Μικρά SUV | Μικρά | Οικογενειακά SUV | Premium | Electric
Eco Mode: Καίει πράγματι λιγότερο;
4 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Eco Mode: Καίει πράγματι λιγότερο;

Διαβάστηκε από 7766 αναγνώστες - 10/1/2023

Όλο και περισσότερα αυτοκίνητα διαθέτουν σήμερα το προφίλ Eco Mode, το οποίο υπόσχεται μειωμένη κατανάλωση καυσίμου. Παρόλα αυτά, το κουμπάκι «Eco» δεν κάνει θαύματα, όπως έδειξαν δοκιμές στην πόλη και το ταξίδι. Ουσιαστικά, το καλύτερο οικονομικό προφίλ είναι να αλλάξουμε συνήθειες πίσω από το τιμόνι.

Έχει ουσιαστική διαφορά στην κατανάλωση το Eco Mode;

Η παγκόσμια αύξηση στις τιμές των καυσίμων κάνει πιο επιτακτική την ανάγκη για μείωση της κατανάλωσης των κινητήρων. Σε αυτό έρχεται να συμβάλλει η λειτουργία «Eco» που έχουν τα περισσότερα μοντέρνα αυτοκίνητα, με τα οποία αλλάζει η χαρτογράφηση του εγκεφάλου και έτσι το μοτέρ καίει λιγότερο. Τουλάχιστον στη θεωρία, γιατί στην πράξη τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

Με το Eco Mode μειώνεται η απόκριση του γκαζιού

Το πλήκτρο επιλογής του Eco Mode εμφανίστηκε αρχικά στις sport κατασκευές, με σκοπό να κάνει τα συγκεκριμένα οχήματα πιο φιλικά στην καθημερινή χρήση. Πλέον βρίσκεται στην πλειοψηφία των αυτοκινήτων, ανεξαρτήτως κατηγορίας.

Ενεργοποιώντας το προφίλ Eco, ο εγκέφαλος μειώνει την απόκριση του γκαζιού. Ουσιαστικά δεν αλλάζει η απόδοση του κινητήρα, απλά για να επιταχύνουμε το ίδιο θα πρέπει να βυθίσουμε περισσότερο το πόδι μας στο δεξί πεντάλ.
Στα αυτόματα μοντέλα, όταν επιλέξουμε το Eco Mode οι αλλαγές ταχυτήτων γίνονται νωρίτερα. Με αυτό τον τρόπο ο κινητήρας λειτουργεί σε χαμηλότερες σ.α.λ, κάτι που συμβάλλει στην χαμηλότερη κατανάλωση.

Στην πλειοψηφία των αυτοκινήτων, οι σημαντικότερες διαφορές μεταξύ Normal και Eco Mode σταματούν εδώ. Ωστόσο πρέπει να αναφέρουμε πως ορισμένες εταιρείες έχουν εξελίξει συστήματα απενεργοποίησης κυλίνδρων, τα οποία επιτρέπουν στον κινητήρα να λειτουργεί με έναν ή δύο πιστόνια λιγότερα στην περίπτωση των τρικύλινδρων και τετρακύλινδρων μοτέρ, ενώ στην περίπτωση των V6 και V8 κινητήρων απενεργοποιείται ολόκληρη η μια πλευρά.

Ας δούμε πόσο μεγάλο είναι πραγματικά το όφελος του Eco Mode, σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας του αμερικάνικου οργανισμού Consumer Reports.

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε