Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Τύποι λιπαντικών

Διαβάστηκε από 7616 αναγνώστες - 18/7/2016

Παρότι όλα τα λάδια στη θεωρία σχεδιάζονται για να προσφέρουν τις ίδιες... υπηρεσίες στον κινητήρα μας, υπάρχουν σημαντικές διαφορές στην απόδοση και στο κόστος τους ανάλογα με τον τρόπο κατασκευής τους. Και, όπως είναι φυσικό, δεν προτείνονται όλοι οι τύποι λαδιών για όλους τους κινητήρες:

Ορυκτέλαια
Τα παλαιότερα και πιο διαδεδομένα σε παλαιότερους κινητήρες λιπαντικά, διακρίνονται για το ιδιαίτερα χαμηλό κόστος τους. Προέρχονται από ΄βασική΄ κατεργασία πετρελαίου που δεν αφαιρεί όλα τα ανεπιθύμητα χημικά, με τα μόριά τους να διαφέρουν σε μέγεθος και σύνδεση και τις μοριακές αλυσίδες τους να είναι ευπαθείς.
Ως αποτέλεσμα αυτού, καταπονούνται περισσότερο και δε διακρίνονται για την αντοχή τους στο χρόνο, καθώς το ιξώδες υποβαθμίζεται και μαζί του η ικανότητα του ορυκτελαίου να λιπάνει σωστά. Τα σύγχρονα ορυκτέλαια διαθέτουν σειρά προσθέτων που βελτιώνουν είτε την αντοχή τους στο χρόνο είτε τη σταθερότητα τους σε συγκεκριμένο εύρος θερμοκρασιών, ενώ δε λείπουν και οι κατασκευαστές που βάζουν και καθαριστικά πρόσθετα σε αυτά. Όπως είναι φυσικό, όσο πιο εκλεπτισμένο είναι ένα λιπαντικό, τόσο πιο ακριβό είναι.
 
Συνθετικά
Στο άλλο άκρο από τα ορυκτέλαια, τόσο σε θέμα κόστους όσο και απόδοσης. Τα συνθετικά λιπαντικά κατασκευάζονται μέσα από μία ειδική εργαστηριακή επεξεργασία που χρησιμοποιεί ως βάση είτε αλυσίδες πετρελαίου (polyalphaolefins κατασκευασμένες από αιθυλένιο του ακατέργαστου πετρελαίου) είτε άλλων πρώτων υλών συνήθως από εστέρες, με την προσθήκη ειδικών χημικών. 
Το βασικότερο πλεονέκτημα αυτής της κατεργασίας στη λειτουργία τους μέσα στον κινητήρα είναι η εξαιρετική τους θερμική σταθερότητα, καθώς διατηρούν σταθερές τις μοριακές αλυσίδες σε αρκετά υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες.  
Έτσι, το ιξώδες τους παραμένει σταθερό και να λιπαίνουν σωστά τον κινητήρα σε κάθε περίσταση. Επίσης, τα συνθετικά λιπαντικά περιέχουν καθαριστικά, προκειμένου κατά τη λειτουργία τους να «απορροφούν» τα υπολείμματα του κινητήρα και να τα κατευθύνουν προς το φίλτρο λαδιού. Και φυσικά, έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τα ορυκτέλαια. 

Ημισυνθετικά
Περίπου στη μέση ανάμεσα στα συνθετικά και τα ορυκτέλαια βρίσκονται τα ημισυνθετικά, τόσο σε θέμα κόστους όσο και σε θέμα απόδοσης. Τα ημισυνθετικά λιπαντικά είναι επί της ουσίας ορυκτέλαια με προσθήκη συνθετικών μερών σε αναλογία που δεν ξεπερνά το 30%. Παρά τη χαμηλή αναλογία, οι επιδόσεις και η αντοχή τους είναι σαφώς μεγαλύτερες από τα τυπικά ορυκτέλαια. Κατά περίπτωση εάν διαθέτουν συγκεκριμένα πρόσθετα, μπορεί να κατηγοριοποιηθούν και ως συνθετικά. 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Σχετικες επιχειρησεις