Μικρά SUV | Μικρά | Οικογενειακά SUV | Premium | Electric
Ζημιά στα ηλεκτρικά του αυτοκινήτου; Δες πως μπορείς να γλιτώσεις!

Ζημιά στα ηλεκτρικά του αυτοκινήτου; Δες πως μπορείς να γλιτώσεις!

Ζημιά στα ηλεκτρικά του αυτοκινήτου; Δες πως μπορείς να γλιτώσεις!

31/10/2022

Μίζα, δυναμό, injection και γρύλος παραθύρου είναι 4 από τα ηλεκτρικά συστήματα του αυτοκινήτου που κινδυνεύουν περισσότερο να χαλάσουν λόγω χρήσης. Δες πως μπορείς να τα γλιτώσεις, ώστε να μην ξοδέψεις μια μικρή περιουσία για να τα αντικαταστήσεις.

Μπορεί τη μεγαλύτερη πίεση και φθορά να την τρώνε τα μηχανικά μέρη, αλλά δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που τα ηλεκτρικά ενός αυτοκινήτου λόγω καταπόνησης «βγάζουν» διάφορες ζημιές που μπορεί να στοιχήσουν αρκετά. Δες πως μπορείς με ένα μικρό κόστος και λίγη περιποίηση να τα κρατήσεις σε καλή κατάσταση για περισσότερο καιρό.
 

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

Πως μπορώ να διατηρήσω τη μίζα μου σε καλή κατάσταση;

Η μίζα είναι το βασικό εξάρτημα που δίνει ζωή στον κινητήρα. Η αναγκαία χρήση της κάθε φορά που το αυτοκίνητο παίρνει μπροστά μειώνει τη διάρκεια ζωής της. Συνήθως τα καρβουνάκια κι η απώλεια λιπαντικού υγρού είναι οι κύριοι ύποπτοι όταν υπάρχει βλάβη στη μίζα. Ο ιδιαίτερος ήχος που παράγεται όταν προσπαθείς να βάλεις μπροστά το όχημα είναι ο «συναγερμός» ότι κάτι δεν πάει καλά! Πλύσιμο, λίπανση κι αλλαγή στα καρβουνάκια είναι η λύση ώστε να μην χρειαστείς να πάρεις καινούργια.
 

Τι κάνεις το δυναμό και πώς χαλάει;

Το δυναμό είναι άμεσα συνδεδεμένο με την μπαταρία και το συνολικό ηλεκτρικό σύστημα του αυτοκινήτου, αφού είναι υπεύθυνο για να μετατρέπει τη μηχανική ενέργεια που παράγει ο κινητήρας σε ηλεκτρική. Για να συμβεί αυτό, το δυναμό συνδέεται μέσω ιμάντα με το μοτέρ και εκεί συνήθως δημιουργείται το πρόβλημα, αφού η χρήση και η πολυκαιρία ξεραίνουν το «λουρί», με αποτέλεσμα να σπάσει. Αν γίνει αυτό, σταμάτα αμέσως το όχημα και πάρε την οδική βοήθεια. Αν τώρα το δυναμό αρχίζει να χαλάει λόγω ηλικίας, θα βγει μια σχετική ένδειξη στο ταμπλό ή θα αρχίσουν τα φώτα να σκοτεινιάζουν. Σίγουρα θα πρέπει να επισκεφτείς κάποιο συνεργείο ή εξειδικευμένο ηλεκτρολογείο ώστε να επισκευαστεί ή στη χειρότερη να αλλαχτεί το εν λόγω ανταλλακτικό.
 

Σώστε το σύστημα ψεκασμού με φίλτρο καυσίμου

Τo σύστημα ψεκασμού καυσίμου ή injection είναι ένα από τα πιο βασικά ηλεκτρικά συστήματα του αυτοκινήτου, αφού στέλνει το καύσιμο στον κινητήρα. Για να μην αντιμετωπίσεις πρόβλημα θα πρέπει να κρατήσεις σε άριστη κατάσταση τα ακροφύσια του (μπεκ), αφού σε περίπτωση «βουλώματος» τους το κόστος αντικατάστασης ή καθαρισμού είναι υψηλό. Για να γλιτώσεις από μια τέτοια ζημία, θα πρέπει να έχεις σε άριστη κατάσταση το φίλτρο καυσίμου, ώστε να «κρατάει» όλα τα σκουπιδάκια που μπορεί να υπάρχουν στο ντεπόζιτο. Οπότε καλό θα είναι να το αλλάζεις κάθε φορά που το προτείνει ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου.

Πώς μπορώ να κάνω το γρύλο παραθύρων να αντέξει παραπάνω;

Όσο εύκολο είναι να ανοιγοκλείνεις τα παράθυρα του οχήματος σου, αλλά τόσο μεγάλη είναι η φθορά που προκαλείται στο μηχανισμό. Η αντικατάσταση του είναι αρκετά κοστοβόρα, ειδικά αν μιλάμε για ηλεκτρικό, και μάλιστα η εύρεση ανταλλακτικού δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση, αφού πολλές εταιρίες κάνουν σχετικά γρήγορα παύση κατασκευής στους γρύλους, ακόμα και για πιο νέα μοντέλα. Ο τρόπος για να συντηρήσεις σωστά το γρύλο του παραθύρου είναι σχετικά απλός, αλλά μπορεί να αποβεί καθοριστικός. Θα πρέπει να ελέγχεις τα λαστιχάκια του κάθε τέλος χειμώνα-καλοκαιριού και να λιπαίνεις όλο το σύστημα με ειδικό υγρό ανάμεσα στις διαδρομές και γύρω από την επιφάνεια του παραθύρου ώστε να μην ξεραίνονται.

 

Αν η μίζα ζορίζεται, τσέκαρε τα καρβουνάκια της!
Φρόντισε το λουρί του δυναμό να είναι πάντα σε καλή κατάσταση!
Κράτα τα μπεκ καθαρά, αλλάζοντας τακτικά φίλτρο καύσιμου!
Λίπαινε το γρύλο παραθύρου γιατί το ανταλλακτικό είναι ακριβό!
Εσύ τι άλλο κάνεις για να έχεις σε καλή κατάσταση τα ηλεκτρικά του αυτοκινήτου σου;

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε