Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Η απίστευτη ιστορία πίσω από το πιο σπάνιο Mazda MX-5
4 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Η απίστευτη ιστορία πίσω από το πιο σπάνιο Mazda MX-5

25/11/2023

To Mazda ΜΧ-5 έχει ταυτιστεί με τον όρο «roadster» όσο κανένα άλλο μοντέλο. Υπάρχει, όμως, μία «κλειστή» έκδοση που έγινε υπερβολικά σπάνια λόγω ενός δυσάρεστου συμβάντος. Ώρα να γνωρίσουμε το MX-5 Roadster Coupe, το οποίο κυκλοφόρησε σε ιδιαίτερα περιορισμένη παραγωγή.

Το Mazda MX-5 μετρά ήδη τρεις δεκαετίας παρουσίας στους δρόμους και βρίσκεται στην τέταρτη γενιά του. Είναι το δημοφιλέστερο «roadster» με τις πωλήσεις του να το αποδεικνύουν πανηγυρικά, ενώ αποτελεί μέχρι σήμερα ένα από τα πιο οδηγοκεντρικά αυτοκίνητα. Από την πρώτη του μέχρι την τελευταία γενιά γνώρισε πολλούς οπαδούς, αλλά αυτή τη φορά θα δώσουμε έμφαση σε μία άγνωστη πλευρά της δεύτερης γενιάς του, γνωστή και ως NB. Πρόκειται για μία ειδική έκδοση που περιορίστηκε στα μόλις 179 αντίτυπα, συνεπώς είναι ιδιαίτερα σπάνια. Ο λόγος, λοιπόν, στο Mazda MX-5 Roadster Coupe. Μπορεί το ιαπωνικό roadster να μην είναι σπάνιο, αλλά αυτή του η έκδοση παραμένει άγνωστη για πολλούς.
Η δεύτερη γενιά του MazdaMX-5 (NB) παρουσιάστηκε το 1997 στη διεθνή έκθεση του Τόκιο και η διαδικασία της παραγωγής του ολοκληρώθηκε το 2005. Μέσα σε εκείνο το διάστημα, η ιαπωνική φίρμα αποφάσισε να δημιουργήσει και μία έκδοση με σταθερή οροφή. Τα «πειράματα» είχαν ξεκινήσει από την πρώτη γενιά, όπου η Mazda είχε παρουσιάσει κάποια concept cars με σταθερή, μη αφαιρούμενη οροφή, αλλά η πρώτη φορά που είδαμε τέτοια έκδοση ήταν το 2004 με την αποκάλυψη του Mazda MX-5 Roadster Coupe.



Η αναδιαμόρφωση του μοντέλου έγινε εξ ολοκλήρου από το τμήμα «Mazda Engineering and Technology», όπου ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη διατήρηση του βάρους σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο, αλλά και στην αύξηση της στρεπτικής ακαμψίας. Έπειτα αρκετές αεροδυναμικές μελέτες, η Mazda ήταν ιδιαίτερα υπερήφανη γιατί κατάφερε να βελτιώσει τη δυναμική συμπεριφορά ενός ήδη κορυφαίου μοντέλου. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως από την μεταλλική προσθήκη στην οροφή, το βάρος αυξήθηκε κατά μόλις 10 κιλά, ενώ αεροδυναμική συμπεριφορά και ακαμψία αναβαθμίστηκαν σε μεγάλο βαθμό.

Σελ.
2
Η καταστροφική πυρκαγιά και τα 175 αντίτυπα
Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις