Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Τα αυτοκίνητα γίνονται διαθέσιμα σε διαφορετικές χώρες και αγορές
3 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Τα αυτοκίνητα γίνονται διαθέσιμα σε διαφορετικές χώρες και αγορές

Διαβάστηκε από 7828 αναγνώστες - 3/12/2023

Η μέθοδος του rebadging είναι επίσης χρήσιμη, όταν κάποιος κατασκευαστής θέλει να προωθήσει ένα μοντέλο σε διαφορετική χώρα. Παραδοσιακά, τα μοντέλα της Opel μετονομάζονται σε Vauxhall για την αγορά της Μ. Βρετανίας, τα πολυτελή Toyota εξάγονται παγκοσμίως υπό την ομπρέλα του ονόματος Lexus, ενώ τα premium Honda και Nissan στις ΗΠΑ «βαφτίζονται» Acura και Infinity αντίστοιχα.

Το Saab 9-2X ήταν ένα Subaru Impreza Wagon 2ης γενιάς με διαφορετικό πρόβολο για την αγορά της Αμερικής, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η Lotus Elan κυκλοφόρησε στην Κορέα με τα σήματα της Kia.
Μία ιδιαίτερη περίπτωση είναι η Aston Martin Cygnet, η οποία ήταν βασισμένη στο… Toyota iQ. Το μοντέλο των 98 ίππων δημιουργήθηκε με σκοπό να μειώσει το μέσο όρο παραγόμενων ρύπων της Aston Martin.



Αλλο το rebadging, άλλο η κοινή πλατφόρμα

Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε πως η χρήση κοινής πλατφόρμας μεταξύ διαφορετικών μοντέλων δεν θεωρείται rebadging, αφού οι αλλαγές είναι πολύ πιο εκτενείς. Παρόλο που ο σκοπός είναι ο ίδιος (μείωση του κόστους εξέλιξης), τα μοντέλα είναι άκρως διαφορετικά και μπορεί να ανήκουν σε άλλη κατηγορία.
Για παράδειγμα, το Renault Clio προηγούμενης γενιάς χρησιμοποιεί την ίδια πλατφόρμα με το προηγούμενο Nissan Juke αλλά και το van Nissan NV200, ενώ το Audi TT είναι «χτισμένο» επάνω στην MQB πλατφόρμα, όπως τα VW Golf και Touran.

Το Rebadging είναι μια πρακτική που γίνεται από το 1917.
Αντίθετα με την «κοινή πλατφόρμα», εδώ τα αυτοκίνητα είναι ίδια, με διαφορετικά σήματα.
Παίρνοντας «έτοιμο» μοντέλο, οι εταιρείες γλυτώνουν χρόνο και κόστος εξέλιξης.
Μέχρι και Lotus Elan έχει βγει με σηματάκια Kia!
Πόσο ρόλο παίζει για εσένα το σήμα; Θα έπαιρνες το «δίδυμο» αυτοκίνητο επειδή έχει το λογότυπο της μάρκας που προτιμάς;
 

Σελ.
1
Rebadging: Όταν οι εταιρείες κάνουν Copy-Paste
Σελ.
2
Τα αυτοκίνητα γίνονται διαθέσιμα σε διαφορετικές χώρες και αγορές