Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Βελτίωσε το και απογειώσου

28/4/2017

Δε σε ικανοποιούν αυτά που προσφέρει το αμάξι σου; Μάθε τώρα όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το tuning. Πού μπορείς να επέμβεις στο αυτοκίνητο σου και ποια τα οφέλη. Απογείωσε το!

Τα σημερινά αυτοκίνητα είναι σχεδιασμένα για να καλύπτουν όσο το δυνατό περισσότερες ανάγκες στη μεγαλύτερη δυνατή πληθώρα αγορών. Είναι φυσικό λοιπόν, ότι όσο καλά και να είναι αντικειμενικά, πάντα κάπου θα υστερούν για αυτούς που ζητούν το κάτι παραπάνω. Ευτυχώς για αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει η αγορά after market.

Όταν κάποιος αποφασίζει να βελτιώσει το αυτοκίνητό του, το κάνει με βάση τα γούστα και τις ανάγκες του, αλλά και σύμφωνα με τις «ελλείψεις» του οχήματος. Ο όρος «βελτίωση» λοιπόν είναι πολύ ευρύς και υποκειμενικός, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις, αυτό που εσύ θεωρείς αναβάθμιση, οι άλλοι να το εκλαμβάνουν ως «τραγωδία», κάτι που συνήθως έχει να κάνει με την υπερβολή

Πού μπορείς να επέμβεις στο αυτοκίνητο σου και ποια τα οφέλη;

Η βελτίωση ενός αυτοκινήτου μπορεί να πραγματοποιηθεί με πολλές διαφορετικές εκφάνσεις και τρόπους αλλά σίγουρα αυτό που προκύπτει ως τελικό αποτέλεσμα είναι, όπως άλλωστε το λέει και η λέξη, κάτι καλύτερο από αυτό που είχατε πριν. Οι συνηθέστερες βελτιώσεις που λαμβάνουν χώρα, αφορούν είτε την εξωτερική εμφάνιση του αυτοκινήτου είτε την απόδοσή του.
Σε αρκετές περιπτώσεις βέβαια αυτά τα δύο συνδυάζονται. Όσον αφορά λοιπόν την εμφάνιση του αυτοκινήτου, οι μετατροπές είναι πιο εμφανείς, αφού είναι το πρώτο που παρατηρεί κάποιος και μπορούν να μετατρέψουν ένα απλό καθημερινό αυτοκίνητο, σε ένα αυτοκίνητο που θα τραβήξει όλα τα βλέμματα πάνω του. Εξάλλου υπάρχουν πολλά που θα μπορούσε κάποιος να αλλάξει στο εξωτερικό μέρος.
Από το χρώμα και τη βαφή μέχρι τα ελαστικά. Απαραίτητο βέβαια πριν προβείτε σε οποιαδήποτε αλλαγή στο παρουσιαστικό του οχήματός σας, είναι να γνωρίζετε τι ακριβώς θα σας προσφέρει, αλλά και τι διαδικασία θα ακολουθηθεί.

Τι μπορεί να «βελτιωθεί»;
Το πρώτο πράγμα που σηκώνει «βελτίωση» είναι η απόδοση του κινητήρα, αλλά και τα συστήματα ανάρτησης, πέδησης, εξάτμισης και διεύθυνσης. Περισσότερο γκάζι, καλύτερο κράτημα, ισχυρότερο φρενάρισμα και πιο συμμετοχική οδήγηση, αυτά είναι συνήθως τα ζητούμενα.
Από την άλλη, υπάρχει η εμφάνιση, αλλά και η άνεση. Οι λύσεις είναι πολλές και ποικίλλουν από ένα αξεσουάρ έως ένα πλήρες body kit. Ιδιαίτερα δημοφιλείς είναι οι αντηλιακές μεμβράνες, αλλά και οι προτάσεις αναβάθμισης των φωτιστικών σωμάτων του αυτοκινήτου. Αντίστοιχα είναι τα πράγματα και στο εσωτερικό, εκεί που τα aftermarket συστήματα multimedia κερδίζουν συνεχώς έδαφος.

Body Kits
Όσοι θέλετε ένα πλήρες λίφτινγκ στην εμφάνιση του αυτοκινήτου σας η απάντηση κρύβεται στη λέξη body kits. Υπάρχουν άπειροι διαφορετικοί συνδυασμοί για να διαλέξετε και πραγματικά να κάνετε το αυτοκίνητό σας να φαίνεται διαφορετικό. Τα πιο δημοφιλή μέρη ενός body kit που επιλέγουν να προσθέσουν οι περισσότεροι είναι οι αεροτομές και οι προφυλαχτήρες.
Οι aftermarket επιλογές είναι άφθονες στην αγορά και για όλα τα γούστα. Να τονίσουμε βέβαια πως τα συγκεκριμένα μέρη αλλάζουν όλη τη συμπεριφορά και το «πάτημα» του αυτοκινήτου στο δρόμο, αφού επηρεάζουν την αεροδυναμική του και τη διοχέτευση του αέρα. Για τους πιο extreme, στο εμπόριο θα βρείτε και ειδικά wide body kits με φουσκωμένα φτερά, πλαϊνούς μαρσπιέδες, καπό με εισαγωγείς αέρα κ.α. 

Πως μπορείς να ξυπνήσεις το κινητήρα σου

Πάντα έχετε τη δυνατότητα να κάνετε μικρές επεμβάσεις, με απώτερο σκοπό τη ενίσχυση της ιπποδύναμης του κινητήρα σας. Αυτό που μπορείτε να κάνετε εύκολα και χωρίς μεγάλο κόστος για την εφαρμογή του, είναι να εφαρμόσετε το τρίπτυχο Φίλτρο αέρα – Πρόγραμμα – Εξάτμιση!
Αρχικά μπορείτε να αλλάξετε το φίλτρο αέρα του κινητήρα, βάζοντας ένα after market, σαφώς με πιο ελεύθερη ροή, με σκοπό την αύξηση της εισροής του αέρα στο θάλαμο καύσης και κατΆ επέκταση την (μικρή) αύξηση της ιπποδύναμης. Εν συνεχεία αν το επιθυμείτε μπορείτε να προβείτε στον επαναπρογραμματισμό του εγκεφάλου, όπου θα του εισάγετε νέα δεδομένα, τα οποία σε συνδυασμό με τη βελτίωση της ροής του αέρα, αλλά και του συστήματος εξαγωγής, θα σας επιφέρουν μια αύξηση της ιπποδύναμης. 
 
Επέλεξε το πακέτο tuning που σου ταιριάζει. Πόσο σημαντικός είναι ο μάστορας;

Στην αγορά κυκλοφορεί μεγάλη γκάμα από πακέτα βελτιώσεων που πολλές φορές είναι ειδικά σχεδιασμένα για ένα συγκεκριμένο μοντέλο ή για μια συγκεκριμένη μάρκα αυτοκινήτου. Οπότε, αν σκεφτόμαστε να προβούμε σε αγορά κάποιου τέτοιου πακέτου, είναι καλό να κάνουμε μια καλή έρευνα αγοράς και να σιγουρευτούμε ότι το πακέτο βελτίωσης που θα επιλέξουμε είναι συμβατό με το αυτοκίνητό μας.

Κατόπιν, θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι ο επαγγελματίας που θα αναλάβει την εργασία έχει εξειδίκευση και στο μοντέλο του αυτοκινήτου μας αλλά και στο συγκεκριμένο πακέτο βελτίωσης που έχουμε επιλέξει. Βέβαια, επειδή ο παράγοντας άνθρωπος, άρα και λάθος, είναι πάντα παρόν, καλό είνα και εμείς να ελέγχουμε κάποια πράγματα.

Για παράδειγμα, όταν βελτιώνουμε την εξωτερική εμφάνιση του αυτοκινήτου, προσθέτοντας π.χ. μια αεροτομή, δυστυχώς πάντα υπάρχει η πιθανότητα να μην γίνει σωστή τοποθέτηση. Καλό είναι, λοιπόν, να ελέγξουμε και εμείς κάποιες λεπτομέρειες. Αν έχει χρησιμοποιηθεί λάθος υλικό ή δεν έχει γίνει σωστή τοποθέτηση, μπορεί να ξεφλουδίσει και να ξεκολλήσει στα σημεία που γίνονται τα γυρίσματα. 


Τι πρέπει να προσέξεις την ώρα της αναβάθμισης και τι να απαιτήσεις
Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί στα παρακάτω:
  • Πριν από κάθε εργασία θα πρέπει να σιγουρευόμαστε ότι υπάρχουν εγγυήσεις τόσο για τα ανταλλακτικά όσο και για τις εργασίες.
Συγκεκριμένα:
  • Πριν προβούμε σε επέμβαση στον κινητήρα, που θα βγάλει το αυτοκίνητό μας εκτός εργοστασιακής εγγύησης, θα πρέπει να ζητήσουμε και εγγύηση εργασίας αλλά και δυναμομετρήσεις τόσο πριν όσο και μετά την βελτίωση, για να βεβαιωθούμε ότι ο κινητήρας λειτουργεί σωστά και αποδίδει τα αναμενόμενα.
  • Αν προβούμε σε αλλαγές στο σύστημα πέδησης (φρένα), θα πρέπει να σιγουρευτούμε ότι το σύστημα ABS του αυτοκινήτου λειτουργεί κανονικά.
  • Ελέγχουμε τη διαθεσιμότητα των ανταλλακτικών για την περίπτωση κακής στιγμής και τον τρόπο τοποθέτησης και μόνωσης με το αμάξωμα, ώστε να μην αποτελέσουν κάποιες τρύπες για βάσεις πηγή σκουριάς.
  • Ένας αξιόπιστος βελτιωτής θα σας παρέχει πάντα εγγυήσεις για την δουλειά του και θα σας εξηγεί διεξοδικά και κατανοητά τι επέμβαση θα γίνει.
Συμβουλές για diesel κινητήρες
Οι νέοι γενιάς πετρελαιοκινητήρες έχουν κεραμικό καταλύτη πριν από το φίλτρο μικροσωματιδίων στα μοντέλα αυτοκινήτων του 2009 και μετά. Στην πορεία του χρόνου μπορεί να αντικατασταθεί από έναν μεταλλικό καταλύτη, αντί για κεραμικό, με ανάλογα σωστά ευγενή μέταλλα ο οποίος βελτιώνει τον diesel κινητήρα.
 
Συμβουλές για Lpg κινητήρες 
Ανάλογα και στους Lpg κινήτηρες τοποθετούμε για μεγαλύτερη απόδοση βελτιωτικούς μεταλλικούς καταλύτες με τα ανάλογα ευγενή μέταλλα.
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις

Σχετικες επιχειρησεις