Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Τα συνθετικά λιπαντικά κατασκευάζονται μέσα από μία ειδική εργαστηριακή επεξεργασία

Συνθετικά λιπαντικά

Διαβάστηκε από 5515 αναγνώστες - 23/8/2016

Τα πλέον σύγχρονα λιπαντικά κινητήρων εσωτερικής καύσης είναι τα συνθετικά λάδια. Συνεχίζουν να ακολουθούν τις προδιαγραφές ιξώδους της S.A.E.

Τα πλέον σύγχρονα λιπαντικά κινητήρων εσωτερικής καύσης είναι τα συνθετικά λάδια. Συνεχίζουν να ακολουθούν τις προδιαγραφές ιξώδους της S.A.E. Και να συμμορφώνονται με την κατηγοριοποίηση της ACEA, με το σαφώς ακριβότερο κόστος τους σε σχέση με τα ορυκτέλαια όχι μόνο να δικαιολογείται από τη σαφώς ακριβότερη και περίπλοκη διαδικασία κατασκευής τους, αλλά να αντικατοπτρίζεται και με το παραπάνω τόσο στην απόδοσή τους όσο και στη μακροζωία τους.

Τα συνθετικά λιπαντικά κατασκευάζονται μέσα από μία ειδική εργαστηριακή επεξεργασία που χρησιμοποιεί ως βάση είτε αλυσίδες πετρελαίου (polyalphaolefins κατασκευασμένες από αιθυλένιο του ακατέργαστου πετρελαίου) είτε άλλων πρώτων υλών συνήθως από εστέρες, με την προσθήκη ειδικών χημικών. Το βασικότερο πλεονέκτημα αυτής της κατεργασίας στη λειτουργία τους μέσα στον κινητήρα είναι η εξαιρετική τους θερμική σταθερότητα, καθώς διατηρούν σταθερές τις μοριακές αλυσίδες σε αρκετά υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες. Έτσι, το ιξώδες τους παραμένει σταθερό και να λιπαίνουν σωστά τον κινητήρα ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες, όταν τα παλαιότερης τεχνολογίας ορυκτέλαια δε θα ήταν σε θέση να προσφέρουν επαρκή λίπανση. Επίσης, τα συνθετικά λιπαντικά περιέχουν μεγαλύτερη αναλογία καθαριστικών προσθέτων, προκειμένου κατά τη λειτουργία τους να «απορροφούν» τα υπολείμματα του κινητήρα και να τα κατευθύνουν προς το φίλτρο λαδιού, αντί να τα αφήνουν να κάθονται πάνω στις έδρες προξενώντας φθορές λόγω της μείωσης του ελεύθερου χώρου για επαρκές φιλμ λιπαντικού. Και φυσικά, έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τα ορυκτέλαια, κατά περίπτωση και μεγαλύτερη από 50%.

Αυτά τα χαρακτηριστικά κάνουν τα συνθετικά λιπαντικά μονόδρομο στους σύγχρονούς κινητήρες που χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερα μικρές ανοχές και ειδικά στις υπερτροφοδοτούμενες εκδόσεις τους, με τις τουρμπίνες να περιστρέφονται έως και 250.000 φορές το λεπτό και τις ιδιαίτερα αυξημένες απαιτήσεις τους σε απαγωγή θερμότητας.

Προσοχή όμως: Το ότι ένα λάδι κατηγοριοποιείται ως συνθετικό δε σημαίνει υποχρεωτικά όμως ότι είναι και τέτοιο και καλό είναι να ελέγξουμε προσεκτικά τη συσκευασία να γράφει fully synthetic και όχι synthetic blend με μικρότερα γράμματα. Ο χαρακτηρισμός του συνθετικού πολλές φορές δίδεται και σε ημισυνθετικά λιπαντικά, εάν διαθέτουν κάποια συγκεκριμένα πρόσθετα. Τα ημισυνθετικά, όπως λέει και το όνομά τους, είναι επί της ουσίας ορυκτέλαια με προσθήκη συνθετικών μερών σε αναλογία που δεν ξεπερνά το 30%. Παρά τη χαμηλή αναλογία, οι επιδόσεις και η αντοχή τους είναι σαφώς μεγαλύτερες από τα τυπικά ορυκτέλαια, ενώ το κόστος τους βρίσκεται ανάμεσα στα συνθετικά και τα ορυκτέλαια.

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις

Σχετικες επιχειρησεις