Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Οι πιο εντυπωσιακοί πίνακες οργάνων που έχουμε δει
10 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Οι πιο εντυπωσιακοί πίνακες οργάνων που έχουμε δει

Διαβάστηκε από 6626 αναγνώστες - 12/11/2023

Οι πίνακες οργάνων είναι σαν τα ρολόγια: Μερικά από τα καλύτερα σχέδια είναι καινοτόμα και εντυπωσιακά, και σε κάνουν να τα θαυμάζεις. Κάνουμε αναδρομή στα πιο εμβληματικά καντράν αυτοκινήτων του παρελθόντος.

Ο πίνακας οργάνων είναι αυτό που δείχνει τις ζωτικές πληροφορίες του αυτοκινήτου, και πρέπει να το κάνει με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι μεν άμεσος, αλλά χωρίς να αφαιρείται η προσοχή του οδηγού από το δρόμο.
Πλέον έχουν καθιερωθεί οι ψηφιακοί πίνακες οργάνων ακόμα και σε βασικές εκδόσεις αυτοκινήτων πόλης. Παλιότερα, που τα όργανα ήταν κυρίως αναλογικά, οι εταιρείες έκαναν μεγάλη προσπάθεια για να διαχωρίσουν τα μοντέλα τους από αυτά του ανταγωνισμού, και πολλές φορές δημιούργησαν έργα τέχνης και καντράν που άρμοζαν σε ωρολογοποιούς.
Εξάλλου, τα αυτοκίνητα έχουν πολύ βαθιά ιστορία, που πολλές φορές εμπλέκεται με αυτή των αεροπλάνων και των ακριβών ρολογιών.

Κάνουμε μια ανασκόπηση στους πιο εντυπωσιακούς πίνακες οργάνων που είδαμε στο παρελθόν.



1) Lancia Delta HF Integrale
Δεν θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε τη λίστα μας χωρίς την θρυλική Lancia Delta HF Integrale, η οποία είχε ένα καντράν της Veglia το οποίο ήταν εμπνευσμένο από τα αεροπλάνα. Η κίτρινη γραμματοσειρά ξεχώριζε έντονα από το γκρι φόντο, και οι ενδείξεις ήταν πλήρεις, αφού υπήρχε εκτός των άλλων βολτόμετρο και μπαρόμετρο για την πίεση του turbo.

Αυτό που έκανε εντυπωσιακό τον πίνακα οργάνων της Delta HF Integrale ήταν η θέση των δεικτών και το φάσμα λειτουργίας των οργάνων, αφού η θέση 0 του ταχύμετρου ήταν στην θέση «9» του ρολογιού, ενώ το 0 του στροφόμετρου ήταν στην αντιδιαμετρική θέση. Αμφότερα τα όργανα είχαν εύρος 270 μοιρών, αλλά το ταχύμετρο δούλευε ουσιαστικά από αριστερά προς τα κάτω, ενώ το στροφόμετρο από δεξιά και προς τα επάνω.
 

Σελ.
2
Τα πιο εμβληματικά καντράν αυτοκινήτων
Σελ.
3
Οι πίνακες οργάνων που έμειναν στην ιστορία
Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις