Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Οι πίνακες οργάνων που έμειναν στην ιστορία

Οι πίνακες οργάνων που έμειναν στην ιστορία

Διαβάστηκε από 6691 αναγνώστες - 12/11/2023

6) Honda S2000
Το Honda S2000 έχει αποκτήσει εδώ και χρόνια την ιδιότητα του θρύλου, και μάλιστα το έκανε σχετικά σύντομα, αν αναλογιστούμε πως πρόκειται για ένα μοντέλο του 1999. Ένα από τα πιο εμβληματικά στοιχεία του αγαπημένου roadster της Honda ήταν ο πίνακας οργάνων του, ο οποίος ήταν ψηφιακός και λιτός.

Η πολύχρωμη LED αψίδα που απεικόνιζε το στροφόμετρο φιλοξενούσε από κάτω της το ταχύμετρο, ενώ δεξιά και αριστερά υπήρχαν οριζόντιες μπάρες που έδειχναν την ένδειξη καυσίμου και θερμοκρασίας κινητήρα.
Τα facelift μοντέλα είχαν ελαφρώς διαφορετικά όργανα, αφού το τόξο των στροφών μετατοπίστηκε λίγο αριστερά, και οι μπάρες αντικαταστήθηκαν από στρογγυλές απεικονίσεις για τη θερμοκρασία και τη βενζίνη.
 


7) Aston Martin DB9
Ο πίνακας οργάνων της Aston Martin DB9 αποτελεί τον ορισμό της ευτυχίας για όσους θέλουν τα πράγματα απόλυτα συμμετρικά.
Η μία πλευρά είναι ένας πλήρης αντικατοπτρισμός της άλλης, και προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, το στροφόμετρο κινείται με την αντίθετη φορά από ότι συνήθως. Σε ιδανικές συνθήκες, οι δείκτες ταχύτητας και στροφών είναι επίσης συμμετρικοί.

Παρόλο που η λειτουργία του στροφόμετρου φαίνεται εντελώς ξένη στην αρχή και θέλει αρκετή συνήθεια από τον οδηγό, αυτή η λεπτομέρεια που έγινε καθαρά για αισθητικούς σκοπούς κάνει το καντράν της Aston Martin DB9 να ξεχωρίζει, και να μοιάζει με κατασκευή κάποιας ακριβής ωρολογοποιίας.
 


8) Ferrari 250 Testa rossa
Μιας και αναφερθήκαμε στην τέχνη της ωρολογοποιίας, περνάμε στην Ferrari 250 Testa rossa του 1957, η οποία είχε όργανα της ελβετικής Jaeger-LeCoultre, της γνωστής εταιρείας κατασκευής ρολογιών πολυτελείας.
Η Jaeger-LeCoultre ιδρύθηκε το 1833 και από το 1921 ξεκίνησε να παράγει όργανα για πολυτελή αυτοκίνητα. Το 1927 πωλήθηκε το 75% της εταιρείας στην βρετανική S. Smith & Sons, η οποία κατασκεύαζε τα πασίγνωστα όργανα Smiths που υπάρχουν στα περισσότερα βρετανικά μοντέλα.

Η Jaeger δεν έχασε τη φινέτσα της, και έτσι μπορούμε να θαυμάζουμε τον πίνακα οργάνων της Ferrari 250 Testa rossa με το εμβληματικό στροφόμετρο που ξεκινούσε από ψηλά αριστερά και είχε φάσμα ως τις 10.000rpm.
 


9) Citroen DS 23 Pallas
Η εντυπωσιακή DS είναι ένα από τα πιο εμβληματικά μοντέλα της Citroen, και ο πίνακας οργάνων (επίσης της Jaeger) της DS 23 προκαλεί ακόμα το θαυμασμό χάρη στην συμμετρία που έχει. Το ταχύμετρο που βρίσκεται στο κέντρο ξεκινά από την κάθετη θέση (ώρα 6 του ρολογιού) και τερματίζει ακριβώς δίπλα, δίνοντας έτσι την εντύπωση της αέναης κίνησης. Δεξιά βλέπουμε το στροφόμετρο, και αριστερά το βοηθητικό όργανο με τις ενδεικτικές λυχνίες.
Αμφότερα τα όργανα είναι πανομοιότυπα στο εσωτερικό τους, χαρίζοντας αρμονία στο καντράν. Η μοναδική αντίθεση γίνεται με τους δύο μικρούς κάθετους δείκτες εκατέρωθεν του ταχύμετρου.



10) Lamborghini Reventon
Η Lamborghini Reventon ήταν ένα εξωφρενικό αυτοκίνητο με άμεσες επιρροές από το μαχητικό stealth Lockheed Martin F-22 Raptor, οι οποίες καθόρισαν τόσο τον εξωτερικό, όσο και τον εσωτερικό σχεδιασμό του μοντέλου.
Ως αποτέλεσμα έχουμε τον πολεμικό πίνακα οργάνων, που ήταν ψηφιακός, τεχνολογίας LCD, και έδινε στον οδηγό την εντύπωση πως πιλοτάρει το διάσημο μαχητικό.

Για όσους το έβρισκαν ιδιαίτερα πολύπλοκο, η εικόνα μπορούσε να αλλάξει με πιο συνηθισμένες ενδείξεις, αλλά η εξωπραγματική απεικόνιση είναι αυτή που έκανε διάσημα τα όργανα του αυτοκινήτου, αντίστοιχα των οποίων δεν έχουμε ξαναδεί από τότε. Και ίσως να μην δούμε ποτέ.
 

Σελ.
1
Οι πιο εντυπωσιακοί πίνακες οργάνων που έχουμε δει
Σελ.
2
Τα πιο εμβληματικά καντράν αυτοκινήτων
Σελ.
3
Οι πίνακες οργάνων που έμειναν στην ιστορία