Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Ο General Lee, το Batmobile και η παρέα τους

Ο General Lee, το Batmobile και η παρέα τους

28/12/2023

2) Lincoln Futura Concept Car (Batmobile) - Batman (1966-1968)
Το πρώτο «Batmobile» που γνωρίσαμε σε live τηλεοπτική σειρά ήταν βασισμένο στο concept car Lincoln Futura που παρουσιάστηκε το 1955. Το όχημα είχε κοστίσει 250.000 δολάρια για να κατασκευαστεί, και αργότερα πωλήθηκε στον George Barris, έναν θρύλο στον κύκλο των αμερικάνικων βελτιωμένων αυτοκινήτων, έναντι του ποσού του… 1 δολαρίου.

Στην πραγματικότητα ο Barris είχε το επίθετο Σαλαπάτας, και ήταν γιος Έλληνα μετανάστη από τη Χίο. Σε ηλικία 7 ετών, ο μικρός George έφτιαχνε μοντέλα αυτοκινήτων από ξύλο balsa, και κέρδιζε σε διάφορους διαγωνισμούς. Στα 18, μετακόμισε από το Roseville της California στο Los Angeles, και άνοιξε το δικό του κατάστημα μετατροπών, αλλάζοντας άρδην την εμφάνιση των αυτοκινήτων των πελατών του.
Το 1966 του ζητήθηκε να δημιουργήσει το όχημα του Batman μέσα σε 3 εβδομάδες. Αυτός θεώρησε πως το Futura ήταν η ιδανική βάση, έκανε τις απαραίτητες αλλαγές στο αμάξωμα, και του έδωσε δεύτερη ζωή ως το τηλεοπτικό Batmobile που γνωρίσαμε όλοι.
 


3) Dodge Charger (General Lee) - The Dukes of Hazzard (1979-1985)
Πορτοκαλί, «φασαριόζικο», με τους αριθμούς 01 στις πόρτες που ήταν κολλημένες κλειστές και έφεση να κάνει άλματα στον αέρα. Ο λόγος γίνεται φυσικά για τον General Lee με την αμφιλεγόμενη σημαία του Νότου στην οροφή, το Dodge Charger του 1969 που για πολλούς αυτοκινητόφιλους ήταν ο πραγματικός πρωταγωνιστής της σειράς.

Σύμφωνα με άτομα που ήταν μέλη της παραγωγής, χρησιμοποιήθηκαν 325 οχήματα για τις ανάγκες των γυρισμάτων, και σήμερα έχουν επιβιώσει 17 από αυτά. Κατά μέσο όρο, χρειαζόταν παραπάνω από 1 αυτοκίνητο ανά επεισόδιο. Προκειμένου να είναι επιτυχημένα τα άλματα, στο χώρο αποσκευών τοποθετούνταν σάκοι με άμμο που ζύγιζαν μεταξύ 230 και 450kg, για να εξισορροπείται το βάρος του V8 μοτέρ και να μην κάνει «βουτιά» προς τα κάτω το εμπρός μέρος.



4) GMC Vandura (το van της A Team) - The A Team (1983-1987)
Το εξαιρετικά cool van της Team ήταν ένα δίχρωμο GMC Vandura με κόκκινη πλαϊνή ρίγα, μια μεγάλη αεροτομή στο πίσω μέρος, προβολείς στην οροφή και μπάρες εμπρός, με αποκορύφωμα τις κόκκινες «turbine» ζάντες, που κραύγαζαν από μακριά «80s».

Με το κτηνώδες Vandura, που μας έκανε να αγαπήσουμε τα αμερικάνικα van, οι «σκληροί» της team, με πιο χαρακτηριστικό μέλος τον Mr. T, κυνηγούσαν τους κακούς, ενώ παράλληλα κρύβονταν από το νόμο που τους κατέτρεχε για ένα έγκλημα που δεν έκαναν, όπως οι ίδιοι ανέφεραν.



5) Pontiac Aztek (το αυτοκίνητο του Mr. White) – Breaking Bad (2008-2013)
Η επική σειρά Breaking Bad είχε ως πρωταγωνιστή τον καθηγητή Χημείας Walter White, ο οποίος οδηγούσε ένα Pontiac Aztek με ξεβαμμένο χρώμα, 3 ζάντες αλουμινίου και 1 μαύρη σιδερένια χωρίς τάσι.
Το Pontiac Aztek ήταν ένα crossover που παρουσιάστηκε το 2000 και έγινε γνωστό για την αμφιλεγόμενη αισθητική του.

Θα μπορούσαμε να πούμε πως ο βίος του αυτοκινήτου ήταν παράλληλος με αυτόν του τηλεοπτικού του ιδιοκτήτη, μία μεταφορά που έκανε σκόπιμα ο δημιουργός της σειράς, Vince Gilligan. Ταλαιπωρημένο, όπως και ο Walter White, δεν κατάφερε ποτέ να γίνει το επιτυχημένο και δημοφιλές μοντέλο που ήλπιζε η εταιρεία, όπως αντίστοιχα ο κύριος White δεν έγινε ο ιδιοκτήτης της εταιρείας που βοήθησε να ιδρυθεί και πλέον άξιζε δισεκατομμύρια.
Αργότερα στη σειρά, το Aztek δίνει τη θέση του σε ένα κατάμαυρο Chrysler 300 με V8 μοτέρ, όπως και ο Walter White έδωσε τη θέση του στον Heisenberg.
 

Σελ.
1
Αυτοκίνητα που αγαπήσαμε σε τηλεοπτικές σειρές
Σελ.
2
Ο General Lee, το Batmobile και η παρέα τους
Σελ.
3
Από το Miami στο βουνό Akina