Γιατί χρειαζόμαστε αντηλιακές μεμβράνες τον χειμώνα?
Διαβάστηκε από 5959 αναγνώστες - 2/9/2020
Οι αντηλιακές μεμβράνες βελτιώνουν την εμφάνιση και κάνουν πιο άνετη την οδήγηση όποια εποχή και αν διανύουμε. Δες τώρα ποια θα είναι τα οφέλη από την σωστή επιλογή αλλά και τι ισχύει με την νομοθεσία.
Στην Ελλάδα, είτε είναι καλοκαίρι είτε χειμώνας, ο ήλιος δεν αστειεύεται, και σε συνδυασμό με την υπεριώδη ακτινοβολία, είναι επιβλαβής όχι μόνο για εμάς, αλλά και για το εσωτερικό του αυτοκινήτου μας. Η τοποθέτηση αντηλιακών μεμβρανών μπορεί να βοηθήσει, καθώς ταυτόχρονα με την προστασία μας από την υπεριώδη ακτινοβολία προστατεύει και το εσωτερικό του σαλονιού του αυτοκινήτου από πιθανή φθορά λόγω μεγάλων θερμοκρασιών.
Εκτός όμως από τα παραπάνω, οι ηλιακές μεμβράνες έχουν πολλαπλά οφέλη, συμβάλλοντας στην καλύτερη απόδοση του κλιματιστικού, και άρα στην μικρότερη κατανάλωση καυσίμου. Το οφέλη δε σταματούν μόνο εκεί, καθώς επεκτείνονται και στην παθητική ασφάλεια που μας προσφέρουν, όπως και σε μεγαλύτερη αντικλεπτική προστασία. Διάβασε πώς οι ηλιακές μεμβράνες κατορθώνουν τόσα πολλά!
Εμπόδισε το 99% βλαβερής υπεριώδους ακτινοβολίας
Οι αντηλιακές μεμβράνες αποτελούνται από πολλά επιμέρους στρώματα, και επιστρώσεις τιτανίου και αλουμινίου, που προστατεύουν από τη βλαβερή υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Η προστασία μπορεί να φτάσει το 99% και παράλληλα, ανάλογα με το χρώμα του αυτοκινήτου, μειώνεται και ηλιακή θερμότητα στο εσωτερικό του σαλονιού. Αυτό συμβάλει στην καλύτερη υγεία οδηγού και επιβατών, ιδιαίτερα αν περιλαμβάνονται άτομα με ευαισθησία στο δέρμα ή παιδιά.
Οι αντηλιακές μεμβράνες αυξάνουν επίσης την παθητική ασφάλεια μας. Οι μεμβράνες γίνονται ένα σώμα με τα κρύσταλλα. Έτσι, εάν σπάσει κάποιο κρύσταλλο σε περίπτωση ατυχήματος, τα κομμάτια του δε θα διασκορπιστούν στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, αποφεύγοντας τον τραυματισμό κάποιου επιβάτη. Επίσης, η ορατότητα του οδηγού είναι καλύτερη, καθώς περιορίζεται η αντηλιά και τα κακορυθμισμένα φώτα των υπόλοιπων αυτοκινήτων, ιδιαίτερα σε οδήγηση τις νυχτερινές ώρες.
Κάψε λιγότερα. Δίωξε τους κλέφτες
Μια καλή αντηλιακή μεμβράνη, όπως είπαμε μειώνει την ηλιακή θερμότητα στο εσωτερικό του σαλονιού. Αυτό βοηθά στην καλύτερη απόδοση του κλιματιστικού κα ως αποτέλεσμα στην μικρότερη κατανάλωση καυσίμου.
Οι ηλιακές μεμβράνες συμβάλουν επίσης, στην αντικλεπτική προστασία του οχήματός μας. Ο επίδοξος κλέφτης δεν έχει καλή ορατότητα στο εσωτερικό, ενώ ακόμα και αν σπάσει το τζάμια θα βρει μπροστά του τη μεμβράνη, για την οποία θα χρειαστεί αρκετό χρόνο ώστε να την κόψει. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, τα περιστατικά μερικής κλοπής είναι 72% λιγότερα στα αυτοκίνητα με αντηλιακές μεμβράνες.
Τι ισχύει με τις προδιαγραφές της Ε.Ε και πόσο κοστίζουν
Τι ισχύει με την νομοθεσία
Μεγάλη κουβέντα έχει γίνει για το ποιες ηλιακές μεμβράνες είναι νόμιμες και ποιες όχι. Πολλοί ισχυρίζονται ότι οι πολύ σκούρες μεμβράνες είναι παράνομες και αν κάποιος τις τοποθετήσει, κινδυνεύει με επιβολή προστίμου σε πιθανό έλεγχο. Όμως, η αλήθεια δεν είναι ακριβώς αυτή.
Παρά τις φήμες, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στο πόσο σκούρες θα είναι οι μεμβράνες στα πίσω παράθυρα και το πίσω τζάμι, αρκεί αυτές να μην καλύπτουν το τρίτο φως φρένων εάν είναι τοποθετημένο πίσω από το τζάμι. Για όλα τα αυτοκίνητα απαγορεύονται οι μεμβράνες που έχουν διαπερατότητα φωτός μικρότερη του 70% στα εμπρός πλευρικά τζάμια και 75% για το παρμπρίζ. Στο τελευταίο επιτρέπεται η τοποθέτηση σκούρας λωρίδας στο άνω μέρος αυτού, ενώ καλό είναι να έχουμε στο νου μας ότι τα νούμερα αναφέρονται στη συνολική διαπερατότητα του φωτός μετά την τοποθέτηση των μεμβρανών και όχι αποκλειστικά σε αυτές. Έτσι, ένα αυτοκίνητο που διαθέτει από τον κατασκευαστή του ελαφρά φιμέ τζάμια θα είναι νόμιμο μόνο με τα πιο ανοιχτόχρωμα φιλμ. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπονται μεμβράνες καθρέπτες, αυτές δηλαδή που αντανακλούν πάνω από 25% του φωτός καθώς αυτές μπορεί να τυφλώσουν τους οδηγούς των άλλων οχημάτων.
Κόστος και απόσβεση
Το κόστος για την τοποθέτηση αντηλιακών μεμβρανών ξεκινά από τα 90 ευρώ και φτάνει έως τα 200, ανάλογα με την ποιότητα και μάρκα που θα επιλέξετε, ή ακόμη και την εποχή που θα αποφασίσετε να τις τοποθετήσετε (χειμώνας-καλοκαίρι). Σε κάθε περίπτωση πάντως, η τιμή είναι ανάλογη με το μέγεθος του αυτοκινήτου. Διαφορετικές τιμές δίνονται για 3θυρα και για 5θυρα αυτοκίνητα, και άλλες για SUV.
Η απόσβεση των αντηλιακών μεμβρανών μπορεί να γίνει από τον πρώτο κιόλας χρόνο, και μάλιστα εύκολα. Υπολογίζουμε πως με την τοποθέτησή τους η κατανάλωση μειώνεται θεωρητικά έως 33%, ωστόσο εμείς υπολογίστε περίπου 20%. Αρα, για ένα μοντέλο με κατανάλωση 8,0 λτ./100 χλμ., κερδίζουμε 1,6 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα (ή περίπου 2 ευρώ). Με δεδομένο, λοιπόν, ότι τους καλοκαιρινούς μήνες διανύει ένας οδηγός κατά μέσο όρο 5.000 χλμ./έτος, το όφελος μόνο και μόνο από την κατανάλωση είναι 100 ευρώ. Από εκεί και πέρα, ένα άλλο σημαντικό είναι ότι το air condition δεν δουλεύει υπερωρίες, και άρα γλιτώνεις από ενδεχόμενες βλάβες ή αναπλήρωση φρέον, που σημαίνει ότι το όφελος είναι πολύ μεγαλύτερο από τα 100 ευρώ που βλέπεις άμεσα στον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Ζήτα τα απαραίτητα πιστοποιητικά. Το πρώτο κρίσιμο 24ωρο
Αν αποφασίσουμε να τοποθετήσουμε ηλιακές μεμβράνες, θα πρέπει να σιγουρευτούμε ότι:
Οι μεμβράνες που θα χρησιμοποιήσουμε συνοδεύονται από επίσημο πιστοποιητικό συμμόρφωσης με τις οδηγίες της Ε.Ε.
Προμηθευόμαστε πάντα την γραπτή εγγύηση και ενημερωνόμαστε αναλυτικά για το τι περιλαμβάνει
Βεβαιωνόμαστε ότι ο αριθμός έγκρισης υπάρχει σε ειδικό αυτοκόλλητο ανάμεσα στο τζάμι και στη μεμβράνη, όπως πρέπει σύμφωνα με τις προδιαγραφές για τις μεμβράνες.
Θα πρέπει επίσης, να προσέξουμε τη φροντίδα των ηλιακών μεμβρανών που περιλαμβάνει τα εξής:
Μετά την τοποθέτηση των αντηλιακών μεμβρανών, τα παράθυρα θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά για ένα 24ωρο ώστε η κολλητική ουσία να προσαρμοστεί πλήρως στην επιφάνεια των κρυστάλλων, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, υπάρχει πιθανότητα να καταστραφούν οι μεμβράνες. Επιπλέον, δεν θα πρέπει για το ίδιο χρονικό διάστημα να ανάψουμε τις αντιστάσεις στο πίσω θερμαινόμενο τζάμι. Για 48 ώρες μετά την τοποθέτηση, δεν πρέπει να γίνει καθαρισμός των τζαμιών, αφού με την πίεση που ασκείται μπορεί να μετακινηθούν.
Στον καθαρισμό των μεμβρανών, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε μαλακό πανί και ποτέ το ίδιο με εκείνο που βάζουμε στο εξωτερικό του αυτοκινήτου.
Ζημιά μπορεί να προκληθεί και από τεχνικούς που θα χρειαστεί να φτιάξουν κάποιο από τα παράθυρά μας, αν προκύψει τέτοια ανάγκη. Τους ενημερώνουμε λοιπόν και είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί.