Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Δεν υπάρχει περιορισμός στο πόσο σκούρες πρέπει να είναι οι μεμβράνες

Πριν αγοράσω ηλιακές μεμβράνες

1/3/2017

Τι ακριβώς ισχύει με τις προδιαγραφές της Ε.Ε.; Υπάρχει περιορισμός στο πόσο σκούρα πρέπει να είναι μια μεμβράνη; Πόσο κοστίζουν; Και πόσο γρήγορα μπορείς να κάνεις απόσβεση;

Τι ισχύει με την νομοθεσία
Μεγάλη κουβέντα έχει γίνει για το ποιες ηλιακές μεμβράνες είναι νόμιμες και ποιες όχι. Πολλοί ισχυρίζονται ότι οι πολύ σκούρες μεμβράνες είναι παράνομες και αν κάποιος τις τοποθετήσει, κινδυνεύει με επιβολή προστίμου σε πιθανό έλεγχο. Όμως, η αλήθεια δεν είναι ακριβώς αυτή.
Παρά τις φήμες, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στο πόσο σκούρες θα είναι οι μεμβράνες στα πίσω παράθυρα και το πίσω τζάμι, αρκεί αυτές να μην καλύπτουν το τρίτο φως φρένων εάν είναι τοποθετημένο πίσω από το τζάμι. Για όλα τα αυτοκίνητα απαγορεύονται οι μεμβράνες που έχουν διαπερατότητα φωτός μικρότερη του 70% στα εμπρός πλευρικά τζάμια και 75% για το παρμπρίζ. Στο τελευταίο επιτρέπεται η τοποθέτηση σκούρας λωρίδας στο άνω μέρος αυτού, ενώ καλό είναι να έχουμε στο νου μας ότι τα νούμερα αναφέρονται στη συνολική διαπερατότητα του φωτός μετά την τοποθέτηση των μεμβρανών και όχι αποκλειστικά σε αυτές. Έτσι, ένα αυτοκίνητο που διαθέτει από τον κατασκευαστή του ελαφρά φιμέ τζάμια θα είναι νόμιμο μόνο με τα πιο ανοιχτόχρωμα φιλμ. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπονται μεμβράνες καθρέπτες, αυτές δηλαδή που αντανακλούν πάνω από 25% του φωτός καθώς αυτές μπορεί να τυφλώσουν τους οδηγούς των άλλων οχημάτων.

Κόστος και απόσβεση
Το κόστος για την τοποθέτηση αντηλιακών μεμβρανών ξεκινά από τα 100 ευρώ και φτάνει έως τα 200, ανάλογα με την ποιότητα και μάρκα που θα επιλέξετε, ή ακόμη και την εποχή που θα αποφασίσετε να τις τοποθετήσετε (χειμώνας-καλοκαίρι). Σε κάθε περίπτωση πάντως, η τιμή είναι ανάλογη με το μέγεθος του αυτοκινήτου. Διαφορετικές τιμές δίνονται για 3θυρα και για 5θυρα αυτοκίνητα, και άλλες για SUV.
Η απόσβεση των αντηλιακών μεμβρανών μπορεί να γίνει από τον πρώτο κιόλας χρόνο, και μάλιστα εύκολα. Υπολογίζουμε πως με την τοποθέτησή τους η κατανάλωση μειώνεται θεωρητικά έως 33%, ωστόσο εμείς υπολογίστε περίπου 20%. ¶ρα, για ένα μοντέλο με κατανάλωση 8,0 λτ./100 χλμ., κερδίζουμε 1,6 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα (ή περίπου 2 ευρώ). Με δεδομένο, λοιπόν, ότι τους καλοκαιρινούς μήνες διανύει ένας οδηγός κατά μέσο όρο 5.000 χλμ./έτος, το όφελος μόνο και μόνο από την κατανάλωση είναι 100 ευρώ. Από εκεί και πέρα, ένα άλλο σημαντικό είναι ότι το air condition δεν δουλεύει υπερωρίες, και άρα γλιτώνεις από ενδεχόμενες βλάβες ή αναπλήρωση φρέον, που σημαίνει ότι το όφελος είναι πολύ μεγαλύτερο από τα 100 ευρώ που βλέπεις άμεσα στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις

Σχετικες επιχειρησεις