Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Συναγερμός οικονομικός και hi tech

21/4/2017

Δώσατε μία περιουσία για το αυτοκίνητο σας, μη το αφήνετε έρμαιο του καθενός. Θωρακίστε το και κοιμηθείτε ήσυχοι. Μάθετε τώρα για τους νέους συναγερμούς και τα είδη τους.

Το αυτοκίνητο αποτελεί ένα περιουσιακό στοιχείο αρκετών χιλιάδων ευρώ, συνεπώς απαιτεί και την ανάλογη προσοχή και προστασία, γιατί, αναμφίβολα, η χειρότερη δυνατή ζημιά που μπορεί να πάθει ένας ιδιοκτήτης αυτοκινήτου, είναι να του κλέψουν το όχημά του. Είναι μια πραγματικότητα πως τα τελευταία χρόνια όλο και μεγαλώνει το ποσοστό κλοπής ή απαλλοτρίωσης αυτοκινήτων, παρόλο που έχουν επιτευχθεί τεράστια άλματα στην αντικλεπτική τους προστασία. Αυτό συμβαίνει διότι παράλληλα και οι «επαγγελματίες» κλέφτες πλέον είναι εφοδιασμένοι με τελευταία τεχνολογικά συστήματα, τα οποία μπορούν να απενεργοποιήσουν τις δικές σας «άμυνες». Αυτό επιτάσσει την ακόμα καλύτερη δυνατή οχύρωση από πλευράς μας, γιατί προφανώς κανείς δεν επιθυμεί να υποστεί μια οικονομική ζημιά αρκετών χιλιάδων ευρώ, όση δηλαδή είναι η αξία του αυτοκινήτου. 


Πώς λειτουργεί ένας συναγερμός και οι δύο κατηγόριες του
 
Οι συναγερμοί διαθέτουν ραντάρ εντός της καμπίνας του αυτοκινήτου που είναι σε θέση να ανιχνεύσουν τυχόν κινήσεις στο εσωτερικό του οχήματος και να ενεργοποιήσουν τη σειρήνα. Εκτός αυτού, σε όλες τις θύρες του αυτοκινήτου είναι τοποθετημένες παγίδες που ενεργοποιούνται σε περιπτώσεις βίαιου ανοίγματος. Οι συναγερμοί φέρουν επίσης, και αντικραδασμικά συστήματα, που ενεργοποιούν τη σειρήνα όταν το αυτοκίνητο κουνηθεί, από εξωτερικό παράγοντα.

Τα συστήματα συναγερμού διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: αυτά με απλό κωδικό και αυτά με κυλιόμενο κωδικό. Η πρώτη περίπτωση αφορά μια συγκεκριμένη συχνότητα που εκπέμπεται από μακριά μέσω ενός ειδικού διακόπτη που ενεργοποιεί ή απενεργοποιεί το σύστημα. Φυσικά σε αυτούς τους συναγερμούς είναι εύκολο να «χακάρει» κάποιος το σύστημα και να «αντιγράψει» τη συχνότητα του συναγερμού. Πιο πολύπλοκη είναι η λειτουργία του κυλιόμενου κωδικού, όπου η συχνότητα μεταβάλλεται συνέχεια και τυχαία.


Νέες τεχνολογίες με τηλεειδοποίηση και turbo timer

Οι συναγερμοί διασφαλίζουν σε ένα βαθμό την ασφάλεια του αυτοκινήτου μας, ωστόσο υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τύποι συναγερμού για να επιλέξουμε αυτόν που ταιριάζει περισσότερο στις δικές μας ανάγκες. Η διαφορά των συναγερμών λοιπόν, έγκειται αφενός στην επωνυμία της εταιρείας που θα επιλέξετε και αφετέρου στο πλήθος των λειτουργιών που θα διαθέτει η κεντρική μονάδα. Σε όλες τις περιπτώσεις, το σημείο στο οποίο θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη σημασία, είναι η αξιοπιστία του συναγερμού που θα εγκαταστήσετε στο αυτοκίνητό σας. Ένα σύγχρονο σύστημα θα πρέπει να περιλαμβάνει κυλιόμενους κωδικούς, με προστασία αντιγραφής. Τελευταία έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά και τα πιο εξελιγμένα συστήματα, που ειδοποιούν τον κάτοχο του αυτοκινήτου για παραβίαση μέσω του κινητού τηλεφώνου του, ενώ πολλά συστήματα συνεργάζονται και με GPS εντοπίζοντας τη θέση που βρίσκεται.

Τηλεειδοποίηση
Στην περίπτωση που αναζητάμε κάτι πιο εξεζητημένο από τον συναγερμό μας, σας δίνεται η δυνατότητα επιλογής συστήματος με τηλεειδοποίηση. Αυτή η κατηγορία συναγερμών περιλαμβάνει στο τηλεχειριστήριο όπλισης-αφόπλισης μια πρόσθετη οθόνη ενδείξεων που σας ενημερώνει για μια σειρά ζητημάτων. Επίσης, υπάρχουν και είδη συναγερμών που βρίσκονται σε συνεχή επαφή με το κινητό μας τηλέφωνο, όπου η οποιαδήποτε ενημέρωση του ιδιοκτήτη γίνεται με γραπτό μήνυμα (SMS).

Για κινητήρες turbo
Οι κινητήρες που διαθέτουν σύστημα τούρμπο χρειάζονται κάποια δευτερόλεπτα επιπλέον να δουλέψουν πριν τεθούν εκτός λειτουργίας. Έτσι, κάποιοι συναγερμοί διαθέτουν χρονοδιακόπτη turbo timer, που αφήνει τον κινητήρα να λειτουργεί ένα χρονικό διάστημα από τι στιγμή ο οδηγός βγάλει το κλειδί από τη μίζα και κλειδώσει το αυτοκίνητο. Το χρονικό διάστημα αυτό ρυθμίζεται ανάλογα με τις απαιτήσεις του ιδιοκτήτη.
 
Επηρεάζεται η εργοστασιακή εγγύηση; Πόσο αξιόπιστη είναι μία αλλαγή;

Αν σκεφτόμαστε να εγκαταστήσουμε σύστημα συναγερμού θα πρέπει να προσέξουμε τα εξής:
  • Αξιοπιστία. Πολλές είναι οι αναφορές διαφόρων ανθρώπων που εξηγούν, ότι το σύστημα συναγερμού του αυτοκινήτου τους ενεργοποιήθηκε χωρίς λόγο και αιτία, έχοντας ως αποτέλεσμα τη μείωση εμπιστοσύνης τους προς το σύστημα αυτό.
  • Συμβατότητα με εργοστασιακή εγγύηση. Oι after market συναγερμοί μπορούν να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικοί. Αν για παράδειγμα όμως,  εμπεριέχουν τεχνολογία διακοπής της ροής του καυσίμου, πιθανόν να αντιμετωπίσουμε πρόβλημα, όταν απευθυνθούμε για service σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί ακόμη και να χάσουμε την εγγύηση!
  • Όπως και σε κάθε άλλη μας αγορά, το σύστημα συναγερμού θα πρέπει να συνοδεύεται από γραπτή εγγύηση, και να είμαστε πλήρως ενημερωμένοι για το χρόνο διάρκειας και τι ακριβώς καλύπτει.
 
Πόσο κοστίζουν
Στο εμπόριο υπάρχουν συναγερμοί, οι οποίοι μπορεί να κοστίζουν ελάχιστα, αλλά δε διακρίνονται για την ποιότητα κατασκευής τους. Ένας καλός συναγερμός με τις βασικές λειτουργίες κοστίζει από 150 ευρώ, ενώ ένας με τηλεειδοποίηση κοστίζει από 300 ευρώ και με turbo timer από 450 ευρώ. Γι αυτούς που διαθέτουν λειτουργία εύρεσης αυτοκινήτου μέσω δορυφόρου, το κόστος ανεβαίνει περισσότερο και ανάλογα πάντοτε με την εταιρεία που υποστηρίζει την υπηρεσία αυτή.
 


 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις

Σχετικες επιχειρησεις