Τα πιο εμβληματικά καντράν αυτοκινήτων
2) BMW E46 M3
Οι πίνακες οργάνων των BMW είναι γνωστοί για την απλότητά τους, την ευανάγνωστη γραμματοσειρά και τον απαλό πορτοκαλί φωτισμό, που είναι ιδιαίτερα ξεκούραστος για το μάτι τη νύχτα.
Τα M μοντέλα της εταιρείας έχουν ορισμένες λεπτομέρειες που κάνουν τα καντράν τους να ξεχωρίζουν από αυτά των ταπεινών εκδόσεων, όπως κόκκινες βελόνες και όργανο θερμοκρασίας λαδιού στη θέση του οικονομόμετρου.
Οι BMW E46 M3 με SMG κιβώτιο ταχυτήτων, είχαν άλλη μία προσθήκη στα όργανά τους: Ενσωματωμένο shift light στο στροφόμετρο, που ενημέρωνε τον οδηγό για το πότε είναι η ιδανική στιγμή να αλλάξει ταχύτητα.
Το κερασάκι στην τούρτα ήταν το ταχύμετρο που τελείωνε στον μαγικό αριθμό 300km/h.
3) Toyota Supra JZA80
Το καντράν ενός εκ των πιο εμβληματικών μοντέλων της Ιαπωνίας δεν γίνεται να μην είναι εξίσου θρυλικό με το ίδιο το αυτοκίνητο. Η Toyota Supra JZA80 είχε πίσω από το τιμόνι 3 ξεχωριστά όργανα. Το στροφόμετρο βρισκόταν στο κέντρο (χαρακτηριστικό των μοντέλων επιδόσεων, αφού ο οδηγός δίνει περισσότερη βάση στις στροφές του κινητήρα παρά στα χιλιόμετρα που έχει), το ταχύμετρο δεξιά (αριστερά για τις δεξιοτίμονες χώρες) και αριστερά υπήρχε το τρίτο όργανο που περιλάμβανε θερμοκρασία νερού και στάθμη βενζίνης.
Οι facelift –ή kouki στα ιαπωνικά- εκδόσεις, αντικατέστησαν το τελευταίο μεγάλο όργανο με τρία μικρά: Θερμοκρασία νερού, βενζίνη, μπαρόμετρο για τις turbo εκδόσεις και βολτόμετρο για τις ατμοσφαιρικές, μία τακτική που ακολουθήθηκε και στις celica.
Οι Supra που είχαν βελτιωθεί από την εργοστασιακή TRD, είχαν δύο διαφορές: Το στροφόμετρο έφτανε ως τις 10.000 rpm, και το ταχύμετρο τελείωνε στα 320km/h, υποδηλώνοντας τι μπορούσε να κάνει το αυτοκίνητο με τον κατάλληλο οδηγό.
Τα TRD καντράν είναι εξαιρετικά σπάνια, με τις τιμές τους να ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ στο eBay.
4) Nissan 300ZX
Η δεκαετία του 1980 αποτέλεσε το προοίμιο της ψηφιακής εποχής. Λάμπες neon, οι πρώτοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ακόμα και οικιακές συσκευές με ηλεκτρονική φωνή προσπαθούσαν να δώσουν την ψευδαίσθηση της τεχνητής νοημοσύνης. Τα πάντα γύριζαν γύρω από το μέλλον, ή για την ακρίβεια, γύρω από την εικόνα που είχαν για το μέλλον εκείνη την εποχή.
Το Nissan 300ZX της γενιάς Z31 κυκλοφόρησε το 1983. Η εταιρεία εξόπλισε το εξωτικό της μοντέλο με ψηφιακό πίνακα οργάνων, ο οποίος έμοιαζε με καντράν μαχητικού jet αεροπλάνου, αφού είχε πράσινο LED φωτισμό, ενώ οι ενδείξεις καυσίμου, θερμοκρασίας νερού, volt μπαταρίας και πίεσης λαδιού ήταν κάθετες.
Το στροφόμετρο είχε εμφάνιση διαγράμματος ιπποδύναμης, και η γενική εικόνα του καντράν θα μπορούσαμε να πούμε πως θύμιζε την ταινία TRON του 1982.
Tον ψηφιακό πίνακα οργάνων ερχόταν να συμπληρώσει το επονομαζόμενο «Voice Warning System», που χαμήλωνε αυτόματα τη μουσική και έπαιζε ηχογραφημένες πληροφορίες από τα ηχεία, αν για παράδειγμα η πόρτα ήταν ανοιχτή, τα φώτα είχαν μείνει αναμμένα ή η στάθμη της βενζίνης ήταν χαμηλή.
5) Opel Kadett GSi
Η Opel, όπως και η Nissan, καινοτόμησε και έφερε λίγο από την εικόνα του μέλλοντος στα προσιτά της αυτοκίνητα, με τρανό παράδειγμα τον πίνακα οργάνων του Kadett GSi του 1988, που είχε τεχνολογία υγρών κρυστάλλων, ή αλλιώς LCD.
Η ταχύτητα αναγραφόταν με ψηφιακούς αριθμούς, και η απεικόνιση του στροφόμετρου θύμιζε καμπύλη ιπποδύναμης. Δίπλα, οι ενδείξεις πίεσης λαδιού, βολτάζ μπαταρίας, θερμοκρασίας νερού και στάθμης βενζίνης ήταν έξυπνα σχεδιασμένες και είχαν διαφορετικά διαγράμματα.
Σήμερα που έχουμε οθόνες LED μέχρι και στα ρολόγια που φοράμε στο χέρι μας, αναπολούμε τα στρογγυλά όργανα και τους δείκτες, και ακόμα και τα μοντέλα του 2020 με τις ψηφιακές οθόνες απεικονίζουν τις ενδείξεις αναλογικά. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 όμως, το Kadett GSi έγραψε ιστορία με τον καινοτόμο πίνακα οργάνων που είχε.
Σελ. 1 | Οι πιο εντυπωσιακοί πίνακες οργάνων που έχουμε δει |
Σελ. 2 | Τα πιο εμβληματικά καντράν αυτοκινήτων |
Σελ. 3 | Οι πίνακες οργάνων που έμειναν στην ιστορία |