Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Το λιπαντικό προστατεύει αποτελεσματικά τους κινητήρες από τις φθορές κάτω από συνθήκες λειτουργίας με μεγάλες διαφορές θερμοκρασιών.

Τι προσφέρουν τα λιπαντικά στους diesel κινητήρες;

Διαβάστηκε από 7929 αναγνώστες - 8/4/2021

Τα λιπαντικά είναι απαραίτητα για την λειτουργία και των κινητήρων diesel αφού οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται ανάμεσα στα κινούμενα μέρη, λόγω των τριβών είναι υπερβολικά υψηλές. Σε αυτό το σημείο ακριβώς υπεισέρχεται το λιπαντικό.

Η χρήση των λιπαντικών είναι αναγκαία για τη λειτουργία των μηχανών, αφού βασικός προορισμός τους είναι η μείωση της τριβής (άρα και της απώλειας έργου) και προστασία από τη φθορά των κινητών μερών. Σε ένα αυτοκίνητο, υπολογίζεται, ότι το 6% από την ενέργεια που αποδίδει το καύσιμο, καταναλώνεται σαν ενέργεια τριβών.

Οι ιδιαίτερες συνθήκες λειτουργίας των πετρελαιοκινητήρων (υψηλή συμπίεση, το ίδιο το είδος του καυσίμου κτλ) απαιτούν λιπαντικά με συγκεκριμένες προδιαγραφές. Το λιπαντικό για τους diesel κινητήρες έχει πολύ υψηλό δείκτη ιξώδους, που προστατεύει αποτελεσματικά τους κινητήρες από τις φθορές κάτω από τις πλέον ακραίες και δυσμενείς συνθήκες λειτουργίας, μεγάλες διαφορές θερμοκρασιών και πολύ μεγάλα διαστήματα αλλαγών.

Το χαμηλό σημείο pons (-40oC) καθιστά εύκολο το ξεκίνημα στις χαμηλές θερμοκρασίες (cold starting) μειώνοντας δραστικά τις φθορές των κρύων εκκινήσεων και το κτύπημα των βαλβίδων. Μάλιστα ανάλογα με την χώρα και τις κλιματολογικές συνθήκες χρειάζεται κατάλληλο λιπαντικό, που να ευνοεί την κρύα εκκίνηση και να παραμένει αποτελεσματικό στις υψηλές θερμοκρασίες.

Σχετικες επιχειρησεις