Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Οι ζάντες και τα ελαστικά έχουν τη μερίδα του λέοντος στο μη αναρτώμενο βάρος του αυτοκινήτου, και κάθε γραμμάριο που αφαιρούμε από εκεί συμβάλει ιδιαίτερα θετικά στην οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου μας.

Υλικά, βάρος και αντοχές

Διαβάστηκε από 15088 αναγνώστες - 16/6/2016

Πέραν της αισθητικής βελτίωσης, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της αντικατάστασης των μεταλλικών ζαντών του αυτοκινήτου με (συνήθως) αλουμινένιες είναι το βάρος, ή για την ακρίβεια η μείωση αυτού. Οι ζάντες και τα ελαστικά έχουν τη μερίδα του λέοντος στο μη αναρτώμενο βάρος του αυτοκινήτου, και κάθε γραμμάριο που αφαιρούμε από εκεί συμβάλει ιδιαίτερα θετικά στην οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου μας. Τι διαφορά κάνουν όμως τα υλικά τους;

Μεταλλικές ζάντες: Eίναι οι φθηνότερη και πιο βαριά λύση, εξ ου και η προτίμησή τους από τους περισσότερους κατασκευαστές για τις βασικές εκδόσεις των αυτοκινήτων τους, συνήθως καλυμμένες πίσω από τάσια που τις κάνουν να δείχνουν αλουμινένιες. Το μεγάλο ατού που έχουν σε σχέση με τον ελαφρύτερο ανταγωνισμό τους είναι η αντοχή τους, καθώς μπορούν να επισκευαστούν μετά από ατυχείς συναντήσεις με λακούβες ή πεζοδρόμια που μπορεί να στραβώσουν το χείλος τους.

Ζάντες Αλουμινίου: Σαφώς ακριβότερες αλλά και ελαφρύτερες για τις ίδιες διαστάσεις, είναι η πιο δημοφιλής λύση τόσο σε περίπτωση αντικατάστασης όσο και για πιο πλούσια εξοπλισμένες εκδόσεις αυτοκινήτων. Το κυριότερο μειονέκτημά τους είναι ότι το αλουμίνιο έχει μνήμη ως υλικό, οπότε ακόμα και σε περίπτωση που θεωρητικά έχουν επισκευαστεί μετά από μικρό στράβωμα του χείλους, συνεχίζουν να είναι πιο ευπαθείς.

Ζάντες Μαγνησίου / Ανθρακονημάτων: Για όσους αποζητούν το απόλυτο και είναι διατεθειμένοι να το πληρώσουν. Προορίζονται συνήθως για κορυφαίες εκδόσεις σπορ αυτοκινήτων, οι ιδιοκτήτες των οποίων δεν ιδρώνουν απέναντι στο κόστος τους. Οι ζάντες μαγνησίου είναι διαθέσιμες τόσο σε διαιρούμενες όσο και σε απλές, ενώ οι ανθρακονημάτων είναι συνήθως διαιρούμενες με το κέντρο τους να είναι κατασκευασμένο είτε από μαγνήσιο είτε αλουμίνιο.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Σχετικες επιχειρησεις