autoagora.gr logo
TEST ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ ΤΙΜΕΣ LEASING SHORT VIDEOS
Αυτόνομη οδήγηση: Είναι πράγματι πιο ασφαλής από την ανθρώπινη;

Αυτόνομη οδήγηση: Είναι πράγματι πιο ασφαλής από την ανθρώπινη;

22/8/2024

71 νέα ηλεκτρικά θα λανσάρουν οι κινεζικές εταιρείες στο υπόλοιπο του 2024
Πιο ασφαλής η αυτόνομη από την ανθρώπινη οδήγηση, λένε οι Κινέζοι
Βασικός ανταγωνιστής η Tesla
Στις ΗΠΑ τα αυτόνομα οχήματα έχουν προκαλέσει ατυχήματα

71 νέα ηλεκτρικά θα λανσάρουν οι κινεζικές εταιρείες στο υπόλοιπο του 2024

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες στην Κίνα πολλαπλασιάζουν με ραγδαίους ρυθμούς τα ηλεκτρικά οχήματα στη χώρα τους, με πολλά από αυτά να ταξιδεύουν σωρηδόν και στην Ευρώπη. Μόνο για το υπόλοιπο του 2024 οι κινεζικές εταιρείες σχεδιάζουν να λανσάρουν 71 νέα μοντέλα. Όσο η ευρωπαϊκή αγορά ανταποκρίνεται, οι εξαγωγές αυξάνονται, και οι Κινέζοι προσπαθούν περισσότερο να κατασκευάσουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητά τους σύμφωνα με τις επιταγές του ευρωπαϊκού αγοραστικού κοινού. Έτσι, τα αυτοκίνητά τους αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερα πορτ-μπαγκάζ, γίνονται πιο κομψά, έχουν ολοένα και μεγαλύτερους τροχούς και ελαστικά για καλύτερο φρενάρισμα, πιο άνετους χώρους για τους επιβάτες.
 

Πιο ασφαλής η αυτόνομη από την ανθρώπινη οδήγηση, λένε οι Κινέζοι

Ο πρόεδρος της Κίνας συναντήθηκε πρόσφατα με τον Έλον Μασκ, με τις κινεζικές αρχές να διασφαλίζουν την ασφάλεια και τα προσωπικά δεδομένα των επιβατών στα Tesla. Επίσης, ζήτησαν και πήραν διαβεβαιώσεις αναφορικά με τη χρήση των εξαιρετικά λεπτομερών οδικών χαρτών που αξιοποιεί το λογισμικό των αυτοκινήτων Tesla. Αυτή η κίνηση δείχνει την πρόθεση της κινεζικής κυβέρνησης να επενδύσει περαιτέρω στην αυτόνομη οδήγηση, αξιοποιώντας την τεχνολογία της Tesla και για εγχώριες εταιρείες όπως η BYD και η Nio. Στις ΗΠΑ, το σύστημα αυτόνομης οδήγησης της Tesla ονόματι «Autopilot» ήταν στο επίκεντρο ερευνών της κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα για θέματα ασφάλειας . Ωστόσο στην Κίνα η αυτόνομη οδήγηση θεωρείται ασφαλέστερη από την ανθρώπινη.
 

Βασικός ανταγωνιστής η Tesla

Στο πρόσφατο Auto Show του Πεκίνου, το πρώτο αυτοκίνητο της Xiaomi, το SU7, για το οποίο γράψαμε πρόσφατα τις εντυπώσεις μας, ήταν μεταξύ των οχημάτων που ξεχώρισαν. Ο Lei Jun, διευθύνων σύμβουλος της Xiaomi, δήλωσε ότι σκοπεύει μέσα στα επόμενα 20 χρόνια να καθιερώσει την εταιρεία του μεταξύ των 5 κορυφαίων αυτοκινητοβιομηχανιών παγκοσμίως. Ωστόσο η αυτοπεποίθηση του φάνηκε να κλονίζεται προς στιγμήν όταν αναφέρθηκε στην Tesla. Για την ακρίβεια δήλωσε ότι «εκτός από την Tesla, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος καλύτερος από εμάς». Τα αφεντικά των κινεζικών εταιρειών αντιμετωπίζουν γενικότερα την εταιρεία του Έλον Μασκ με ένα μείγμα σεβασμού και φόβου.
 

Στις ΗΠΑ τα αυτόνομα οχήματα έχουν προκαλέσει ατυχήματα

Σε αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ, η υιοθέτηση της πλήρως αυτόνομης οδήγησης έχει συνοδευτεί από ατυχήματα και σκεπτικισμό. Προς τα τέλη του περασμένου έτους μία γυναίκα στην Καλιφόρνια παρασύρθηκε από αυτόνομο ταξί. Το όχημα ανήκε σε θυγατρική της General Motors, στην εταιρεία Cruise, που ειδικεύεται στην αυτόνομη οδήγηση. Η εταιρεία αναγκάστηκε να απολύσει 9 κορυφαία στελέχη και να αναστείλει τη λειτουργία της στην Καλιφόρνια για περισσότερο από ένα έτος. Ακόμη και η Tesla αναγκάστηκε να ανακαλέσει 2 εκ. οχήματα στις ΗΠΑ για λόγους που αφορούσαν την ασφάλεια των οχημάτων σε λειτουργία αυτόνομης οδήγησης.
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε