Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Τις παρακάτω προειδοποιητικές ενδείξεις οφείλετε να τις γνωρίζετε

Τις παρακάτω προειδοποιητικές ενδείξεις οφείλετε να τις γνωρίζετε

Διαβάστηκε από 19322 αναγνώστες - 27/7/2022

Προειδοποιητική ένδειξη στάθμης λαδιού: Αν ανάψει η συγκεκριμένη ένδειξη, τότε η πίεση του λαδιού στον κινητήρα είναι πολύ χαμηλή. Η στάθμη λαδιού πρέπει να ελέγχεται και να συμπληρωθεί αμέσως το λάδι, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος ζημιάς στον κινητήρα. Αν η εκ νέου πλήρωση δε βοηθήσει την κατάσταση, το αυτοκίνητο πρέπει να επισκεφθεί το συνεργείο. Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με την οδική βοήθειά σας και, πιο συγκεκριμένα, την υπηρεσία αντιμετώπισης βλαβών, ώστε να αποφύγετε ζημιές, όπως η φθορά ενός εμβόλου. Υπάρχει μια παρόμοια προειδοποιητική λυχνία με την προσθήκη "MIN", η οποία υποδεικνύει τη χαμηλή στάθμη λαδιού. Ωστόσο, σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει ακόμη χρόνος, για να οδηγήσετε ως το επόμενο πρατήριο καυσίμων, για να ελέγξετε τη στάθμη του λαδιού εκεί και να το συμπληρώσετε εφόσον χρειαστεί. Θα ήταν, βέβαια, μία ιδανική περίπτωση, να έχετε πάντα μαζί σας ένα κατάλληλο μπουκάλι λαδιού στο χώρο αποσκευών. Με αυτό θα εξοικονομήσετε χρόνο και χρήμα, καθώς στα πρατήρια καυσίμων οι τιμές είναι συχνά υψηλές.

Κοινοποίησέ το »




Λυχνία ελέγχου κινητήρα: Αν ανάψει η λυχνία ελέγχου του κινητήρα, τότε υπάρχει σφάλμα στη μονάδα ελέγχου, το οποίο δεν πρέπει να είναι σοβαρό, αν και συνήθως επηρεάζει το σύστημα διαχείρισης του κινητήρα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη κατανάλωση καυσίμου ή/και αυξημένες εκπομπές ρύπων, αλλά το αυτοκίνητο μπορεί ακόμη να οδηγηθεί προς το συνεργείο, εφόσον δεν υπάρχουν, φυσικά, προβλήματα και δυσκολίες με την οδική συμπεριφορά του. Η κατάσταση είναι διαφορετική αν αυτή η λυχνία ελέγχου δεν ανάβει συνεχώς, αλλά αναβοσβήνει γρήγορα. Αν συμβαίνει αυτό, τότε υπάρχει μια σοβαρή βλάβη, που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε μία δαπανηρή ζημιά. Έτσι, το αυτοκίνητο πρέπει να πάει στο συνεργείο το συντομότερο δυνατό.



Λυχνία ελέγχου πίεσης ελαστικών: Όλα τα νέα αυτοκίνητα είναι από το 2014 εξοπλισμένα με σύστημα ελέγχου πίεσης ελαστικών, που δείχνει ότι η πίεση των ελαστικών είναι πολύ χαμηλή. Σε αυτήν την περίπτωση, οφείλετε να ελέγξετε την πίεση των ελαστικών στο πλησιέστερο πρατήριο καυσίμων, αν είναι δυνατόν. Επειδή, ακόμα κι αν μπορείτε να οδηγήσετε με χαμηλή πίεση ελαστικών, η οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου επηρεάζεται αρνητικά και η φθορά των ελαστικών αυξάνεται.



Προειδοποιητική λυχνία συστήματος πέδησης: Αυτό το σύμβολο είναι γνωστό από το «σηκωμένο» χειρόφρενο, με τη λυχνία του να σβήνει όταν αυτό απελευθερώνεται. Αν συνεχίζει να είναι αναμμένο, τότε απαιτείται μεγάλη προσοχή, καθώς η λυχνία υποδεικνύει ότι το σύστημα πέδησης δε λειτουργεί σωστά, για παράδειγμα έπειτα από πιθανή απώλεια υγρού των φρένων. Σε αυτήν την περίπτωση, το αυτοκίνητο δε θα έπρεπε να οδηγείται περαιτέρω. Σταματήστε, λοιπόν, αμέσως και μεταφέρετε το όχημα στο συνεργείο!



Θερμοκρασία ψυκτικού υγρού: Αυτό το σύμβολο υποδεικνύει πως το ψυκτικό υγρό είναι πολύ ζεστό και ότι ο κινητήρας υπερθερμαίνεται. Επομένως, εδώ απειλείται με μεγάλη ζημιά ο κινητήρας! Η υπερθέρμανση μπορεί να οφείλεται σε διαρροή στο σύστημα ψύξης ή σε έναν ελαττωματικό θερμοστάτη. Μερικές φορές μπορεί κανείς να διορθώσει την κατάσταση βραχυπρόθεσμα, ενεργοποιώντας πλήρως τη θέρμανση και κατευθύνοντας το ζεστό αέρα στο εσωτερικό του οχήματος. Αν υπάρχει έλλειψη ψυκτικού στο σύστημα ψύξης, η πλήρωση του δοχείου διαστολής ψυκτικού με νερό, επίσης για μικρό χρονικό διάστημα, μπορεί να σας βοηθήσει κατά την οδήγηση στο συνεργείο. Αλλά, προσοχή! Στους υπερθερμασμένους κινητήρες, η φλάντζα της κυλινδροκεφαλής μπορεί να καεί! Διαφορετικά, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αποσυρθείτε από την κυκλοφορία, κινούμενοι προς τα δεξιά, να αφήσετε τη θερμοκρασία να πέσει και να ακολουθήσετε την ταχύτερη διαδρομή προς το επόμενο συνεργείο.



Αν έχει ανάψει αυτό το σύμβολο, το σύστημα stop&start έχει απενεργοποιήσει τον κινητήρα, για την προστασία του περιβάλλοντος. Αν πάρετε το δεξί πόδι σας από το πεντάλ των φρένων ή πιέσετε το συμπλέκτη, ο κινητήρας θα πρέπει να ξεκινήσει ξανά.