Οι Βρετανοί ενέκριναν το νομοσχέδιο για την αυτόνομη οδήγηση
Τα αυτόνομα μοντέλα θα κυκλοφορήσουν στους δρόμους το 2026
Η αυτόνομη οδήγηση θα πολιορκήσει τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Ο νόμος ανοίγει «παραθυράκι» για περιπτώσεις που η οδήγηση δεν είναι εφικτή
Στόχος είναι η μείωση του ανθρώπινου παράγοντα, ο οποίος ευθύνεται για το 88% των συγκρούσεων
Τα αυτόνομα μοντέλα θα κυκλοφορήσουν στους δρόμους το 2026
Η πρόσφατη έγκριση του νομοσχεδίου που αφορά την αυτόνομη οδήγηση στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι γεγονός και αναμένεται να φέρει τεράστιες αλλαγές στον παγκόσμιο οδηγικό (και αυτοκινητοβιομηχανικό) «χάρτη». Μετά από ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ, η τεχνολογία της αυτόνομης οδήγησης επεκτείνεται στην ευρύτερη Δύση και συγκεκριμένα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έτσι, σε βάθος διετίας (και ανάλογα το πως θα κυλήσουν οι δοκιμές των μοντέλων), αναμένεται η κυκλοφορία των πρώτων αυτόνομων μοντέλων στους Βρετανικούς δρόμους. Όσον αφορά το οικονομικό σκέλος της νομοθέτησης, οι εκτιμήσεις της Βρετανικής κυβέρνησης κάνουν λόγο για μια βιομηχανία η οποία κοστίζει πάνω από 49 δισεκατομμύρια ευρώ! Η ανάπτυξη που θα έρθει αναμένεται να φέρει το «άνοιγμα» 38 χιλιάδων θέσεων εργασίας (έως και το 2035) στη βιομηχανία τεχνολογίας της αυτόματης οδήγησης.
Η αυτόνομη οδήγηση θα πολιορκήσει τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Όπως συνηθίζεται με οτιδήποτε αφορά την ανάπτυξη στον τεχνολογικό τομέα, οι εξελίξεις εκτυλίσσονται «αλυσιδωτά». Την επερχόμενη κατάσταση αναμένεται να παρακολουθήσουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όλες οι μεγάλες χώρες του κόσμου και ιδιαίτερα αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μιας και μιλάμε για τη... γειτονιά της Ευρώπης. Είναι εξαιρετικά πιθανό το σενάριο, αν στην περίπτωση που τα αποτελέσματα κινήσουν δεξιά (πόσο μάλλον να εντυπωσιάσουν) και επιφέρουν τόσο τη βελτίωση στο οδικό δίκτυο και την μείωση δεικτών ατυχημάτων, όσο και την ανάπτυξη της οικονομίας, να δούμε και κάτι ανάλογο - άμεσα - στις μεγάλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γερμανία και Γαλλία κατά κύριο λόγο αναμένεται να είναι οι επόμενες στην σειρά υποδοχής της αυτόνομης οδήγησης, ενώ ερωτηματικό αποτελεί το πως θα αντιδράσουν και τα υπόλοιπα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μη ξεχνάτε πως όπως αναφέραμε και νωρίτερα, οι εξελίξεις πάνε «αλυσιδωτά» και μέρος της... ευρωπαϊκής αλυσίδας, αποτελεί και η χώρα μας!
Ο νόμος ανοίγει «παραθυράκι» για περιπτώσεις που η οδήγηση δεν είναι εφικτή
Η έγκριση των οχημάτων με λειτουργία αυτόνομης οδήγησης αναμένεται να φέρει αλλαγές και σε περιπτώσεις που μέχρι πρότινος, η οδήγηση ήταν αδύνατη. Για παράδειγμα, παράγοντες οι οποίοι απαγορεύουν το να κάτσεις πίσω από ένα τιμόνι όπως η ισχυρή κατανάλωση αλκοόλ και η κόπωση. Ακόμη, τα μοντέλα θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την κάλυψη υπηρεσιών που χρειάζονται περισσότερους οδηγούς, καθώς και εργασίες στις οποίες η οδήγηση είναι τουλάχιστον επικίνδυνη για την σωματική ακεραιότητα, όπως η εξόρυξη.Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το θέμα της ανάληψης ευθύνης για τα μοντέλα αυτόνομης οδήγησης. Όπως αναφέρεται στο κυβερνητικό δημοσίευμα, όταν το όχημα βρίσκεται σε λειτουργία αυτόνομης οδήγησης, η ανάληψη ευθυνών θα γίνεται από εταιρείες όπως παρόχους ασφαλίσεων, προγραμματιστές λογισμικού καθώς και τους κατασκευαστές των αυτοκινήτων.
Στόχος είναι η μείωση του ανθρώπινου παράγοντα, ο οποίος ευθύνεται για το 88% των συγκρούσεων
Η σχετική τοποθέτηση της Βρετανικής κυβέρνησης έχει ως επίκεντρο την οδική ασφάλεια. Μάλιστα, προσδοκάται η βελτίωση της οδικής ασφάλειας και η μείωση του ανθρώπινου λάθους, καθώς, όπως αναφέρεται στο αρχικό δημοσίευμα, το ανθρώπινο χέρι ευθύνεται για το 88% των τρακαρισμάτων. Ο νόμος θα θέσει αυστηρά πλαίσια ελέγχου στα μοντέλα, απαιτώντας ένα επίπεδο ασφάλειας το οποίο, μέσω των σχετικών ελέγχων, θα πρέπει να διαπιστώνεται πως ισοδυναμεί με έναν πραγματικό προσεκτικό οδηγό. Ο έλεγχος της ασφάλειας θα πραγματοποιείται από ένα σύστημα το οποίο βασίζεται από μια ανεξάρτητη λειτουργία διερεύνησης συμβάντων και εμπνεύστηκε από το σύστημα αξιών και ασφάλειας της βρετανικής αεροπορικής βιομηχανίας. Η Βρετανική κυβέρνηση αναμένεται να υποχρεώσει τις εταιρείες σε συνεχή έλεγχο των μονάδων τους και συμμόρφωση αυτών με τους νόμους της.
Σχολιάστε |