Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Η απίστευτη αλλαγή των Σουηδών σε μία μέρα

Η απίστευτη αλλαγή των Σουηδών σε μία μέρα

26/10/2023

Πώς θα σας φαινόταν αν αύριο το πρωί νομοθετούνταν η αλλαγή στη ροή της κυκλοφορίας στη χώρα μας; Οι Σουηδοί έζησαν ακριβώς αυτό και κλήθηκαν να προσαρμοστούν στο νέο σύστημα οδήγησης μέσα σε μόλις μία ημέρα. Ήταν 3 Σεπτεμβρίου του 1967 όταν η κυβέρνηση της Σουηδίας έθεσε σε ισχύ τον νόμο «Högertrafik», που σημαίνει «κυκλοφορία στα δεξιά». Οι διαμαρτυρίες των πολιτών είχαν ξεκινήσει πριν από πολλά χρόνια αφού σε όλες τις γειτονικές χώρες ίσχυε η οδήγηση από δεξιά, ενώ ταυτόχρονα τα εισαγόμενα αυτοκίνητα είχαν το τιμόνι στα αριστερά με αποτέλεσμα η ορατότητα να ήταν πάρα πολύ κακή.

Η πολιτεία σχεδίασε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη οργάνωση τη συγκεκριμένη αλλαγή και από τα μεσάνυχτα εκείνης της Κυριακής απαγορεύτηκε η κυκλοφορία οχημάτων έως τις 6.00 το πρωί. Η αλλαγή έγινε στις 5.00 π.μ. και όσα οχήματα βρισκόντουσαν στον δρόμο κλήθηκαν ακόμα και από το ραδιόφωνο να ακινητοποιηθούν στις 4.50 και σιγά-σιγά να αλλάξουν λωρίδα μέχρι τις 5.00 ακριβώς. Στις μεγαλουπόλεις η απαγόρευση διήρκεσε περισσότερο ώστε να αντικατασταθούν πινακίδες και να αλλάξουν οι διασταυρώσεις.

Το εγχείρημα της μεγάλης αλλαγής στη Σουηδία στέφθηκε με επιτυχία αφού δεν προκλήθηκε κανένα τροχαίο ατύχημα που να οφείλεται σε αυτό το συμβάν. Χαρακτηριστική ήταν και η αναφορά ηγετικών στελεχών της κυβέρνησης που είχαν τονίσει ότι πρόκειται για μία αλλαγή, η οποία κόστισε ένα τεράστιο ποσό. Έπρεπε όμως να γίνει, διότι όσο καθυστερούσε θα αυξάνονταν και τα αυτοκίνητα στους δρόμους.

Σήμερα στο 75% του συνόλου των χωρών ισχύει η οδήγηση από δεξιά, όπως ακριβώς συμβαίνει και στην Ελλάδα, ενώ μερικές από τις μεγαλύτερες χώρες στις οποίες ισχύει η οδήγηση στην αριστερή πλευρά του δρόμου είναι η Αυστραλία, η Κύπρος, η Ιαπωνία και μερικές χώρες της Νότιας Αφρικής (παραθέτουμε τον σχετικό χάρτη).
 

Σελ.
1
Γνωρίζεις γιατί οδηγούμε στη δεξιά πλευρά του δρόμου;
Σελ.
2
Η απίστευτη αλλαγή των Σουηδών σε μία μέρα