Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Μπορώ να αποζημιωθώ για κακοτεχνίες στον δρόμο;
3 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Μπορώ να αποζημιωθώ για κακοτεχνίες στον δρόμο;

Διαβάστηκε από 6888 αναγνώστες - 4/2/2024

Πέσατε σε λακκούβα και προκλήθηκε σοβαρή ζημιά στο αυτοκίνητο σας; Ποιος φταίει για την καταστροφή της περιουσίας σας; Μπορείτε να αποζημιωθείτε ή κλάφ τα Χαράλαμπε; Κι αν τραυματιστεί κάποιος από κακοτεχνία, τι γίνεται; Οι απαντήσεις στο άρθρο που ακολουθεί.

Δεν είναι τυχαίο, ότι σε όλες τις δοκιμές μας αναφερόμαστε για τη συμπεριφορά των αναρτήσεων πάνω στις κακοτεχνίες που συναντάμε στην ελληνική άσφαλτο. Μπαλώματα, λακκούβες σε επίπεδο τάφρου και σαμαράκια άνευ λόγου είναι σύνηθες φαινόμενο στους δρόμους, με τους οδηγούς να «παλεύουν» καθημερινά μαζί τους για να τα αποφύγουν.

Δυστυχώς όμως αυτό δεν είναι πάντα εφικτό και σε πολλές περιπτώσεις οχήματα «σκάνε» με δύναμη πάνω τους, με αποτέλεσμα αρκετές φορές να προκαλούνται σοβαρές υλικές ζημίες ή ακόμα και τραυματισμοί, ειδικά στην περίπτωση που στο ατύχημα εμπλέκεται δίτροχο.
 

Μπορείτε να ζητήσετε αποζημίωση από το αρμόδιο φορέα

Τα καλά νέα είναι ότι αν το όχημα μας ή εμείς οι ίδιοι πέσουμε «θύματα» των κακοτεχνιών μπορούμε να ζητήσουμε αποζημίωση από το υπεύθυνο όργανο για την συντήρηση του οδοστρώματος. Βέβαια το ποιος είναι αρμόδιος είναι μεγάλη ιστορία, αφού πολλές φορές το μπαλάκι ευθυνών πηγαίνει από τη μια υπηρεσία στην άλλη.

Πάντως σε γενικές γραμμές το Ελληνικό Δημόσιο είναι υπεύθυνο για τη συντήρηση των εθνικών οδών, οι επαρχιακοί οδοί ανήκουν στις Νομαρχίες, ενώ οι Δήμοι και οι Κοινότητες έχουν την ευθύνη για τους δημοτικούς και κοινοτικούς δρόμους. Οπότε ανάλογα με το δρόμο όπου προκλήθηκε το ατύχημα, πρέπει να «κυνηγηθεί» κι ο εκάστοτε υπόχρεος.
 

Αν για την κακοτεχνία ευθύνεται ιδιώτης εργολάβος, συνήθως αποζημιώνεστε πιο γρήγορα

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το νόμο, οι Δήμοι και το Δημόσιο είναι υπεύθυνοι για την σωστή κατασκευή, λειτουργία, συντήρηση και επίβλεψη των οδών, ώστε να εξασφαλίζεται η ασφαλής χρήση τους από τους πολίτες, με το άρθρο105 του Εισαγωγικού Νόμου του Αστικού Κώδικα (Εισ.Ν.Α.Κ.)  να αναφέρει: «Για παράνομες πράξεις ή παραλείψεις των οργάνων του δημοσίου κατά την άσκηση της δημόσιας εξουσίας που τους έχει ανατεθεί, το δημόσιο ενέχεται σε αποζημίωση, …».



Αν η ζημιά οφείλεται σε κακοτεχνία δημόσιου έργου που έχει ανατεθεί σε ιδιώτη εργολάβο, ευθύνεται παράλληλα με το Δημόσιο και ο ίδιος ο εργολάβος ή η εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο. Σε αυτή τη περίπτωση θα αποζημιωθείτε πιο γρήγορα αφού συνήθως οι εργολάβοι διαθέτουν ασφάλεια αστικής ευθύνης κι η εκδίκαση γίνεται σε κανονικά πολιτικά δικαστήρια.
 

Τραβήξτε φωτογραφίες και καλέστε αστυνομία κι ασφαλιστική για να καταγράψουν το συμβάν

Για να είστε καλυμμένοι και να μπορέσετε να απαιτήσετε με αξιώσεις την αποζημίωση λόγω της κακοτεχνίας θα πρέπει να κάνετε τις παρακάτω ενέργειες.

1. Να καλέσετε την Τροχαία προκειμένου να καταγράψει επίσημα το συμβάν.

2. Να φωτογραφίσετε, με όποιο τρόπο μπορείτε, την κακοτεχνία και τις ζημιές που έχετε υποστεί. Αν μπορέσετε, τραβήξτε μια φωτογραφία όπου θα φαίνεται η αιτία του ατυχήματος,  πχ η τρύπα στον δρόμο. Για να είστε ακόμα περισσότερο καλυμμένοι καλό θα είναι να φωτογραφίσετε μια εφημερίδα της ίδιας ημέρας, ώστε να έχετε αποδείξεις για την ημερομηνία του ατυχήματος.

3. Να ενημερωθείτε από την τροχαία ή τον δήμο σε ποιον ανήκει ο συγκεκριμένος δρόμος (στο δημόσιο ή σε τοπική αρχή).

4. Να πάρετε αμέσως τηλέφωνο την ασφαλιστική σας εταιρεία ώστε να αποστείλει άνθρωπο της για να καταγράψει τις ζημιές στο όχημά σας και να βγάλει τις απαραίτητες φωτογραφίες. Ανάλογα με την κάλυψη που έχετε κι αν έχετε πληρώσει ασφάλιστρα και για δικαστική-νομική κάλυψη, ενδέχεται η εταιρία σας να δεχθεί να αναλάβει τη δικαστική διαδικασία και την υποστήριξή σας.

5. Σε περίπτωση τραυματισμού, ειδοποιείστε το ΕΚΑΒ για να καταγράψει το γεγονός. Εάν απαιτείτε πηγαίνετε σε δημόσιο νοσοκομείο για να πάρετε ιατρική βεβαίωση για σωματική βλάβη.



7. Στείλτε εξώδικο μέσω δικηγόρου μέσα σε 24 ώρες προς τον αρμόδιο φορέα, το οποίο θα γράφει πως επιφυλάσσεστε για κάθε νόμιμο δικαίωμα σας.

8. Αν ο αρμόδιος φορέας δεν ανταποκριθεί εντός 2 ημερών, καταθέστε αμέσως ασφαλιστικά μέτρα και αγωγή με την απαίτηση του ποσού που αντιστοιχεί στην αποζημίωσή σας.

9. Αν υπάρχουν μάρτυρες στο σημείο την ώρα του ατυχήματος, ζητήστε τους να σας βοηθήσουν σε περίπτωση που ο αρμόδιος φορέας δεν δεχτεί την αγωγή σας.
 

...>>>Συνεχίστε το άρθρο
Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε