Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Mercedes GLA 200 d: Συνεχίζει να λάμπει και μετά από 6 χρόνια
4 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Mercedes GLA 200 d: Συνεχίζει να λάμπει και μετά από 6 χρόνια

Διαβάστηκε από 17732 αναγνώστες - 29/2/2024

Μηχανικά check: Καμία διαρροή από πουθενά.
Σύστημα διεύθυνσης check: Ρουλεμάν και ανάρτηση όπως την πρώτη μέρα.
Εσωτερικό check: Κανένα σημάδι φθοράς και δεν τρίζει τίποτα.
Κατανάλωση: Παραμένει χαμηλή (5,8) όπως την πρώτη μέρα.

Μηχανικά check: Καμία διαρροή από πουθενά στη μεταχειρισμένη Mercedes GLA 200 d

Η Mercedes GLA είναι το μικρότερο SUV της γερμανικής εταιρείας, βασίζεται στην A Class και έκανε το ντεμπούτο της το 2013. Πλέον η GLA βρίσκεται στη δεύτερη γενιά της, η οποία μάλιστα ανανεώθηκε πρόσφατα στα σημεία. Η πρώτη γενιά του μοντέλου, που κατασκευαζόταν από το 2013 μέχρι το 2019, έχει γίνει πιο προσιτή ως μεταχειρισμένη, γεγονός που καθιστά την απόκτηση του εν λόγου μοντέλου εφικτή.
Πώς αντιστέκεται το μοντέλο στο πέρασμα του χρόνου; Για να το ανακαλύψουμε δοκιμάζουμε μια πετρελαιοκίνητη Mercedes GLA 200 d του 2018, η οποία μέσα σε 6 χρόνια έχει διανύσει 120.000 χιλιόμετρα και εφοδιάζεται με τον τετρακύλινδρο πετρελαιοκινητήρα 2.143 κυβικών εκατοστών που αποδίδει 136 άλογα, με την κίνηση να περνά στους μπροστά τροχούς μέσω ενός αυτόματου κιβωτίου 7 σχέσεων.

Κατά τον οπτικό έλεγχο παρατηρούμε πως δεν υπάρχουν διαρροές λιπαντικών από τον κινητήρα και το σασμάν, ούτε από τα υπόλοιπα μηχανικά εξαρτήματα. Κατά την οδήγηση του αυτοκινήτου το μοτέρ επιταχύνει σθεναρά, με τις αλλαγές ταχυτήτων να γίνονται γρήγορα και απροβλημάτιστα. Η ροπή των 300Nm είναι διαθέσιμη από τις χαμηλές στροφές και η διαδικασία 0-100 χλμ/ώρα ολοκληρώνεται σε 9,1 δευτερόλεπτα.
Ο πετρελαιοκινητήρας της Mercedes GLA 200 d είναι αξιόπιστος και το κιβώτιο ανθεκτικό. Μόνο σε μοτέρ που έχουν παραπάνω από 200.000 χιλιόμετρα υπάρχει μια πιθανότητα να χρειαστεί αλλαγή κάποιο μεμονωμένο μπεκ πετρελαίου, ή να πρέπει να αντικατασταθεί η καδένα χρονισμού. 

Σύστημα διεύθυνσης check: Ρουλεμάν και ανάρτηση όπως την πρώτη μέρα

Κατά τη δοκιμή της μεταχειρισμένης Mercedes GLA 200 d δεν ακούστηκαν τριγμοί από το σύστημα ανάρτησης. Τα αμορτισέρ αποσβένουν σωστά τις κακοτεχνίες του δρόμου και παράλληλα δεν επιτρέπουν στο αμάξωμα να εμφανίζει μεγάλες κλίσεις στις στροφές, ενώ αντίστοιχα σε πολύ καλή κατάσταση βρίσκονται και τα ρουλεμάν στους άξονες και γενικότερα το σύστημα διεύθυνσης, αφού δεν ακούγονται θόρυβοι και δεν παράγεται τρέμουλο κατά την κύλιση ή το φρενάρισμα. Το τιμόνι διατηρεί την αμεσότητά του και δεν έχει κενά.
Το εν λόγω μοντέλο κυκλοφορούσε για 6 χρόνια στη Γερμανία. Κατά τον έλεγχο του αμαξώματος δεν εντοπίστηκαν σημάδια σκουριάς.
 
Αξίζει να αναφέρουμε πως ο υπολογιστής ταξιδίου του αυτοκινήτου έδειχνε πως θα έπρεπε να έχει ήδη γίνει τακτικό service στη συγκεκριμένη GLA. Το γεγονός πως το μοντέλο βρισκόταν σε τόσο καλή κατάσταση, παρά την αμέλεια του ιδιοκτήτη να προβεί σε προγραμματισμένη συντήρηση, ενισχύει την αξιοπιστία της Mercedes GLA 200 d.

Εσωτερικό check: Κανένα σημάδι φθοράς και δεν τρίζει τίποτα στη Mercedes GLA 200 d

Η εικόνα από το εσωτερικό είναι ευχάριστη. Οι επενδύσεις στα καθίσματα, που αποτελούνται από συνδυασμό συνθετικού δέρματος και υφάσματος, δεν έχουν ρωγμές, ούτε σκισίματα ή λεκέδες, ενώ ταυτόχρονα το αφρώδες υλικό διατηρεί σωστά τη φόρμα του.
Τα καθίσματα έχουν καλή οσφυϊκή στήριξη και στήριγμα ποδιών που επεκτείνεται προς τα εμπρός, και ως εκ τούτου είναι άνετα ακόμα και για οδηγούς ύψους 1,90 μέτρων. Στο πίσω μέρος της GLA θα φιλοξενηθούν απροβλημάτιστα ενήλικες ύψους 1,80 μέτρων, με τον «αέρα» για τα κεφάλια και τα γόνατά τους να είναι αρκετός. Ο χώρος αποσκευών είναι 421 λίτρα και μπορεί να φτάσει τα 1.235 με την αναδίπλωση της πλάτης του πίσω καθίσματος.

Η Mercedes GLA 200 d που δοκιμάσαμε ως μεταχειρισμένη εφοδιάζεται με LED φανάρια με αυτόματη μεγάλη σκάλα και αυτόματο σύστημα κλιματισμού, με τον προηγούμενο κάτοχο να έχει επιλέξει στοιχεία του προαιρετικού εξοπλισμού όπως σύστημα εισόδου χωρίς κλειδί, ηλεκτρικά κινούμενη πίσω πόρτα, camera οπισθοπορείας, σύστημα πλοήγησης στην οθόνη 8 ιντσών, θερμαινόμενα καθίσματα, καθώς και πίσω κοτσαδόρο ρυμούλκησης. Τα πάντα λειτουργούν όπως θα έπρεπε.

Κατανάλωση: Παραμένει χαμηλή (5,8 λτ/100 χλμ) όπως την πρώτη μέρα

Ο κινητήρας των 136 ίππων της μεταχειρισμένης Mercedes GLA 200 d που έχουμε στη διάθεσή μας πληροί προδιαγραφές ρύπων Euro 6 και εφοδιάζεται με προκαταλύτη κατακράτησης σωματιδίων NOx. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής μας η μέση κατανάλωση ήταν 5,8 λτ/100 χλμ, ένας αριθμός που δεν ξεφεύγει από αυτόν που είχε το αυτοκίνητο όταν ήταν καινούργιο και είναι ένα δείγμα καλής λειτουργίας του μοτέρ.
 

Συμπέρασμα: Απροβλημάτιστη η Mercedes GLA 200 d ως μεταχειρισμένη

Συνοψίζοντας, η Mercedes GLA 200 d αποτελεί μια αξιόπιστη επιλογή για αγορά μεταχειρισμένου premium SUV, χάρη στην καλή ποιότητα κατασκευής που δικαιώνει την εικόνα της γερμανικής εταιρείας, την αυξημένη αντοχή στο χρόνο, που είναι ανώτερη από το μέσο όρο, τον απροβλημάτιστο και ταυτόχρονα οικονομικό κινητήρα, καθώς και την αίσθηση πολυτέλειας που αναβλύζει.

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε