Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Νέα Toyota GR Yaris από τα... χέρια των Ogier και Rovanpera!
14 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Νέα Toyota GR Yaris από τα... χέρια των Ogier και Rovanpera!

26/1/2024

- Νέα ειδικά GR Yaris με τις υπογραφές των Ogier και Rovanpera.
- Το Ogier Edition GR Yaris έχει κατ αποκλειστικότητα το mode οδήγησης Seb.
- Το GR Yaris Rovanpera Edition έχει ειδικό mode οδήγησης για donuts.
- Μοναδική εμφάνιση και 280 άλογα.

Νέα GR Yaris με τις υπογραφές των Ogier και Rovanpera

Η Toyota αποκάλυψε δύο αποκλειστικές εκδόσεις του GR Yaris, οι οποίες αναπτύχθηκαν με την προσωπική συμβολή των οδηγών-πρωταθλητών της Sebastien Ogier και Kalle Rovanpera και φέρουν τα ονόματά τους. Αμφότερα θα παραχθούν σε περιορισμένο αριθμό και έρχονται με ειδικά και διαφορετικά modes οδήγησης το καθένα, αλλά και ξεχωριστό εξωτερικό.

Το Ogier Edition GR Yaris έχει κατ αποκλειστικότητα το mode οδήγησης Seb

Το Ogier Edition GR Yaris διαθέτει δύο νέες λειτουργίες ελέγχου του συστήματος τετρακίνησης AWD, που ονομάζονται Morizo και Seb. Η λειτουργία Morizo έχει αναπτυχθεί από τον Morizo (AkioToyoda) μέσα από τις εμπειρίες που του έχει χαρίσει η συμμετοχή του σε αγώνες ράλι. Είναι ρυθμισμένη ώστε να συμβάλλει στην επίτευξη σταθερών χρόνων στους αγώνες κατά την επιτάχυνση, πλήρη ή μερική, και το φρενάρισμα. Η λειτουργία Seb, που αναπτύχθηκε από τον Ogier, χρησιμοποιεί το εμπρός και πίσω διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης τύπου Torsen και την τετρακίνηση για να κατανέμει τη ροπή στον πίσω άξονα, ώστε το πίσω μέρος του αυτοκινήτου να μπορεί να «γυρίζει» με σχετική ευκολία. Αυτό δίνει στον οδηγό την αίσθηση ότι είναι πλήρως συνδεδεμένος με το αυτοκίνητο και θα τον βοηθήσει να επιτύχει ταχύτερους χρόνους με έλεγχο του αμαξώματος σε υψηλές ταχύτητες οδήγησης.

Το αμάξωμα του Ogier Edition έχει ειδικό φινίρισμα Matt Stealth Grey και φέρει τη σημαία της Γαλλίας (πατρίδα του Ogier) στη μάσκα του ψυγείου και στις ζάντες αλουμινίου 18 ιντσών BBS. Στα εμπρός φτερά προστίθενται αναμνηστικά αυτοκόλλητα WRC. Ανάμεσα στις λεπτομέρειες που ξεχωρίζουν είναι επίσης μια νέας σχεδίασης πίσω αεροτομή από ανθρακονήματα CFRP καθώς και οι δαγκάνες φρένων βαμμένες σε μπλε χρώμα. Τα αυτοκόλλητα TOYOTA GAZOO Racing έχουν προστεθεί στην αριστερή και δεξιά πόρτα και ένα λογότυπο Ogier Edition στην πίσω.

Στο εσωτερικό, υπάρχει μια αναμνηστική πλακέτα για τις νίκες στο WRC στον πίνακα οργάνων στην πλευρά του συνοδηγού και ραφές αντίθεσης σε μπλε, γκρι και κόκκινο (προς τιμήν των τριών χρωμάτων της Γαλλικής σημαίας) στο τιμόνι. Γκρι ραφές χρησιμοποιούνται στα καλύμματα του επιλογέα ταχυτήτων και του μοχλού του χειρόφρενου και στην ταπετσαρία των καθισμάτων.

Το GR Yaris Rovanpera Edition έχει ειδικό mode οδήγησης για donuts

To GR Yaris Rovanpera Edition διαθέτει μια μοναδική λειτουργία με την ονομασία Donut Mode, που δημιουργήθηκε ειδικά για τον νεότερο πρωταθλητή του WRC, ο οποίος είναι ιδιαίτερα ικανός στο ντριφτάρισμα και στην πραγματοποίηση donuts που κάνουν τα ελαστικά να καπνίζουν. Εδώ, η νέα λειτουργία επιτρέπει την εύκολη οδήγηση και το ντριφτ δύο αυτοκινήτων το ένα δίπλα στο άλλο, παρέχοντας σταθερή, ισχυρή ροή ροπής στους πίσω τροχούς. H έκδοση παρέχει επίσης τη λειτουργία Kalle Mode που χρησιμοποιεί ένα πίσω διαφορικό με σταθερή κατανομή ροπής και εμπρός και πίσω διαφορικά περιορισμένης ολίσθησης τύπου Torsen για την επίτευξη γραμμικής συμπεριφοράς, ώστε το πίσω μέρος του αυτοκινήτου να ανοίγει δυναμικά την τροχιά του καθώς εισέρχεται σε μια στροφή με το εμπρός μέρος την ίδια στιγμή να ωθείται προς τα εμπρός πατώντας το γκάζι στην έξοδο.

Εξωτερικά, το αυτοκίνητο έχει ένα αποκλειστικό φινίρισμα τριών τόνων με τη μορφή βαμμένων μοτίβων που έχουν την υπογραφή του σχεδιαστή του αγωνιστικού κράνους του Rovanpera. Στα εμπρός φτερά έχουν προστεθεί αυτοκόλλητα για τις νίκες στο WRC, καθώς και ένα λογότυπο Rovanpera Edition στην πίσω πόρτα. Εκτός από τις ζάντες BBS 18 ιντσών, το αυτοκίνητο είναι εφοδιασμένο με μια ρυθμιζόμενη πίσω αεροτομήαπό CFRP, όπως και στο GRMN Yaris, καθώς και γρανάζια για σταθερή κατανομή της ροπής στο πίσω διαφορικό.

Στην καμπίνα, τα διακοσμητικά και οι ραφές της ταπετσαρίας ταιριάζουν και πάλι με τα εθνικά χρώματα του οδηγού, με το μπλε και γκρι να αποτελούν μια σαφή αναφορά στη Φινλανδία. Όπως και στην Ogier Edition, μια ειδική πλακέτα αποτίει φόρο τιμής στις νίκες της TGR στο WRC.

Με 280 ίππους και 6άρι χειροκίνητο κιβώτιο

Και τα δύο χρησιμοποιούν την πιο πρόσφατη έκδοση του υπερτροφοδοτούμενου τρικύλινδρου κινητήρα των 1,6 λίτρων του GR Yaris, ο οποίος αποδίδει 280 ίππους και 390 Nm ροπής και συνδυάζεται με έξυπνο χειροκίνητο κιβώτιο έξι σχέσεων.

...>>>Συνεχίστε το άρθρο
Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις