Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Γνωρίζεις γιατί οδηγούμε στη δεξιά πλευρά του δρόμου;
3 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Γνωρίζεις γιατί οδηγούμε στη δεξιά πλευρά του δρόμου;

26/10/2023

Στις περισσότερες χώρες ισχύει το σύστημα της Ελλάδας, όπου οδηγούμε στη δεξιά πλευρά. Σε άλλες χώρες, όπως η Αγγλία, ισχύει το αντίστροφο. Ώρα να γνωρίσουμε το παράδοξο της πλευράς οδήγησης και την απίστευτη περίπτωση της Σουηδίας, όπου η μεγάλη αλλαγή έγινε μέσα σε μόλις 10 λεπτά.

Είναι ένα ερώτημα που σίγουρα σας έχει περάσει αυτό το μυαλό. Γιατί να οδηγούμε κινούμενοι στη δεξιά πλευρά του δρόμου και όχι στην αριστερή, όπως για παράδειγμα οι Βρετανοί; Η απάντηση μπορεί να φαίνεται απλή, αλλά είναι αρκετά περίπλοκη, όπως περίπλοκη ήταν και η φάση της μεγάλης αλλαγής από χώρες που τόλμησαν να αλλάξουν τη συνήθεια εκατομμυρίων οδηγών μέσα σε μόλις μερικά λεπτά. Η επιλογή της πλευράς οδήγησης ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια και έχει αρκετό ενδιαφέρον, ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή.
Αναδρομή στο παρελθόν
Μπορεί η επιλογή της κατάλληλης πλευράς μετακίνησης να νομίζετε ότι σχετίζεται αποκλειστικά με την αυτοκίνηση, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Το συγκεκριμένο δίλημμα εμφανίστηκε πριν από πολλά χρόνια, πιο συγκεκριμένα από τα χρόνια του Μεσαίωνα, όταν οι καβαλάρηδες κλήθηκαν να επιλέξουν μια πλευρά είναι η καλύτερη. Εν τέλει, συνήθιζαν να κινούνται στην αριστερή πλευρά του δρόμου, ώστε να είναι σε θέση να τραβήξουν σπαθί με το δεξί χέρι και να απωθήσουν τον εχθρό σε περίπτωση σύγκρουσης.



Η πρώτη επίσημη αναφορά σε ορθή θέση κίνησης στον δρόμο έγινε στην Αρχαία Ρώμη, όπου ο Πάπας αποφάνθηκε ότι όσοι πηγαίνουν για προσκύνημα θα κινούνται στην αριστερή πλευρά του δρόμου ώστε να υπάρχει μία τάξη. Άλλες χώρες υιοθέτησαν το σύστημα κίνησης της ακτοπλοΐας, όπου όταν συναντιούνται δύο πλοία, πάντα ο καπετάνιος φροντίζει ώστε να έχει στα αριστερά του το άλλο πλοίο. Το ίδιο σύστημα υιοθετήθηκε στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, τόσο με τις άμαξες, όσο και με τα πρώτα αυτοκίνητα. Αντίθετα, όμως, στην Αμερική οι οδηγοί συνήθιζαν να κάθονται στην αριστερή πλευρά της άμαξας, οπότε για καλύτερο έλεγχο κινούνταν στη δεξιά πλευρά του δρόμου (όπως σήμερα στην Ελλάδα). Μάλιστα, στην Πενσυλβάνια η κίνηση στη δεξιά πλευρά ψηφίστηκε και με νόμο το 1792.

Σελ.
2
Η απίστευτη αλλαγή των Σουηδών σε μία μέρα
Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις