Καθάρισε τα καθίσματα μόνος σου για σαλόνι όπως όταν το πήρες
19/10/2023
Πέρασε το καλοκαίρι και ακόμα έχεις καθίσματα και ταπετσαρίες μες τη βρωμιά. Μπορείς να τα καθαρίσεις-συντηρήσεις μόνος σου για να νιώθεις εσύ καλά μες το αμάξι σου αλλά και να μην χάνει την αξία του.
Ιδρώτας, αλάτι, ήλιος και λάσπες οι μεγαλύτεροι εχθροί τους
Τα καθίσματα σε ένα αυτοκίνητο είναι από τα μέρη με τη μεγαλύτερη φθορά από την καθημερινή χρήση. Και ο πιο προσεκτικός να είσαι, πάλι μπορεί να σου πέσει φαγητό, καφές ή κάποιο αναψυκτικό και να τα λερώσεις, ενώ το ίδιο μπορεί να συμβεί και από βρώμικα ρούχα. Ειδικότερα το καλοκαίρι, το εσωτερικό του αυτοκινήτου σου έχει βρωμίσει έξτρα από άμμο, χώμα, ιδρώτα-αλάτι και αντιλιακά. Γι`αυτό και πρέπει να του κάνεις ένα καλό καθάρισμα με τα σωστά υλικά.
Το καθάρισμα βελτιώνει την υγιεινή της καμπίνας αλλά και την εμφάνιση δίνοντας μια αίσθηση φρεσκάδας και προστατεύοντας παράλληλα τα υλικά της. Έτσι, όχι μόνο θα είναι πιο ευχάριστο στην οδήγηση, αλλά θα είναι και πιο ελκυστικό για έναν πιθανό αγοραστή στο μέλλον.
Καθαριστικό, βούρτσα και πανάκι μικροϊνών είναι τα βασικά υλικά που θα χρειαστείς.
...>>>Συνεχίστε το άρθρο
Πρώτα τα καθίσματα
Ξεκινάς τον καθαρισμό των καθισμάτων με ένα καλό σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα ή βούρτσα με μαλακές τρίχες για να φύγουν υπολείμματα και ψίχουλα. Αν έχουν τρίχες από κατοικίδια που φεύγουν πιο δύσκολα, τότε ξεκίνα πρώτα με μια βούρτσα για να τις «ξεκολλήσεις» και στη συνέχεια σκούπισε με την ηλεκτρική.
Μόλις φύγουν «τα πολλά» που φαίνονται με το μάτι, ψέκασε με ένα καθαριστικό ταπετσαρίας ή σαμπουάν, ένα σημείο του καθίσματος. Διάβασε προσεκτικά τις οδηγίες στην ετικέτα και κάνε ότι λένε, μιας και το κάθε προϊόν έχει τον τρόπο του. Αφού το σημείο βραχεί αρκετά αλλά όχι να γίνει μούσκεμα, άπλωσε απαλά το διάλυμα καθαρισμού με μια βούρτσα με μαλακές τρίχες.
Αφήνεις το προϊόν να δουλέψει για μερικά λεπτά (εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά στο μπουκάλι) και στη συνέχεια πάρε ένα καθαρό πανί μικροϊνών, που έχεις για να καθαρίζεις το σαλόνι αποκλειστικά, και τρίψε με απαλές κινήσεις την υγρή περιοχή για να στεγνώσει το κάθισμα όσο το δυνατόν περισσότερο.
Ιδανικά δούλεψε σε μικρές περιοχές κάθε φορά, ώστε το προϊόν να μην δρα σε ένα σημείο για περισσότερο χρόνο από ότι σε κάποιο άλλο και για να μπορείς να διασφαλίσεις πιο εύκολο ότι το συγκεκριμένο σημείο του καθίσματος έχει καθαριστεί καλά πριν προχωρήσεις στο επόμενο. Επίσης σημαντικό, να προσέχεις να μην χρησιμοποιήσεις υπερβολική ποσότητα του καθαριστικού, για να αποφύγεις λεκέδες από νερό όταν στεγνώσει το κάθισμα.
Τι κάνω διαφορετικά αν έχω δερμάτινα καθίσματα;
Το καθάρισμα στα δερμάτινα μοιάζει αρκετά με αυτό των υφασμάτινων, υπάρχουν όμως μερικές σημαντικές διαφορές. Μπορεί το δέρμα να μην εμποτίζεται στον ίδιο βαθμό με το ύφασμα και το καθάρισμα από τους λεκέδες να γίνεται πιο εύκολα, αλλά είναι πιο ευαίσθητο και επιρρεπές στις γρατζουνιές, άρα πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεχτικός όταν το σκουπίζεις με την ηλεκτρική για να μην το γδάρεις με το πλαστικό στόμιο στην άκρη του σωλήνα.
Επίσης, τα περισσότερα καθαριστικά για δερμάτινες ταπετσαρίες είναι σε αλοιφή και όχι σε σπρέι ή σαμπουάν. Ακολούθησε τις οδηγίες του προϊόντος κι αφού το εφαρμόσεις και το αφήσεις να δράσει, τρίψε χωρίς πίεση το σημείο με μια καθαρή πετσέτα μικροϊνών. Λογικάθα γίνει πιο φωτεινό και θα γυαλίζει λιγότερο μιας και το δέρμα όταν είναι καθαρό γίνεται ματ.