Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Δύο δευτερόλεπτα; Πώς τα υπολογίζω;

Δύο δευτερόλεπτα; Πώς τα υπολογίζω;

14/1/2024

Ο τρόπος υπολογισμού είναι απλός: Ορίζουμε ένα σταθερό σημείο αναφοράς (μία πινακίδα στο δρόμο, ένα δέντρο, μία γέφυρα κλπ.), και παρατηρούμε πότε θα περάσει δίπλα του το όχημα που κινείται εμπρός. Αμέσως ξεκινούμε να μετράμε δευτερόλεπτα (ένας αξιόπιστος τρόπος μέτρησης είναι να λέμε «χίλια ένα, χίλια δύο»). Αν περάσουμε το ίδιο σημείο σε μικρότερο διάστημα, τότε οδηγούμε πιο κοντά από όσο θα έπρεπε.

Προσέχοντας το πίσω όχημα, μειώνουμε ελαφρώς την ταχύτητά μας και προσαρμοζόμαστε καταλλήλως, χωρίς όμως να υπερβάλλουμε και να προκαλέσουμε πρόβλημα και αστάθεια στην κυκλοφορία.
Πλέον, για μεγαλύτερη ασφάλεια, εμφανίζεται ο κανόνας των 3 δευτερολέπτων, με τον οποίον η απόσταση αυξάνεται. Επίσης, αν χειριζόμαστε ένα βαρύ όχημα (πχ φορτηγό, ή υπερφορτωμένο αυτοκίνητο), αυτό χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να επιβραδύνει. Σε αυτή την περίπτωση, η απόσταση ασφαλείας είναι 4 δευτερόλεπτα.  

Πρέπει οπωσδήποτε να αναφερθεί, πως προσαρμόζουμε πάντα την οδηγική μας συμπεριφορά ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, καθώς και την κατάσταση του οδοστρώματος αλλά και του οχήματός μας.



Τα καινούργια μοντέλα υπολογίζουν αυτόματα την απόσταση από το προπορευόμενο όχημα και μας ενημερώνουν με μία ένδειξη στον πίνακα οργάνων, διευκολύνοντας το έργο μας ως οδηγοί. Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται πάντα επαγρύπνηση, ούτως ώστε να κινούμαστε με ασφάλεια, τόσο για εμάς, όσο και τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου.

Εσείς μετράτε δευτερόλεπτα, ή υπολογίζετε εμπειρικά την απόσταση ασφαλείας; Σας έχει τύχει να αποφύγετε ατύχημα πραγματικά την «τελευταία στιγμή»;

Σελ.
1
Τι είναι η απόσταση ασφαλείας
Σελ.
2
Δύο δευτερόλεπτα; Πώς τα υπολογίζω;