Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Όταν πας για μπάνιο, οδηγείς με την παντόφλα ή φοράς normal παπούτσια;

Όταν πας για μπάνιο, οδηγείς με την παντόφλα ή φοράς normal παπούτσια;

28/6/2024

Ο Κ.Ο.Κ. έχει κενό και δεν έχει ειδική πρόβλεψη για την οδήγηση με παντόφλες και σανδάλια. Όμως, να ξέρεις ότι αν δεν φοράς κανονικά παπούτσια, κινδυνεύεις να φρενάρεις ακόμη και 2,5 μέτρα πιο μακριά.

Ο Κώδικας δεν λέει τι να φορέσεις, αλλά υπάρχει μία ειδική υπο-διάταξη

Καλοκαίριασε και όλοι ψάχνουν να δροσιστούν σε κοντινή, ή μακρινή παραλία. Και στην παραλία κανείς δεν θέλει να κυκλοφορεί με κλειστά παπούτσια. Για αυτό και πολλοί μπαίνουν στον πειρασμό ή οδηγούν κιόλας με παντόφλες. Ακόμη και ξυπόλητοι.
 
Το ζήτημα αυτό δεν έχει απασχολήσει όσο θα έπρεπε τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, μιας και υπάρχει συγκεκριμένο νομικό κενό. Η μόνη διάταξη σχετική με την κατάλληλη χρήση υποδημάτων (και ενδυμάτων) στην οδήγηση είναι το άρθρο 13 στο οποίο επισημαίνεται ότι «ο οδηγός κάθε οχήματος υποχρεούται να έχει πλήρη ελευθερία των κινήσεών του, για να ενεργεί ελεύθερα τους αναγκαίους χειρισμούς». Ως εκ τούτου, η κατάσταση περνά στη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε αστυνομικού που διενεργεί τον έλεγχο, δεν υπάρχουν δηλαδή συγκεκριμένες νόρμες-κανόνες για το ποια παπούτσια απαγορεύονται.
 
Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείς να τη... γλιτώσεις εύκολα. Διότι μπορεί να υπάρχει νομική ασάφεια, δεν αποκλείεται να σου επιβληθεί ποινή εφόσον η οδήγηση με σαγιονάρες ή ξυπόλητος κριθεί παραβατική.  Κυρώνεται πρόστιμο 100 ευρώ και αφαιρείται η άδεια οδήγησης για έως και 30 ημέρες!

Ανάλογα το παπούτσι που φοράς, υπάρχουν συγκεκριμένοι κίνδυνοι

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν σου γίνει ειδική προφορική σύστημα, πρέπει να γνωρίζεις ορισμένα πράγματα για το πόσο επικίνδυνη είναι η οδήγηση με λάθος παπούτσια. Όπου λάθος παπούτσια, θα τα διακρίνουμε σε 3 κατηγορίες:

  • ψηλοτάκουνα
  • ανοιχτά παπούτσια (πέδιλα, σανδάλια)
  • σαγιονάρες (παντόφλες)
Τι χάνεις σε κάθε είδος παπουτσιού; Και στα 3 είδη η αίσθηση που έχει το πόδι στο πεντάλ δεν είναι η σωστή, ενώ το παραμικρό «γλίστρημα» σε λάθος πεντάλ μπορεί να κοστίσει. Στα ψηλοτάκουνα δεν υπάρχει «αέρας» (περιθώριο) μεταξύ του παπουτσιού και του πίσω μέρους στο φρένο, οπότε σε ένα απότομο «κοκκάλωμα» παπούτσι μπορεί να «βρει» πίσω. Στα ανοιχτά παπούτσια, τώρα, το πόδι δεν είναι «σταθερό» παρά «μπαλατζάρει» μέσα στο παπούτσι, ενδέχεται να γλιστρήσει το πόδι ανάμεσα στα πεντάλ γκαζιού και φρένου. Μία σαγιονάρα, για παράδειγμα, πιθανώς να βρεθεί κάτω από τα πεντάλ και το πέλμα του ποδιού από πάνω, δημιουργώντας προσωρινή σύγχυση. Αντίστοιχα, σε παπούτσια με μεγάλους πάτους, τις επονομαζόμενες «πλατφόρμες», παρεμβάλλεται μεγάλη απόσταση και ποσότητα μαλακών ή μη υλικών από το πόδι έως το πεντάλ, για αυτό και έχεις αλλοιωμένη αίσθηση του φρένου.

Ρισκάρεις να φρενάρεις +2 μέτρα παραπάνω με λάθος παπούτσι;

Για όλα τα παραπάνω δεν μιλάμε στον αέρα, χωρίς αποτελέσματα και νούμερα. Διότι έχουν γίνει συγκεκριμένα tests και δοκιμές που ότι η οδήγηση με λάθος παπούτσια κοστίζει μέχρι και 2,3 μέτρα στο φρενάρισμα πανικού! Αυτά τα δεδομένα προέκυψαν από έρευνα της AutoBild στην οποία οδηγός φόρεσε 12 διαφορετικά είδη παπουτσιών, από αθλητικά και σαγιονάρες, μέχρι λαστιχένιες μπότες και πλατφόρμες; Πόσα μέτρα χρειάστηκε σε κάθε φρενάρισμα πανικού από τα 100 χλμ./ώρα;

  • Φορώντας 12ποντα ψηλοτάκουνα «κοκκάλωσε» μετά 39,1 μέτρα, 1,5 μέτρο παραπάνω σε σχέση με στενά παπούτσια τρεξίματος.
  • Φορώντας σανδάλια το φρενάρισμα ολοκληρώνεται μετά από 39,9 μέτρα, δηλαδή 2,3 μέτρα παραπάνω σε σχέση με τα αθλητικά παπούτσια.

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε