autoagora.gr logo
TEST ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ ΤΙΜΕΣ LEASING SHORT VIDEOS
Θα καταφέρει το κράτος να τελειώσει με τα «φακελάκια» στη Διεύθυνση Μεταφορών;

Θα καταφέρει το κράτος να τελειώσει με τα «φακελάκια» στη Διεύθυνση Μεταφορών;

11/9/2024

Διαπιστώθηκε χρηματισμός στελεχών για παράβλεψη σε παρατυπίες
Κατηγορίες για παράκαμψη προτεραιότητας, παράνομες ανανεώσεις
Παραπομπή για πειθαρχικό έλεγχο σε μεγάλο αριθμό υπαλλήλων
Υπάρχουν καθυστερήσεις και δυσλειτουργία στις υπηρεσίες

Διαπιστώθηκε χρηματισμός στελεχών για παράβλεψη σε παρατυπίες και γρηγορότερη εξυπηρέτηση

Μπόνους παραγωγικότητας φαίνεται να έπαιρναν στελέχη της Διεύθυνσης Μεταφορών, το οποίο καταβαλλόταν όμως από τους...εξυπηρετούμενους πολίτες και όχι από την υπηρεσία τους. Η συγκεκριμένη κατάσταση είναι κοινό μυστικό ότι κρατούσε πάρα πολλά χρόνια, απλά προφανώς ο κόμπος έφτασε πλέον στο χτένι, και η Περιφέρεια αποφάσισε να βάλει ένα τέλος στην απαράδεκτη αυτή κατάσταση. Δεδομένου ότι το κακό είχε παραγίνει, δόθηκε η αφορμή προκειμένου να προχωρήσει γρηγορότερα το πλάνο για εξυγίανση και ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της Διεύθυνσης. Η Περιφέρεια έτσι, θέλει να κατορθώσει να βελτιώσει την εξυπηρέτηση προς τους πολίτες και να σταματήσει τις «αδιαφανείς διαδικασίες και τα φακελάκια». Τα παραπάνω φαινόμενα ήταν συνηθισμένες πρακτικές από υπαλλήλους που έκαναν τα «στραβά μάτια» σε ορισμένες περιπτώσεις παρατυπιών αλλά και εξυπηρετούσαν με «fasttrack» προτεραιότητα άλλες συγκεκριμένες υποθέσεις.

Κατηγορίες για παράκαμψη προτεραιότητας, «εύκολα νούμερα», παράνομες ανανεώσεις

Η προτεραιότητα δινόταν από τους υπαλλήλους του Τομέα Μεταφορών στους διάφορους επαγγελματίες διεκπεραιωτές, οι οποίοι αναλαμβάνουν αντίστοιχα μαζικά τις -πολλές και- διάφορες καθημερινές υποθέσεις των εταιριών αυτοκινήτων. Οι «εξυπηρετήσεις» που έπρεπε να κάνουν τα στελέχη της Περιφέρειας στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, αφορούσαν τη σύντομη «αυθημερόν» έκδοση νέων αδειών κυκλοφορίας (από νέες ταξινομήσεις ή από μεταβιβάσεις μεταχειρισμένων οχημάτων), έκδοση πινακίδων με «εύκολο νούμερο» (πχ «ζευγάρι» 2424 κλπ), έως και άλλες γραφειοκρατικές υποθέσεις όπως άρσεις παρακράτησης και άλλα. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, βοηθούσαν τους ενδιαφερόμενους να ολοκληρώσουν υποθέσεις φακέλων με ελλιπή ή και πλαστά δικαιολογητικά.

Παραπομπή για πειθαρχικό έλεγχο σε μεγάλο αριθμό υπαλλήλων

Όλα τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα την άμεση μετακίνηση τουλάχιστον 50 υπαλλήλων της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών, συμπεριλαμβανομένων Διευθυντών και Τμηματαρχών, αλλά και απλών στελεχών τα οποία βαρύνονται με ποινικά ή πειθαρχικά παραπτώματα. Το παράδοξο είναι, ότι τα συγκεκριμένα «κυκλώματα» δέχονταν χρηματισμό για τα αυτονόητα (για να κάνουν τη δουλεία τους), με βασική πρόφαση τη μαζικότητα των υποθέσεων που έπρεπε να διεκπεραιώσουν. Ωστόσο, θα ήταν εύκολο να προβλεφτεί από την υπηρεσία τους, η ύπαρξη ενός τμήματος που θα εξυπηρετεί τους επαγγελματίες διεκπεραιωτές με τις μαζικές υποθέσεις ξεχωριστά, και δεν θα σχετίζεται με το «γκισέ» που εξυπηρετούνται μεμονωμένα οι απλοί πολίτες. Εννοείται ότι τα «στραβά μάτια» σε παρατυπίες είναι κάτι ούτως ή άλλως ποινικά κολάσιμο σε κάθε περίπτωση.

Υπάρχουν καθυστερήσεις και δυσλειτουργία στις υπηρεσίες

Το θέμα είναι ότι ο μεγάλος αριθμός στελεχών που αποπέμφθηκαν ήδη από τον Απρίλιο, δεν έχουν αντικατασταθεί ακόμη από άλλους συναδέλφους τους, και όταν αυτό έχει γίνει, σε πολλές περιπτώσεις αφορά ανειδίκευτο και εποχικό προσωπικό, που δεν μπορεί να «βγάλει» τον όγκο της δουλειάς. Αποτέλεσμα, να έχουν παρατηρηθεί μεγάλες καθυστερήσεις  τους τελευταίους μήνες σε όλους τους τομείς εξυπηρέτησης της Διεύθυνσης.

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε