Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
4 φωτογραφίες »

Πώς επιλέγω τα κατάλληλα λιπαντικά για τον κινητήρα;

30/11/2020

Το κατάλληλο λιπαντικό αποτελεί το βασικότερο συστατικό για την απροβλημάτιστη λειτουργία του κινητήρα μας. Ξέρετε τι είναι το ιξώδες και τι σημαίνει «10W-40»; Ας δούμε πως θα επιλέξουμε τα σωστά λιπαντικά για τον κινητήρα μας.

Σίγουρα έχετε ακούσει/διαβάσει και στο παρελθόν ότι οι συχνές αλλαγές του λιπαντικού είναι απαραίτητες αν θέλουμε ο κινητήρας του αυτοκινήτου να παραμείνει σε πολύ καλή κατάσταση. Το λάδι είναι αυτό που θα δημιουργήσει το «λιπαντικό φιλμ» ανάμεσα σε όλα τα κινούμενα μέρη, ώστε να μειωθούν οι τριβές όσο το δυνατόν περισσότερο. Ταυτόχρονα, πέρα από λιπαντικές ιδιότητες καταφέρνει να ψύχει τον κινητήρα και να διώχνει τη θερμότητα που αναπτύσσεται. Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν στο εσωτερικό του κινητήρα πάντα τα λιπαντικά που ορίζει ο κατασκευαστής και η αντικατάσταση να γίνεται εγκαίρως, σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στο εγχειρίδιο συντήρησης. Πώς επιλέγουμε, όμως, τα κατάλληλα λιπαντικά; Η απάντηση «κρύβεται» στο κατάλληλο ιξώδες και στις προδιαγραφές που ορίζει ο κατασκευαστής.

Ιξώδες: Δώσε βάση σε αυτό το νούμερο
Ξεκινάμε από το ιξώδες που αποτελεί και το σημαντικότερο χαρακτηριστικό κάθε λιπαντικού. Πρόκειται για έναν δείκτη που βρίσκεται πάνω σε κάθε συσκευασία λαδιού και έχει τη μορφή «5W-30», «10W-40» κι ούτω καθ εξής. Με τον όρο ιξώδες περιγράφουμε τη ρευστότητα που έχει ένα υγρό, δηλαδή την αντίσταση που παρουσιάζει κυλώντας, για παράδειγμα σε μία επιφάνεια (αντίσταση στη ροή). Φανταστείτε μία ποσότητα λαδιού και μία ποσότητα μελιού πάνω σε έναν κάθετο τοίχο. Όπως σωστά μαντέψατε, το λάδι θα κυλήσει πολύ ταχύτερα συγκριτικά με το μέλι. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός του ιξώδους, τόσο πιο παχύρρευστο είναι ένα υγρό. Δηλαδή το ιξώδες του λιπαντικού ενός σύγχρονου κινητήρα είναι πολύ μικρότερο από αυτό του μελιού που αναφέραμε στο παράδειγμα ή της βαλβολίνης που χρησιμοποιούμε για τη λίπανση των κιβωτίων ταχυτήτων.



Γνωρίζοντας πλέον τι είναι το ιξώδες, πάμε στον κρίσιμο αριθμό που αναγράφεται στο εγχειρίδιο συντήρησης. Ονομάζεται δείκτης SAE, έχει τη μορφή που αναφέραμε και θα τον αναλύσουμε παίρνοντας ως παράδειγμα το 10W-40. Το σύμβολο «W» προέρχεται από τη λέξη winter (χειμώνας) και εκφράζει το ιξώδες του λιπαντικού σε χαμηλή θερμοκρασία. Στο παράδειγμά μας, το 10 είναι το ιξώδες σε χαμηλή θερμοκρασία και το 40 είναι η τιμή του ιξώδους σε υψηλή θερμοκρασία. Πλέον, στους σύγχρονους κινητήρες χρησιμοποιούνται πιο λεπτόρρευστα λιπαντικά σε σχέση με το παρελθόν, κυρίως επειδή έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό οι ανοχές μεταξύ των κινούμενων μερών. Ασφαλώς παίζει σημαντικό ρόλο και το κλίμα της κάθε χώρα. Στις πολύ ψυχρές περιοχές, χρησιμοποιούνται λεπτόρρευστα λιπαντικά, ώστε το λάδι να λιπαίνει σωστά και να «προστατεύει» τον κινητήρα ακόμα και στη φάση της κρύας εκκίνησης. Στην πλειονότητα των νέων μοντέλων της χώρας μας χρησιμοποιούνται λιπαντικά με ιξώδες 0W-30, 5W-30 ή 10W-40.

Διαβάστε παρακάτω την σελίδα του άρθρου που σας ενδιαφέρει

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις

Σχετικες επιχειρησεις