Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
4 φωτογραφίες »

Apple: Προστασία από τους κλέφτες μέσω... του παρμπριζ!

27/11/2020

Νέα τεχνολογία που μπορεί να προστατεύσει το αυτοκίνητο μας από πιθανή κλοπή ετοιμάζει η Apple, σχεδιάζοντας πατέντα ανίχνευσης ρωγμών στο παρμπρίζ.

Γνωρίζατε ότι η Apple έχει «εισβάλλει» και στον χώρο του αυτοκινήτου, ήδη από το 2015; Η αμερικανική πολυεθνική έχει καθιερωθεί ως μία από τις κορυφαίες εταιρείες σε επίπεδο τεχνολογιών, δραστηριοποιούμενη στον σχεδιασμό-ανάπτυξη-παροχή εξοπλισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών, λογισμικού και on-line υπηρεσιών. Η επέκτασή της και σε άλλους τομείς, βέβαια και το αυτοκίνητο δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός κάδρου,
 
Πριν από περίπου πέντε χρόνια, λοιπόν, είχε κυκλοφορήσει η πληροφορία πως οι Καλιφορνέζοι σχεδίαζαν την δημιουργία ενός αυτόνομου ηλεκτροκίνητου οχήματος, ένα project που τελικά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Παρόλα αυτά, η Apple εξακολουθούσε να κινείται στον κλάδο της αυτόνομης τεχνολογίας και ουδέποτε έπαψε να ενδιαφέρεται για τους τέσσερις τροχούς. Στην κατεύθυνση αυτή, λοιπόν, βρίσκουμε μία νέα πατέντα από πλευράς Apple, που κατέθεσε αίτημα διπλώματος ευρεσιτεχνίας για το δικαίωμα δημιουργίας μίας καινοτόμου τεχνολογίας που θα μπορεί να ανιχνεύει ρωγμές στο παρμπρίζ.



Με την νέα πατέντα της Apple, την οποία αποκάλυψε η ιστοσελίδα Roadshow, θα προστεθεί μία αγώγιμη μεμβράνη στα στρώματα γυαλιού του παρμπρίζ και θα χρησιμοποιείται ηλεκτρική ενέργεια για εντοπίζονται πιθανές μικρορωγμές στο τζάμι. Ενδεχομένως να μοιάζει σε αρκετούς μία περίεργη και ακριβή τεχνολογία, με την Apple πάντως να επισημαίνει ότι το συγκεκριμένο σύστημα θα μπορεί να εντοπίζει σημάδια τα οποία δεν είναι ορατά με το ανθρώπινο μάτι. Θα προλαμβάνει μεγαλύτερες ζημιές, προειδοποιώντας τον οδηγό έγκαιρα. Αν μάλιστα το αυτοκίνητό μας έχει θερμαινόμενο παρμπρίζ που αποτρέπει τον παγετό και το θάμπωμα, οι μικρές ρωγμές μπορεί να καταστρέψουν ολόκληρο το σύστημα αποκρυστάλλωσης του τζαμιού, προκαλώντας φθορά ακόμη υψηλότερου κόστους.
 
Το πρωτοποριακό με την συγκεκριμένη τεχνολογία της αγώγιμης ταινίας είναι μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Ο πιο ενδιαφέρον από αυτούς προστατεύει εμμέσως το αυτοκίνητο από επίδοξο κλέφτη που προσπαθεί να εισβάλλει στο όχημα. Το σύστημα της Apple θα μπορούσε, θεωρητικά, να απενεργοποιήσει τις υπηρεσίες του αυτοκινήτου για να αποτρέψει την κλοπή, εφόσον εντοπίσει σημαντική ζημιά στο παράθυρο.



Όπως συμβαίνει με κάθε νέα τεχνολογία αυτοκινήτου, υπάρχει σύνδεση με το διαδίκτυο χάρη στην οποία μπορεί ενημερώνει τον ιδιοκτήτη μέσω email ή με άλλων τρόπων, όπως μια ειδοποίηση για smartphone. Θα μπορούσε επίσης να έχει αυτονομία στον κόσμο και τις υπηρεσίες της Apple. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να... κανονίζει αυτόματα και την διαδικασία επισκευής σε ένα συνεργείο ή απλώς να λαμβάνει επιβεβαίωση από τον οδηγό προτού πάρει οποιαδήποτε πρωτοβουλία, αν και αυτό το σενάριο φαντάζει αρκετά μακρινό. 

Προς το παρόν, το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της Apple δεν είναι τίποτα περισσότερο από θεωρητική μια ιδέα στα χαρτιά. Θα μπορείτε είοτε να το αγοράσετε είτε να το βρείτε εγκατεστημένο σε μελλοντικές μάρκες και μοντέλα εάν η Apple υλοποιήσει την τεχνολογία.
 


Βέβαια, δεν θα είχε πολύ νόημα να την προσθέσετε σε ένα τυπικό παρμπρίζ, καθώς ίσως είναι περιττό κόστος. Ωστόσο, όσοι έχουν θερμαινόμενο παρμπρίζ μπορεί να θέλουν να προστατεύσουν την επένδυσή τους. 
Δυστυχώς, η πατέντα προορίζεται για αυτοκίνητα και όχι για iPhone ή iPad, επομένως αν θέλετε έξτρα προστασία στα δύο αυτά gadget είναι στο χέρι σας και μόνο να δείξετε περισσότερη επιμέλεια.
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις

Σχετικες επιχειρησεις