Test Συνεργείων
NEO ΤΙΜΕΣ LEASING Short Videos
Πότε συμφέρει και πότε δεν συμφέρει το leasing για ιδιώτες

Πότε συμφέρει και πότε δεν συμφέρει το leasing για ιδιώτες

1/7/2024

Περισσότερη ευελιξία με το leasing, ανησυχείς μόνο για τα καύσιμα
Το αυτοκίνητο δεν σου ανήκει, ενώ σου επιβάλλονται περιορισμοί
Δεν δίνεις λογαριασμό σε κανέναν όταν αγοράζεις αυτοκίνητο
Σε βαραίνουν όλες οι ευθύνες (επισκευές, ασφαλιστικές παροχές κτλ.)

Περισσότερη ευελιξία με το leasing, ανησυχείς μόνο για τα καύσιμα

Έχεις αποταμιεύσει ένα ποσό με σκοπό να αγοράσεις αυτοκίνητο. Όμως τα περισσότερα οχήματα είναι πλέον πολύ ακριβά και έχεις ακούσει για το leasing και τη μεγάλη γκάμα αυτοκινήτων που μπορείς να μισθώσεις. Τι σε συμφέρει και τι σου ταιριάζει περισσότερο; Να αγοράσεις ή να μισθώσεις με leasing; Και οι δύο επιλογές έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Εμείς τα συγκεντρώσαμε και τα αναλύουμε παρακάτω ώστε να γίνει λίγο πιο σαφές τι σε συμφέρει περισσότερο.

Αν διαθέτεις περιορισμένους πόρους, τότε είναι πιο εύκολο να οδηγήσεις καινούργιο αυτοκίνητο αν προτιμήσεις το leasing. Σε αντίθετη περίπτωση, οι επιλογές σου θα ήταν πολύ περιορισμένες, και ίσως κατέληγες σε αγορά μεταχειρισμένου. Ένα ακόμη προτέρημα του leasing είναι ότι μπορείς να αλλάζεις συχνά αυτοκίνητο, αν σου αρέσει να οδηγάς ό,τι καινούργιο λανσάρεται στην αγορά. Ορίζεις τη μίσθωση στους 12, 24, 36 ή 48 μήνες, και με τη λήξη του συμβολαίου, είσαι ελεύθερος να μισθώσεις κάτι καινούργιο. Δεν επιβαρύνεσαι με το κόστος επισκευών ή συντήρησης ή με πρόσθετα έξοδα ασφάλισης, αφού το μόνο που πληρώνεις είναι τα καύσιμα που καις. Τέλος, μπορείς να επιλέξεις να δώσεις μικρή ή και καθόλου προκαταβολή, ανάλογα με τις δυνατότητές σου.
 

Το αυτοκίνητο δεν σου ανήκει, ενώ σου επιβάλλονται περιορισμοί

Από την άλλη πλευρά, δεν μπορείς να πεις ότι «έχεις» αυτοκίνητο, καθώς το όχημα ανήκει στην εταιρεία leasing. Επίσης, το συμφωνητικό που υπογράφεις με την εταιρεία μίσθωσης σου επιβάλλει κάποιους περιορισμούς, όπως για παράδειγμα ένα συγκεκριμένο όριο χιλιομέτρων που μπορείς να κάνεις ετησίως, π.χ. 20.000 χιλιόμετρα. Αν το υπερβείς, επιβαρύνεσαι με επιπλέον χρέωση ανά χιλιόμετρο. Ένα ακόμη μειονέκτημα είναι ότι οι ασφαλιστικές παροχές αποφασίζονται από την εταιρεία leasing. Επίσης πρέπει να ξέρεις ότι, σε περίπτωση που το μετανιώσεις, είναι δύσκολο να τερματίσεις το συμβόλαιο νωρίτερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία.
 

Δεν δίνεις λογαριασμό σε κανέναν όταν αγοράζεις αυτοκίνητο

Ας ξεκινήσουμε από τα προφανή: Το αυτοκίνητο είναι δικό σου και δεν δίνεις λογαριασμό σε κανέναν. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν σε ενδιαφέρουν διάφοροι περιορισμοί που σου επιβάλλει η εταιρεία leasing, όπως για παράδειγμα ο χιλιομετρικός περιορισμός ή τα άτομα που επιτρέπεται να οδηγούν το αυτοκίνητο. Μπορείς να το δώσεις σε όποιον θέλεις και να το πουλήσεις ανά πάσα στιγμή. Επίσης μπορείς να διαλέξεις τις ασφαλιστικές παροχές που επιθυμείς, και να έχεις αποκλειστική ευθύνη για την επιλογή σου.
 

Σε βαραίνουν όλες οι ευθύνες (επισκευές, ασφαλιστικές παροχές κτλ.)

Από την άλλη μεριά, κάθε έκτακτη βλάβη που προκύπτει επιβαρύνει πρόσθετα το πορτοφόλι σου. Όμως το μεγαλύτερο «βάρος» είναι φυσικά ότι πρέπει να πληρώσεις ολόκληρη την αξία του αυτοκινήτου. Ακόμη κι αν επιλέξεις χρηματοδότηση και αποπληρωμή με δόσεις, και πάλι θα πρέπει να πληρώσεις προκαταβολή και να φορτωθείς τις δόσεις ενός δανείου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα είναι η πτώση της μεταπωλητικής αξίας, καθώς το αυτοκίνητο υποτιμάται από την πρώτη μέρα που το αγοράζεις, ενώ αν θελήσεις να το πουλήσεις, αναλαμβάνεις μόνος σου τη διεκπεραίωση της διαδικασίας.

Είναι λίγοι εκείνοι που αγοράζουν αυτοκίνητο «ντούκου». Αν έχεις μαζέψει ένα καλό ποσό, τότε είναι ίσως πιο συμφέρον να αγοράσεις. Με καλή «διαπραγμάτευση», ίσως ο έμπορος σου κάνει επιπλέον έκπτωση ή ενδεχομένως να σου προσφέρει έξτρα εξοπλισμό. Αν πάλι δεν βρίσκεις ιδιαίτερα ελκυστική την ιδέα να δεσμευτείς με ένα αυτοκίνητο για τα επόμενα 15 χρόνια, η επιλογή του leasing σου προσφέρει περισσότερη ευελιξία.
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε