Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Ακόμα πιο τρελές ιδέες των Σουηδών

29/10/2020

6) Volvo V40 Cross Country T5
Αλλο ένα τρελό αυτοκίνητο από την εποχή της ιδιοκτησίας της Ford.

Το 2013, η Volvo είχε την έξυπνη ιδέα να πάρει το V40, να το σηκώσει λίγο και να προσθέσει πλαστικά προστατευτικά στους θόλους και προφυλακτήρες, δίνοντάς του έτσι πιο σκληροτράχηλο εκτός δρόμου χαρακτήρα, χωρίς όμως τον όγκο και το ύψος που έχουν τα μεγάλα SUV.

Μέχρι εδώ όλα κυλούσαν ήρεμα και λογικά, μέχρι να φτάσουμε στο θέμα των διαθέσιμων κινητήρων, όπου οι Σουηδοί αποφάσισαν να εξοπλίσουν το crossover τους και με το turbo πεντακύλινδρο διαμάντι 2500 κυβικών που είχαν τα Ford Focus ST και RS, μαζί με τετρακίνηση.

Έτσι, η Σουηδοί ουσιαστικά μας προσέφεραν ένα hatchback που πηγαίνει και εκτός δρόμου, με 250 άλογα και χρόνο 0-100km/h σε μόλις 6,4 δευτερόλεπτα. Όχι και άσχημα



7) Volvo Caresto V8 Speedster concept
Ο συμπαθής μας πλέον κ. Leif Tufvesson, (που εκτός από την Volvo έχει εργαστεί και στην Koenigsegg), σχεδίασε το Caresto V8 Speedster (Caresto ονομάζεται η εταιρεία που έχει ιδρύσει ο ίδιος και ασχολείται με –τι άλλο; - την κατασκευή Hot Rods) και η Volvo το παρουσίασε στην SEMA το 2006.

Το αυτοκίνητο είχε πάλι εξαρτήματα Volvo, και ο κινητήρας του ήταν ένας V8 4,4 λίτρων ο οποίος ήταν ιδιαίτερα φιλικός στο περιβάλλον, αφού έκαιγε αιθανόλη ενώ η ανάρτηση ήταν της Ohlins.

Το V8 Speedster έκανε τόσο καλή εντύπωση στην έκθεση, που η Volvo αποφάσισε να το εκθέσει και την επόμενη χρονιά, μαζί με ένα βελτιωμένο C70 επίσης δια χειρός Leif, που απέδιδε 278 ίππους και είχε ανθρακονημάτινες λεπτομέρειες, όπως το καπάκι του κινητήρα.



8) Volvo S60 Polestar

Ως Polestar πλέον γνωρίζουμε το τμήμα της Volvo που παράγει ηλεκτρικά αυτοκίνητα με σκοπό να ανταγωνιστεί την Tesla.

Η ονομασία Polestar όμως ξεκίνησε αλλιώς: Έτσι  ονομαζόταν η αγωνιστική ομάδα της σουηδικής εταιρείας, η οποία έβαλε το χέρι της σε ένα Volvo S60 με σκοπό να χτυπήσει στα ίσια τις δημιουργίες του M-Division και της AMG.

Το Volvo S60 Polestar είχε 508 ίππους, χειροκίνητο σασμάν, βελτιωμένα φρένα και λάστιχα, ενώ βελτιωμένη και χαμηλότερη ήταν και η ανάρτηση.

Αυτά αρκούσαν για να κάνουν το παρανοϊκό οικογενειακό εκ Σουηδίας να πετυχαίνει χρόνο 0-100km/h σε 3,9 δευτερόλεπτα και τελική ταχύτητα μεγαλύτερη των 300km/h.

Οι Σουηδοί ήταν αρκετά τρελοί για να δημιουργήσουν 6 πρωτότυπα, αλλά μετά η λογική επικράτησε και δεν προχώρησαν σε μαζική παραγωγή.

Παρόλα αυτά, όσοι είχαν λατρέψει το S60 Polestar σε βαθμό να θέλουν να το αποκτήσουν, η Volvo διέθεσε τα 6 πρωτότυπα στην τιμή των 220.000 ευρώ το ένα.

Τα εξωφρενικά αυτοκίνητα έχουν και εξωφρενικές τιμές.



9)
Volvo XC90 PUV
Το 2004, πριν τα hot-rods του κυρίου Tufvesson, η Volvo παρουσίασε στη SEMA ένα ψηλό αυτοκίνητο. Για την ακρίβεια, μια ακραία βελτιωμένη έκδοση του πιο ψηλού της μοντέλου, του SUV XC90.

Το κραυγαλέο Volvo XC90 PUV (Performance Utility Vehicle) είχε πολλές διαφοροποιήσεις από τα μοντέλα που βλέπαμε στους δρόμους. Ας ξεκινήσουμε με το γεγονός ότι ήταν πολύ πιο φουσκωμένο, με φαρδιές προσθήκες στα φτερά, χαμηλούς προφυλακτήρες με αεραγωγούς, ανοίγματα και διαχύτη πίσω.
Ο εμπρός προφυλακτήρας φιλοξενούσε το καθόλου διακριτικό και τεράστιο intercooler, που υποδήλωνε πως η «πρησμένη» εμφάνιση υποστηριζόταν και από ανάλογη μηχανική βελτίωση.

Πιο συγκεκριμένα, κάτω από το καπό βρισκόταν ένας V8 κινητήρας εξελιγμένος από τη Yamaha, ο οποίος με την προσθήκη ενός μεγάλου κομπρέσσορα απέδιδε 650 ίππους.

Το Volvo XC90 PUV ήταν συνολικά εξωφρενικό, μέχρι και της τελευταίας λεπτομέρειας: Στα εμπρός φτερά του κατακόκκινου αμαξώματος υπήρχε ένα έμβλημα με μια άλκη, ξεκάθαρο νεύμα προς τη Ferrari



10)
Noble M600
Το τελευταίο ακραίο αυτοκίνητο, είναι Volvo στην καρδιά.

Η Noble, εταιρεία με έδρα το Leicester στην Αγγλία, δανείστηκε τον V8 που εξέλιξε η Yamaha και «φορούσαν» τα XC90, έβαλε 2 τεράστια turbo της Garrett και έφτιαξε το Noble M600, ένα αυτοκίνητο με 662 ίππους και τελική ταχύτητα άνω των 350 km/h.

Σίγουρα πρόκειται για την υψηλότερη ταχύτητα που έχει ταξιδέψει κινητήρας Volvo σε αυτοκίνητο παραγωγής και γι αυτό το Noble M600 έχει μια θέση στη λίστα μας.
 
 

Διαβάστε παρακάτω την σελίδα του άρθρου που σας ενδιαφέρει