Μικρά SUV | Μικρά | Οικογενειακά SUV | Premium | Electric
Μπορώ να αποζημιωθώ για κακοτεχνίες στον δρόμο;
3 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Μπορώ να αποζημιωθώ για κακοτεχνίες στον δρόμο;

Διαβάστηκε από 3383 αναγνώστες - 15/9/2022

Πέσατε σε λακκούβα και προκλήθηκε σοβαρή ζημιά στο αυτοκίνητο σας; Ποιος φταίει για την καταστροφή της περιουσίας σας; Μπορείτε να αποζημιωθείτε ή κλάφ τα Χαράλαμπε; Κι αν τραυματιστεί κάποιος από κακοτεχνία, τι γίνεται; Οι απαντήσεις στο άρθρο που ακολουθεί.

Δεν είναι τυχαίο, ότι σε όλες τις δοκιμές μας αναφερόμαστε για τη συμπεριφορά των αναρτήσεων πάνω στις κακοτεχνίες που συναντάμε στην ελληνική άσφαλτο. Μπαλώματα, λακκούβες σε επίπεδο τάφρου και σαμαράκια άνευ λόγου είναι σύνηθες φαινόμενο στους δρόμους, με τους οδηγούς να «παλεύουν» καθημερινά μαζί τους για να τα αποφύγουν.

Δυστυχώς όμως αυτό δεν είναι πάντα εφικτό και σε πολλές περιπτώσεις οχήματα «σκάνε» με δύναμη πάνω τους, με αποτέλεσμα αρκετές φορές να προκαλούνται σοβαρές υλικές ζημίες ή ακόμα και τραυματισμοί, ειδικά στην περίπτωση που στο ατύχημα εμπλέκεται δίτροχο.
 

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

Μπορείτε να ζητήσετε αποζημίωση από το αρμόδιο φορέα

Τα καλά νέα είναι ότι αν το όχημα μας ή εμείς οι ίδιοι πέσουμε «θύματα» των κακοτεχνιών μπορούμε να ζητήσουμε αποζημίωση από το υπεύθυνο όργανο για την συντήρηση του οδοστρώματος. Βέβαια το ποιος είναι αρμόδιος είναι μεγάλη ιστορία, αφού πολλές φορές το μπαλάκι ευθυνών πηγαίνει από τη μια υπηρεσία στην άλλη.

Πάντως σε γενικές γραμμές το Ελληνικό Δημόσιο είναι υπεύθυνο για τη συντήρηση των εθνικών οδών, οι επαρχιακοί οδοί ανήκουν στις Νομαρχίες, ενώ οι Δήμοι και οι Κοινότητες έχουν την ευθύνη για τους δημοτικούς και κοινοτικούς δρόμους. Οπότε ανάλογα με το δρόμο όπου προκλήθηκε το ατύχημα, πρέπει να «κυνηγηθεί» κι ο εκάστοτε υπόχρεος.
 

Αν για την κακοτεχνία ευθύνεται ιδιώτης εργολάβος, συνήθως αποζημιώνεστε πιο γρήγορα

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το νόμο, οι Δήμοι και το Δημόσιο είναι υπεύθυνοι για την σωστή κατασκευή, λειτουργία, συντήρηση και επίβλεψη των οδών, ώστε να εξασφαλίζεται η ασφαλής χρήση τους από τους πολίτες, με το άρθρο105 του Εισαγωγικού Νόμου του Αστικού Κώδικα (Εισ.Ν.Α.Κ.)  να αναφέρει: «Για παράνομες πράξεις ή παραλείψεις των οργάνων του δημοσίου κατά την άσκηση της δημόσιας εξουσίας που τους έχει ανατεθεί, το δημόσιο ενέχεται σε αποζημίωση, …».Αν η ζημιά οφείλεται σε κακοτεχνία δημόσιου έργου που έχει ανατεθεί σε ιδιώτη εργολάβο, ευθύνεται παράλληλα με το Δημόσιο και ο ίδιος ο εργολάβος ή η εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο. Σε αυτή τη περίπτωση θα αποζημιωθείτε πιο γρήγορα αφού συνήθως οι εργολάβοι διαθέτουν ασφάλεια αστικής ευθύνης κι η εκδίκαση γίνεται σε κανονικά πολιτικά δικαστήρια.
 

...Δείτε περισσότερα

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε