Μικρά SUV | Μικρά | Οικογενειακά SUV | Premium | Electric

Μην αγοράζεις προϊόντα άγνωστης προέλευσης & αμφιβόλου ποιότητας.

Πριν επιλέξω λιπαντικά

Διαβάστηκε από 1910 αναγνώστες - 2/3/2017

Τι πρέπει να κάνεις πάντα πριν αγοράσεις λιπαντικά; Τι σημαίνουν οι αριθμοί στη συσκευασία και τι οι όροι «ιξώδες», «ρευστότητα» και «low SAPS»;

Το manual του κατασκευαστή είναι…ευαγγέλιο!
Αν σκεφτόμαστε πιο λιπαντικό είναι το κατάλληλο για το αυτοκίνητό μας, η απάντηση είναι σχετικά απλή. Το κατάλληλο λιπαντικό είναι αυτό που ορίζει ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου σας. Το manual οδηγιών αναφέρει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το λιπαντικό του κινητήρα σας.

Τι σημαίνουν τα νούμερα στη συσκευασία;
Ας υποθέσουμε ότι αγοράσατε ένα λιπαντικό, 10W-40. Αυτό σημαίνει πως, όσο μικρότερος είναι ο πρώτος αριθμός (10), τόσο πιο σταθερό παραμένει το ιξώδες του λιπαντικού σε χαμηλές θερμοκρασίες.  Ο βαθμός καλοκαιριού ακολουθεί το γράμμα W του χειμώνα (δηλαδή 40) και όσο μεγαλύτερος είναι, τόσο περισσότερο το λάδι παραμένει σταθερό σε υψηλές θερμοκρασίες.

Τι είναι ο «δείκτης ιξώδους» και τα λιπαντικά «low SAPS»;
  • Το ιξώδες φανερώνει πόσο παχύρευστο είναι ένα λιπαντικό. Το ιξώδες του λαδιού πρέπει να μεταβάλλεται μέσα σε ορισμένα όρια, ανάλογα με τη μεταβολή της θερμοκρασίας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί κατά την αρχική εκκίνηση του κινητήρα πρέπει το λάδι να φτάνει αμέσως στις τριβόμενες επιφάνειες. Όταν όμως ο κινητήρας ζεσταθεί, το πάχος της μεμβράνης αυτής πρέπει να διατηρείται σταθερό, ώστε να αποφεύγεται η επαφή των μεταλλικών επιφανειών.
  • Τα λιπαντικά low SAPS είναι τα πιο διαδεδομένα και έχουν σχεδιαστεί ώστε να είναι φιλικά με τα μοντέρνα συστήματα επεξεργασίας των καυσαερίων. Τα στοιχεία της θειικής τέφρας του φωσφόρου και του θείου που διαθέτουν στη σύστασή τους αυξάνουν την απόδοση λίπανσης του λιπαντικού του κινητήρα, με συνέπεια να συσσωρεύονται λιγότερα κατάλοιπα καύσης στο φίλτρο σωματιδίων πετρελαίου, με αποτέλεσμα αυξημένη διάρκεια ζωής του φίλτρου σωματιδίων.

Σχετικες επιχειρησεις