Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Τρως πρόστιμο 100 ευρώ και χάνεις το δίπλωμα για 30 μέρες αν οδηγείς με μπουφάν
3 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Τρως πρόστιμο 100 ευρώ και χάνεις το δίπλωμα για 30 μέρες αν οδηγείς με μπουφάν

Διαβάστηκε από 10925 αναγνώστες - 23/1/2024

Σύμφωνα με τον αναθεωρημένο Κ.Ο.Κ, το χρηματικό πρόστιμο για τους οδηγούς που δεν συμμορφώνονται με τα άνωθεν είναι 100 ευρώ. Παράλληλα, αφαιρείται επιτόπου το δίπλωμα οδήγησης για διάστημα 30 ημερών.

Δεν γίνεται κάποια σαφής αναφορά σχετικά με το πόσο χοντρό είναι το «παράνομο» μπουφάν. Εδώ θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε την κοινή μας λογική και να κρίνουμε μόνοι μας αν το πανωφόρι μας εμποδίζει από το να μπορούμε να οδηγήσουμε σωστά. Για του λόγου το αληθές, αν δεν είμαστε ικανοί για οποιοδήποτε λόγο να χειριστούμε με ασφάλεια το όχημά μας, τότε δεν πρέπει να οδηγήσουμε, ακόμα και αν δεν υπάρχει επιβολή προστίμου.




Δεν είναι μόνο το μπουφάν που περιορίζει τις κινήσεις σου

Ο όρος «ελευθερία κινήσεων» δεν περιορίζεται μόνο στην κίνηση των χεριών. Έτσι, υπάρχει πιθανότητα να προκαλούν πρόβλημα τα χοντρά κασκόλ αλλά και τα γάντια, τα οποία ενδέχεται να μας εμποδίζουν από το να κρατάμε σωστά το τιμόνι και τον επιλογέα ταχυτήτων.




Με το μπουφάν κινδυνεύεις σε περίπτωση ατυχήματος

Το πρόβλημα με το μπουφάν δεν είναι μόνο ότι περιορίζει τις κινήσεις σου όταν οδηγάς. Στην περίπτωση ατυχήματος, ένας επιβάτης με μπουφάν κινδυνεύει περισσότερο από κάποιον που δεν φορά, αφού υπάρχει μεγαλύτερο κενό μεταξύ του σώματος και της ζώνης ασφαλείας. Κατά τη διάρκεια του ατυχήματος λοιπόν, το κάτω μέρος της ζώνης ασφαλείας θα χτυπήσει με μεγαλύτερη ορμή (λόγω της αυξημένης απόστασης) την κοιλιά, γεγονός που μπορεί να προξενήσει σοβαρό τραυματισμό στα εσωτερικά όργανα.

Μεγαλύτερος κίνδυνος ελλοχεύει στα παιδικά καθίσματα, μιας και οι ζώνες δεν συγκρατούν σωστά το παιδάκι στη θέση του, αν αυτό φορά χοντρό μπουφάν, κάτι που έχει επιβεβαιωθεί και με test της γερμανικής ADAC.
Για να το διαπιστώσετε μπορείτε να κάνετε το ακόλουθο τεστ: Τοποθετήστε το παιδί στο ειδικό κάθισμα με μπουφάν και σφίξτε τις ζώνες, όσο θα τις σφίγγατε συνήθως. Έπειτα λύστε τις ζώνες, βγάλτε το τέκνο από το κάθισμα και ξαναβάλτε το να καθίσει χωρίς το μπουφάν αυτή τη φορά. Παρατηρήστε πόσο πιο χαλαρές είναι πλέον οι ζώνες.

Για να διατηρηθεί το παιδάκι ζεστό το χειμώνα στο αυτοκίνητο, είναι καλύτερα να το δέσετε στο κάθισμά του χωρίς μπουφάν και να το σκεπάσετε από πάνω με μια κουβέρτα. Ή με το παλτό του οδηγού.

Με χοντρό μπουφάν, παλτό ή γούνα, δεν έχεις πλήρη ελευθερία κινήσεων όταν οδηγάς!
Θα χάσεις και το δίπλωμά σου για 30 μέρες αν σου κόψουν πρόστιμο.
Απαγορεύονται και τα χοντρά γάντια και τα κασκόλ.
Το ήξερες ότι κινδυνεύεις περισσότερο σε ατύχημα, αν κάθεσαι στο αυτοκίνητο με μπουφάν;
Σου ακούγεται λογικό και αυτονόητο το ότι δεν πρέπει να οδηγείς με μπουφάν, ή είναι άλλη μια ευκαιρία να τα «αρπάξουν»;

Σελ.
1
Δεν έχεις πλήρη ελευθερία κινήσεων όταν φοράς παλτό ή μπουφάν
Σελ.
2
Τρως πρόστιμο 100 ευρώ και χάνεις το δίπλωμα για 30 μέρες αν οδηγείς με μπουφάν