Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Ξέρεις τι είναι το «turbo lag»;
4 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Ξέρεις τι είναι το «turbo lag»;

Διαβάστηκε από 8370 αναγνώστες - 27/10/2023

Οι υπερτροφοδοτούμενοι κινητήρες συνδυάζουν πολλά πλεονεκτήματα, αλλά και ένα σημαντικό μειονέκτημα. Ονομάζεται «turbo-lag» και ήρθε η στιγμή να δούμε τι είναι και με ποιους τρόπους οι εταιρείες κατάφεραν να το εξαλείψουν.

Η πλειονότητα των σύγχρονων κινητήρων εσωτερικής καύσης, είτε είναι βενζίνης, είτε πετρελαίου, εξοπλίζονται με σύστημα υπερπλήρωσης. Πρόκειται για το γνωστό πλέον turbo, το οποίο από την εποχή του «downsizing» και μετά έχει υιοθετηθεί από όλες τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Μέσω του συγκεκριμένου συστήματος, οι μηχανικοί καταφέρνουν να αυξάνουν την αποδοτικότητα του κινητήρα και ταυτόχρονα να μειώνουν τις εκπομπές ρύπων. Υπάρχει, όμως, ένα φαινόμενο που ειδικά στα πρώτα χρόνια εξέλιξης του turbo ήταν ιδιαίτερα εμφανές και ονομάζεται «turbo lag», ή αλλιώς υστέρηση. Πλέον, η εξέλιξή των σύγχρονων συστημάτων έχει σχεδόν εξαλείψει αυτό το φαινόμενο, με τους σύγχρονους κινητήρες να είναι ιδιαίτερα γραμμικοί στη λειτουργία τους, χωρίς τα έντονα «ξεσπάσματα» του παρελθόντος. Ας δούμε πιο διεξοδικά τι είναι το «turbo lag» και με ποιον τρόπο οι εταιρείες κατάφεραν να το εξαφανίσουν.


Όπως είναι ήδη γνωστό, ένα turbo κινείται μέσω των καυσαερίων που παράγει ο κινητήρας κατά την λειτουργία του. Η κινητική ενέργεια αυτών των καυσαερίων είναι αυτή που θα περιστρέψει την φτερωτή του turbo. Κάτι τέτοιο, όμως, είναι αδύνατό όταν ο κινητήρας λειτουργεί σε χαμηλές στροφές, αφού η πίεση των καυσαερίων δεν αρκεί ώστε να υπερνικηθεί η αδράνεια της φτερωτής. Στην πράξη, ο οδηγός πίεζε το πεντάλ του γκαζιού και απαιτούνταν ένα εύλογο χρονικό διάστημα ώστε να νιώσει το χαρακτηριστικό «τράβηγμα» από τον κινητήρα. Αυτή η χρονική καθυστέρηση από το πάτημα του γκαζιού μέχρι την απότομη αύξηση της ροπής ονομάστηκε «turbo lag» και δυσχέραινε σε μεγάλο βαθμό τόσο την απόκριση του γκαζιού, όσο και την γραμμικότητα του κινητήρα, δηλαδή το πόσο ομαλά έβγαζε τη ροπή του καθώς αυξάνονται οι στροφές λειτουργίας.

Οι πρακτικές που οδήγησαν στην σταδιακή εξάλειψη του συγκεκριμένου φαινομένου ήταν αρκετές, ας δούμε μερικές από τις σημαντικότερες.

Σελ.
2
Η λύση των Twin-Scroll και Twin-Turbo
Σελ.
3
Ηλεκτρικό turbo και μεταβλητής γεωμετρίας
Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις