Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Το θρυλικό Fiesta XR2

Το θρυλικό Fiesta XR2

14/1/2024

Έχοντας πίστη στο σασί που κατασκεύασαν, οι μηχανολόγοι της Ford τοποθέτησαν ένα μοτέρ 1600 κυβικών κάτω από το ανάποδα ανοιγόμενο καπό του μικρού Fiesta. Αυτός, ήταν επίσης της οικογένειας Kent, και χρησιμοποιούσε ένα κάθετο καρμπυρατέρ 32/34 DFT της Weber. Η ιπποδύναμη ήταν 85 άλογα, αριθμός ίσως αστείος για hot-hatch σήμερα, αλλά σεβαστός για την εποχή του, ειδικά αν αναλογιστούμε πως το βάρος ήταν 840kg.

Η κίνηση μεταδιδόταν στους εμπρός τροχούς μέσω ενός χειροκίνητου κιβωτίου 4 σχέσεων, και το θυμωμένο «Φιεστάκι» μπορούσε να επιταχύνει από στάση στα 100km/h σε 9,4 δευτερόλεπτα. Η τελική του ταχύτητα άγγιζε τα 170km/h.



Εξωτερικά, το Fiesta XR2 είχε τις ανάλογες προσθήκες που διέθετε το Supersport. Προκειμένου να το διαφοροποιήσει και άλλο από τα υπόλοιπα μοντέλα, τα εμπρόσθια φώτα έγιναν πλέον στρογγυλά, κάτι που τα έκανε να ταιριάζει περισσότερο με τους πρόσθετους προβολείς, ενώ παράλληλα τα φλας μετακόμισαν στον προφυλακτήρα.

Οι πλευρικές αυτοκόλλητες ρίγες, είχαν τέτοιο μοτίβο που έδιναν την εικόνα πως τα φτερά είχαν ορθογώνια φουσκώματα, ένα έξυπνο χαρακτηριστικό που υπήρχε και στα αντίστοιχα γραφικά του Supersport.
Οι ζάντες ήταν οι θρυλικές «pepperpots»,που κέρδισαν την ονομασία τους επειδή θυμίζουν πιπεριέρες.

Παράλληλα, η ανάρτηση ήταν βελτιωμένη και πιο χαμηλή, προκειμένου το γρήγορο Fiesta να μάχεται στις στροφές, κάτι που έκανε καλά, αφού είχε με το μέρος του τους νόμους της Φυσικής, χάρη στο χαμηλό του βάρος και τις συνέπειες αυτού στην αδράνεια, και κατά επέκταση στην οδηγική συμπεριφορά.



Το πρώτο hot hatch της Ford, αγαπήθηκε από το κοινό του. Κατασκευάστηκε μόνο από το 1981 έως το 1983, και αυτή η βραχύβια παραγωγή το ανήγαγε σε ένα μύθο, ένα αντικείμενο πόθου για τους γρήγορους νέους της εποχής, που μαγεύτηκαν από τον 1600άρη κινητήρα και την επιθετική του εμφάνιση.
Εκτός από τον πρόγονο των δημοφιλών Fiesta ST που κατακλύζουν τους δρόμους μας, και μαγεύουν το σημερινό, αντίστοιχο κοινό, το Fiesta XR2 ΜΚ1 είναι ένας cult ήρωας του Μπλε Οβάλ, ένας επιζών της δεκαετίας του 80, που σπανίζει στις μέρες μας, και ξεχωρίζει ακόμα χάρη στους extra προβολείς, τα πλαϊνά γραφικά και τα μαύρα πρόσθετα στο αμάξωμα.
 

Σελ.
1
Ford Fiesta XR2: Ο «παππούς» των σημερινών ST
Σελ.
2
Το θρυλικό Fiesta XR2