Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
9 φωτογραφίες »

Οι πιο ακραίες εργοστασιακές τεχνικές ελαφρώματος

17/12/2020

Οι ειδικές, γρήγορες εκδόσεις των αυτοκινήτων, συνήθως συνδυάζουν μεγαλύτερη ιπποδύναμη με μειωμένο βάρος. Μερικές φορές, οι εταιρείες χρησιμοποίησαν ακραίους τρόπους για να αφαιρέσουν κιλά, και κατάφεραν να περάσουν στην ιστορία για αυτό.

Όπως μάθαμε στη φυσική, όσο μεγαλύτερη μάζα έχει ένα σώμα, τόσο περισσότερη ενέργεια απαιτείται για να μετακινηθεί. Από την εποχή των κάρων, ο άνθρωπος είχε την ορμή να πάει ολοένα και πιο γρήγορα, και η ορμή πολλαπλασιάστηκε με την εφεύρεση του αυτοκινήτου. Αυτό οδήγησε στην κατασκευή γρήγορων εκδόσεων των μοντέλων, οι οποίες χαρακτηρίζονταν από ισχυρότερους κινητήρες.

Πολλές εταιρείες παράλληλα με την αύξηση της ιπποδύναμης, προχώρησαν και στο ελάφρωμα του αμαξώματος, προκειμένου να κάνουν πράξη τις θεωρίες της φυσικής και να βελτιώσουν όχι μόνο τις επιδόσεις αλλά και την οδηγική συμπεριφορά των γρήγορων αυτοκινήτων τους. 
Αρκετές φορές, αυτές οι προσπάθειες για να μειωθεί το βάρος, γίνονταν με ακραίο βαθμό. Παρουσιάζουμε τις πιο χαρακτηριστικές από αυτές.
 


1) Mercedes SSKL
Ξεκινάμε από την πιο παλιά περίπτωση, αυτή της Mercedes SSKL, η οποία δημιουργήθηκε το 1931, και ήταν η ελαφρωμένη έκδοση της SSK.
Σκοπός της SSKL ήταν να γίνει ακόμα πιο ανταγωνιστική στους αγώνες Grand Prix και Mille Miglia της εποχής, και για να γίνει αυτό, ο εξακύλινδρος κινητήρας 7,1 λίτρων απέκτησε 300 ίππους, χάρη σε έναν μηχανικό υπερτροφοδότη (η σχέση της Mercedes με τους Κομπρέσσορες πηγαίνει πολλά χρόνια πίσω εξάλλου).

Η εταιρεία δεν αρκέστηκε σε αυτό, αφού ήθελε να κάνει το αμάξωμα πιο ελαφρύ. Βρισκόμαστε δεκαετίες πριν την εφαρμογή των σύνθετων υλικών στα αυτοκίνητα, και έτσι οι μηχανικοί της Mercedes γέμισαν τρύπες το σασί της SSK, μετατρέποντάς την σε SSKL (L από το Leicht, δηλαδή ελαφρύς). Η τεχνική αυτή ελάφρωσε το όχημα κατά 125kg, και πλέον η αγωνιστική Mercedes ζύγιζε 1352kg.

Παρόμοια τακτική ακολουθούν ακόμα και σήμερα πολλοί ιδιώτες στα αγωνιστικά τους αυτοκίνητα, προκειμένου να γλυτώσουν δωρεάν πολύτιμα κιλά.
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις