Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Λιπαντικά αυτοκινήτων

Διαβάστηκε από 7603 αναγνώστες - 18/7/2016

Λόγω σχεδίασης και τρόπου λειτουργίας, η ευκολότερη και ταυτόχρονα σημαντικότερη συντήρηση που χρειάζεται ένας κινητήρας εσωτερικής καύσης είναι η τακτική αλλαγή των λιπαντικών του. . Τι πρέπει να προσέξουμε για τη σωστή επιλογή;

Για να κατανοήσουμε τη σημασία των λιπαντικών, αρκεί απλά να διαθέσουμε δύο λεπτά σκέψης στο πως λειτουργεί ένας κινητήρας: Έχουμε ένα σύνολο μεταλλικών μηχανικών μερών, με τις ανοχές τους να είναι γεωμετρικά μικρότερες όσο πιο σύγχρονος και υψηλής απόδοσης είναι. Τα λιπαντικά όχι μόνο δημιουργούν ένα προστατευτικό στρώμα που εξαλείφει τις μεταξύ τους τριβές, αλλά λειτουργούν και ως καθαριστικά για όλο το σύνολο του κινητήρα, απομακρύνοντας τα κατάλοιπα της καύσης και τη μάκα που δημιουργείται με τη χρήση και τη φθορά του, βεβαιώνοντας ότι δε θα έρθουν ποτέ σε καταστροφική επαφή μηχανικά μέρη που θα έπρεπε να είναι ανεξάρτητα.

Ταυτόχρονα, παίζει εξαιρετικά μεγάλο ρόλο τόσο στη διάχυση όσο και στην αποβολή της θερμοκρασίας, φροντίζοντας ώστε ο κινητήρας να λειτουργεί στο σωστό θερμοκρασιακό εύρος, με αποτέλεσμα σωστή απόδοση, χαμηλή κατανάλωση και μειωμένες εκπομπές ρύπων. Όπως είναι φυσικό με τόσες απαιτήσεις, τα λιπαντικά του κινητήρα παρά το όνομά τους έχουν ελάχιστα κοινά με το λάδι... ελιάς, πέραν από την παχύρρευστη και κολλώδη σύστασή τους, όντας σχεδιασμένα με σειρά προδιαγραφών για να μπορούν να αποδώσουν τα μέγιστα. 

Το κύριο χαρακτηριστικό κάθε λιπαντικού είναι το ιξώδες του, ή με άλλα λόγια ο συντελεστής ρευστότητας του, που όπως είναι φυσικό μεταβάλλεται με τη θερμοκρασία. Ανάλογα με τον τύπο του καυσίμου που χρησιμοποιεί ο κινητήρας του αυτοκινήτου μας και τη σχεδίασή του, υπάρχουν διαφορετικές απαιτήσεις τόσο σε θέματα ιξώδους όσο και λειτουργίας και ποτέ δεν πρέπει να αναμειγνύουμε λάδια διαφορετικών τύπων ή λιπαντικά κατασκευασμένα για άλλου τύπου κινητήρες. 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις

Σχετικες επιχειρησεις