Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Το φίλτρο σωματιδίων πετρελαίου συγκεντρώνει τα σωματίδια του πετρελαίου (αιθάλη) που εκπέμπονται από τα καυσαέρια του πετρελαιοκινητήρα.

Το λιπαντικό και η σχέση του με το φίλτρο σωματιδίων DPF

Διαβάστηκε από 6914 αναγνώστες - 8/2/2021

Το φίλτρο σωματιδίων πετρελαίου είναι ένα φίλτρο, που βρίσκεται τοποθετημένο στο σύστημα εξαγωγής μετά τον κύριο καταλυτικό μετατροπέα, το οποίο συγκεντρώνει τα σωματίδια του πετρελαίου (αιθάλη) που εκπέμπονται από τα καυσαέρια του πετρελαιοκινητήρα.

Μετά από μία περίοδο το φίλτρο γεμίζει και είναι αναγκαίο να καούν τα σωματίδια αιθάλης (ΡΜ) που έχουν συσσωρευτεί για να αναγεννηθεί το φίλτρο σωματιδίων πετρελαίου. Τα συσσωρευμένα λοιπόν σωματίδια καίγονται μέσα από μια διαδικασία η οποία ονομάζεται αναγέννηση ή αναζωογόνηση του φίλτρου αιθάλης.

H συγκεκριμένη διαδικασία ονομάζεται παθητική, όταν τα σωματίδια αιθάλης καίγονται σε κανονικές συνθήκες οδήγησης χωρίς την επέμβαση της διαχείρισης του κινητήρα. Αντίθετα η ενεργητική αναζωογόνηση γίνεται με την αύξηση της θερμοκρασίας των καυσαερίων από τον εγκέφαλο ECU διαχείρισης του κινητήρα με μία σειρά ενεργειών. Η αύξηση της θερμοκρασίας επιτυγχάνεται με διάφορα μέσα, με κυριότερη τους επακόλουθους μεταψεκασμούς καυσίμου, όπου το άκαυστο καύσιμο πηγαίνει και καίγεται στον καταλύτη του οχήματος αυξάνοντας την θερμοκρασία των καυσαερίων για να καεί η αιθάλη.

H θερμοκρασία των καυσαερίων αυξάνει πάνω από τους 650 °C. Στην περίπτωση αυτή, το άκαυστο πετρέλαιο αναμειγνύεται με το λιπαντικό του κινητήρα το οποίο, ειδικά αν οι καταστάσεις ενεργητικής αναζωογόνησης είναι επαναλαμβανόμενες υφίσταται αραίωση.

Σχετικες επιχειρησεις