Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Nissan Sunny GTi-R: Ο μικρός Godzilla
7 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Nissan Sunny GTi-R: Ο μικρός Godzilla

Διαβάστηκε από 13347 αναγνώστες - 10/3/2024

Με τετρακίνηση, δίλιτρο turbo μοτέρ, τεράστια αεροτομή και πρησμένο καπό, το Nissan Sunny GTI-R ήταν το μικρό αδελφάκι του θρυλικού Godzilla, δηλαδή του Skyline GT-R R32. Κάνουμε αναδρομή στην ιστορία του πιο θυμωμένου hatchback της Nissan.

Ο Godzilla, ή Gojira αν προτιμάτε την καθαρόαιμη ιαπωνική ονομασία, ήταν ένα τέρας που έκανε την πρώτη του εμφάνιση του στην ομώνυμη ταινία του 1954. Αρκετά χρόνια μετά, το 1992, οι Αυστραλοί χάρισαν το προσωνύμιο σε ένα αυτοκίνητο που έτρεχε στο Πρωτάθλημα Τουρισμού της χώρας, και, όπως το τέρας της ταινίας, κατασπάραζε ό,τι έβρισκε μπροστά του. Το αυτοκίνητο ήταν το θρυλικό Nissan Skyline GT-R της γενιάς R32.
Ο τετράτροχος Godzilla κυκλοφόρησε το 1989, και την επόμενη χρονιά απέκτησε ένα μικρό αδελφάκι. Με σκοπό να συμμετέχει στην αγωνιστική κατηγορία Group A, η εταιρεία χρησιμοποίησε ένα τρίθυρο hatchback, το οποίο βασιζόταν στο ταπεινό Pulsar, ένα μοντέλο που οι Ευρωπαίοι γνωρίσαμε ως Sunny, και δημιούργησε ένα μικρό τέρας, το Pulsar GTi-R.



Το αυτοκίνητο τραβούσε αμέσως την προσοχή με την «τσαμπουκαλεμένη» εμφάνισή του. Εμπρός, το πάλαι ποτέ διακριτικό αμάξωμα του απλού Pulsar, ή Sunny, έδειχνε πλέον το θυμό του μέσω των μεγάλων ανοιγμάτων του προφυλακτήρα. Πιο ψηλά, στο καπό δέσποζε ένα τεράστιο φούσκωμα, το οποίο προϊδέαζε τους ανύποπτους για το χαρακτήρα και τις επιδόσεις που διέθετε το μικρό Nissan που έβλεπαν μπροστά τους, ενώ παράλληλα, τροφοδοτούσε το intercooler με τον απαραίτητο ψυχρό αέρα. Εκατέρωθεν του κεντρικού αεραγωγού υπήρχαν βράγχια, που φρόντιζαν για την απαγωγή της παραγόμενης θερμότητας από το χώρο του κινητήρα.

Αν όμως το GTi-R έγινε γνωστό για ένα οπτικό του χαρακτηριστικό, αυτό ήταν η θηριώδης αεροτομή πίσω, η οποία αποτελούσε προέκταση της οροφής, και εξασφάλιζε στο όχημα την απαραίτητη κάθετη δύναμη που χρειαζόταν προκειμένου να μπορεί να «πατάει» γερά στο έδαφος, ειδικά στους αγώνες.
 

...>>>Συνεχίστε το άρθρο
Σελ.
2
Το WRC και τα Sunny GTi-R στην Ευρώπη
Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις