» ήταν ο τίτλος μιας παλιάς επιτυχημένης δραματικής ταινίας, που περιέγραφε με γλαφυρό τρόπο, πόσο άδικο είναι να παροπλίζεται κάποιος που έχει στο παρελθόν προσφέρει πολλά, απλά επειδή δεν έχει τη δυνατότητα να το κάνει άλλο ακόμα. Ενώ όμως αυτό μπορεί να αποτελεί μια μεγάλη αλήθεια ακόμη και στην περίπτωση που εξετάζουμε, μάλλον δεν είναι αρκετό για να συγκριθεί με την αξία των ανθρώπινων ζωών που μπαίνουν αντίστοιχα σε ρίσκο. Ακόμη και των υλικών καταστροφών.

Προτιμότερο να πάνε με τα μέσα, για να μην πάνε ...μέσα

Θα ήταν η μετακίνηση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς μια λύση; Δυστυχώς, όχι πάντα. Σε πολλές περιπτώσεις αυτό δεν εξυπηρετεί-π.χ.  λόγω απόστασης ή είναι αδύνατον λόγω κινητικών δυσκολιών. Η εξυπηρέτηση με τα Ι.Χ. από αλλά μέλη της οικογένειας, με τους ρυθμούς που όλοι έχουν, δεν είναι πάντα εύκολη, ούτε και αυτή. Μένει η λύση του ταξί, που με τα οικονομικά δεδομένα, δεν μπορεί να αποτελεί μια μόνιμη επιλογή, ακόμη και αν τελικά θα ήταν η απλούστερη.

Η λύση έρχεται από το μέλλον

Η αυτόνομη οδήγηση και οι προοπτικές της είναι ο μεγαλύτερος εφιάλτης για τους λάτρεις της αυτοκίνησης. Στην παρούσα φάση όμως, σίγουρα και ο τελευταίος από αυτούς θα  συμφωνούσε ότι τα μόνα οφέλη από την αμφιλεγόμενη αυτή τεχνολογία θα ήταν η μελλοντική συνεισφορά στην αποφυγή του δυσάρεστου αντίκτυπου που μπορεί συχνά να προκαλούν οι μεγάλης ηλικίας οδηγοί. Εσύ τι πιστεύεις; Είναι δίκαιο να παροπλίζονται οι μεγαλύτεροι και να τους κατεβάζουμε από το τιμόνι; Τι θα κάνεις όταν έρθει η σειρά κάποιου δικού σου ανθρώπου να μπει σε αυτή τη θέση;

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε