Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Skoda Scala 1,0 TSI 116 PS Ambition - 17.400 ευρώ

Διαβάστηκε από 25915 αναγνώστες - 29/6/2020

Ο νέος παίκτης, με όνομα Skoda Scala είναι εδώ και αντικαθιστά το Rapid Spaceback. Είναι ψηλότερο, καλύτερο, πιο όμορφο και αποτελεί επικίνδυνο αντίπαλο ακόμα και για μοντέλα του ίδιου γκρουπ..

Ambition από 17.400 ευρώ
 
Η έκδοση Ambition είναι η βασική για τον συγκεκριμένο κινητήρα και προσφέριε ένα ιδιαίτερα δελεαστικό πακέτο σε σύγκριση με την τιμή της. Από την λίστα ξεχωρίζουν οι 16άρες ζάντες αλουμινίου, το ηχοσύστημα πολυμέσν BOLERO με οθόνη αφής 8 ιντσών, η κάμερα οπισθοπορείας, το σύστημα Front Assist, προβολείς ομίχλης, το λογισμικό Smart Link και ο κλιματισμός.


Εμφάνιση - σχεδίαση: Αρέσει σε όλους χωρίς να προκαλεί
Οι Τσέχοι δεν πάτησαν σε γνωστές μέχρι σήμερα γραμμές. Αντιθέτως το τόλμησαν και έφεραν στη ζωή ένα ολοκαίνουργιο σχεδιαστικά μοντέλο το οποίο φέρει την δική του υπογραφή. Παρατηρώντας το από μπροστά, σίγουρα θα σας τραβήξει τα βέμματα η μεγάλη κάθετη μάσκα αλλά και τα αιχμηρής σχεδίασης φωτιστικα σώματα LED, ενώ από το πλάι, δείχνει πραγματικά πιο μεγάλο από ότι είναι (4.362 χλστ). Η χαμηλή οροφή προσθέτει στο σύνολο, ενώ και στο πίσω μέρος, αντικρίζουμε μεγάλο παρ μπριζ και λεπτής σχεδίασης φώτα. Δεν προσπαθεί να μοιάσει ούτε σε SUV, ούτε σε κάτι άλλο, είναι το Scala και αυτό του το αναγνωρίζουν όλοι...



Εσωτερικό: Λιτό, λειτουργικό και άκρως ποιοτικό
Κοιτάξτε καλά το εσωτερικό του νέου Skoda Scala καθώς μας παρουσιάζει τη νέα λογική σχεδίασης καμπίνας που θα συναντήσουμε σε πολλά μελλοντικά μοντέλα. Το ταμπλό χτίζεται γύρω από μία κυματοειδή γραμμή η οποία «ενσωματώνει» οπτικά την οθόνη αφής του infotainment με την τελευταία να ξεκινά από τις 6 ίντσες και φτάνει μέχρι και τις 9.2. Έχει χρησιμοποιηθεί σχεδόν αποκλειστικά μαλακό υλικό, ενώ ο πίνακας οργάνων που αντικρίζει μπροστά του ο οδηγός είναι μία οθόνη 10.25 ιντσών με 5 πιθανές διαφορετικές διαμορφώσεις. Αυτό που εντυπωσιάζει ιδιαίτερα είναι η αγάπη του νέου Skoda Scala στις τεχνολογίες, καθώς διαθέτει μόνιμη πρόσβαση στο ίντερνετ, δυνατότητα σύνδεσης με όλα τα smartphones αλλά και ένα πλήρες πακέτο βοηθημάτων το οποίο περιέχει αυτόματο φρένο, αναγνώριση πεζών, έλεγχο λωρίδας, ACC, έλεγχο νεκρής γωνίας και πολλά ακόμα. Το κερασάκι στην τούρτα βάζει το σύστημα Crew Protect Assist το οποίο όταν προβλέψει αναπόφευκτη σύγκρουση φέρνει το όχημα σε κατάσταση ετοιμότητας.

Χώροι
Το ιδιαίτερα μεγάλο μεταξόνιο των 2.649 χλστ. καταφέρνει να δώσει στο νέο Skoda Scala εντυπωσιακά ευρύχωρη καμπίνα, η οποία θα φιλοξενήσει μέχρι και 5 επιβάτες. Αρκετός χώρος για τα γόνατα και τα κεφάλια με μόνο μικρό μειονέκτημα το λίγο υψηλό μεσαίο τούνελ. Ο χώρος αποσκευών ξεκινάει από τα 467 λτ. και φτάνει μέχρι τα 1.410 λτ. ενώ σε περίπτωση που θέλετε, η πίσω πόρτα μπορεί να παραγγελθεί και ως ηλεκτρική.



Κινητήρας - επιδόσεις: Αυτό που πραγματικά χρειάζεται

O χαρισματικός 1.000άρης της VW φυσικά και ταιριάζει απόλυτα με το Scala. Το πηγαίνει εξαιρετικά από πλευράς επιδόσεων και ταξιδεύεις περισσότερο από άνετα ενώ μπορείς να ζητήσεις και το κάτι παραπάνω σε μια διαδρομή «μη οικογενειακή». Αρωγός είναι το σφικτό, σε κλιμάκωση αλλά και σε αίσθηση επιλογέα, κιβώτιο των έξι σχέσεων το οποίο αναδεικνύει τη ζωντάνια του μοτέρ χωρίς να ξεχειλώνει την κατανάλωση. Οι επιδόσεις βέβαια, όσο κι αν είναι καλές για την κλάση, έχουν μια σχετική απόσταση από την έκδοση των 1,5 λίτρων (και 150 ίππων). Απλώς όταν βάζεις τα νούμερα δίπλα, βλέπεις ότι η μεγάλη έκδοση, ενώ πηγαίνει «σα μεγάλη» (8,5 δλ. για το «0-100»), καίει σχεδόν όσο η μικρότερη – 6,8 λτ./100 χλμ.. Βλέπετε, υπάρχει ακόμα πιο πολλή τεχνολογία σε εκείνο το μοτέρ και φυσικά διαφορά στην τιμή. 
 

Οδική συμπεριφορά: Υψηλή άνεση
Το Skoda Scala θα σε κερδίσει αρκετά γρήγορα, καθώς καταφέρνει να σου περάσει την αίσθηση πως οδηγείς πάνω σε ένα πολύ μαλακό χαλί. Παρά την μερικώς σφικτή ανάρτηση δεν θα ενοχληθείτε από κακοτεχνίες, ενώ οι αντιδράσεις του ακόμα και σε συνθήκες πίεσης παραμένουν ουδέτερες και καθόλου αγχωτικές. Προάγει μία φιλικότητα προς τον οδηγό ενώ το σχετικά ελαφρύ τιμόνι έχει καλή πληροφόρηση. Ο συγκεκριμένος κινητήρας διαθέτει 5 προγράμματα παραμετροποίησης της οδήγησης και έχει να δώσει το κάτι παραπάνω  σε αυτούς που θα το ζητήσουν, παραμένοντας όμως σταθερό. Εάν θέλετε το απόλυτο, μπορείτε να παραγγείλετε το Skoda Scala σας με χαμηλωμένη ανάρτηση και προσαρμοζόμενα αμορτισέρ για να το φέρετε στα... μέτρα σας. Η συνολική εικόνα του αυτοκινήτου είναι παραπάνω από καλή και δείχνει το άλμα που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια η Skoda.