Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Συμφέρει η μικτή ασφάλιση για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο;

Συμφέρει η μικτή ασφάλιση για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο;

29/4/2024

Περίπου 1 στα 5 αυτοκίνητα στην Ελλάδα είναι ανασφάλιστα
Μια μικτή ασφάλεια καλύπτει σχεδόν τα πάντα!
Θα την πληρώσεις όμως περίπου 50 έως 100% πάνω σε τιμή...
H «απαλαγή» είναι μια παγίδα που πρέπει να προσέξεις!

Η «ιδίων ζημιών» καλύπτει σχεδόν τα πάντα

Ήρθε η ώρα να παραλάβεις  το καινούργιο σου αυτοκίνητο και το ραντεβού παράδοσης είναι για σήμερα το απόγευμα. Ο πωλητής σε ενημέρωσε ότι πρέπει να καλύψεις ασφαλιστικά το όχημα πριν το πάρεις στα χέρια σου και φύγεις από την αντιπροσωπεία και τώρα πρέπει να αποφασίσεις τι καλύψεις θα βάλεις στο συμβόλαιο. Τι πρέπει να συνυπολογίσεις για να κάνεις τη σωστή επιλογή; Ποια σημεία αξίζει να συμπεριλάβεις στο ασφαλιστήριο για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο και για να μην κληθείς  να ξοδέψεις πάρα πολλά χρήματα αν συμβεί κάτι; Η μικτή κάλυψη είναι και η πληρέστερη που μπορεί να συμπεριληφθεί σε μια ασφάλιση αυτοκινήτου, και προβλέπει ουσιαστικά την αποζημίωση του ιδιοκτήτη πραγματικά για κάθε ενδεχόμενο που μπορεί να συμβεί.

Επιβάρυνση από 50% έως 100% σε σχέση με την απλή κάλυψη

Η επιβάρυνση που θα πρέπει να πληρώσεις αν θες όλες τις καλύψεις, είναι αρκετά υπολογίσιμη σε σχέση με το βασικό συμβόλαιο. Ανάλογα την ασφαλιστική εταιρία και την τιμολογιακή της πολιτική σε σχέση με τις ενδιάμεσες καλύψεις (φυσικά φαινόμενα, κακόβουλες πράξεις, πυρός και κλοπή κλπ), το κόστος για να ανέβεις στο ανώτερο επίπεδο καλύψεων, θα είναι αυξημένο κατά 50% εώς 100% συγκριτικά με την βασική «Αστική Ευθύνη», δηλαδή τις υλικές ζημιές και τις σωματικές βλάβες που όλα τα συμβόλαια καλύπτουν κατ ελάχιστο. Το ακριβές κόστος υπολογίζεται με βάση ένα πολύ σημαντικό-για τις μικτές καλύψεις-σημείο: την λεγόμενη «απαλλαγή».

Η «απαλλαγή» θέλει προσοχή

Η απαλλαγή στα ασφαλιστήρια συμβόλαια, είναι ο όρος που περιγράφει ποιο ποσό-από το σύνολο-της αποζημίωσης θα κληθεί να συνεισφέρει ο πελάτης σε περίπτωση ατυχήματος. Συνήθως, η συμμετοχή του ασφαλισμένου αφορά τα «πρώτα» 500 έως 1.500 ευρώ. Έτσι, για μικρές ζημιές που προκαλούνται στο αυτοκίνητο σου, όπως για παράδειγμα γρατσουνιές ή λακκούβες στο «πάρκαρε-ξεπάρκαρε», η ασφαλιστική «νίπτει τας χείρας της», και δεν πρόκειται να σε αποζημιώσει. Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι η μικτή δεν αξίζει για μικροζημιές, αλλά για ω -μη γένοιτο σοβαρότερες περιπτώσεις, και κατά βάση αυτές που θα εμπλακείς σε ένα ατύχημα με δική σου υπαιτιότητα και θα περιμένεις από τον ασφαλιστή σου να καλύψει εκτός από τις ζημιές του άλλου αυτοκινήτου, και τις δικές σου. Για αυτό άλλωστε η μικτή αποκαλείται και «ιδίων ζημιών». Μεγάλη προσοχή θέλει λοιπόν η επιλογή εταιρίας, αφού ένα χαμηλό ασφάλιστρο ιδίων ζημιών, ενδέχεται να εξηγείται όταν συνοδεύεται από μεγάλη απαλλαγή, που συνήθως προσεγγίζει τα 1.500 ευρώ.

Περίπου 1 στα 5 αυτοκίνητα ανασφάλιστα

Αξίζει να έχεις κατά νου και τις κακοτοπιές που συνεπάγεται το γεγονός ότι βάσει μετρήσεων, 1 στα 5 οχήματα στη χώρα μας, παρά τις βελτιωμένες μεθόδους online ελέγχων, κινούνται ανασφάλιστα. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο τρόπος για να μπορείς να κοιμάσαι ήσυχος, είναι να ζητήσεις να σου προσθέσουν τη λεγόμενη «κάλυψη από ανασφάλιστο». Το συγκεκριμένο σημείο πάντως καλύπτεται και αυτό από την μικτή. Μπορεί ωστόσο να μπει ως πρόσθετο και σε μια απλή ασφάλεια, και σίγουρα προτείνεται ανεπιφύλαχτα, με τις συνθήκες που επικρατούν.

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε

Σχετικες επιχειρησεις