Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Θες hi tech αυτοκίνητο;

9/8/2017

Η ψυχαγωγία μέσα στο αυτοκίνητο έχει πάρει νέα μορφή. Οθόνες αφής, σύνδεση με Smartphones, εξελιγμένα και έξυπνα GPS, πλέον συγκαταλέγονται ανάμεσα στα βασικά accessories αυτοκινήτου που οι καταναλωτές επιθυμούν να έχουν στο αυτοκίνητό τους.

Ενώ παλιά τα συστήματα multimedia ήταν για να ακούς μουσική και να βλέπεις καμιά ταινία, σήμερα, μπορούν να παίξουν το ρόλο του δορυφορικού συστήματος πλοήγησης, ενός σύγχρονου υπολογιστή με δυνατότητα σύνδεσης στο internet, κάμερας οπισθοπορείας, τηλεφώνου, τηλεόρασης κτλ. Μάθε τώρα όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τα συστήματα car multimedia.


Εκμεταλλεύσου τις  δυνατότητες των νέων Car Multimedia και κάνε τη ζωή σου πιο εύκολη

Είστε κάτοχοι ενός smartphone; Αν ναι τότε αμέσως θα εκτιμήσετε τις δυνατότητες ενός σύγχρονου συστήματος πολυμέσων, αφού τα περισσότερα από αυτά τρέχουν με λειτουργικό android. Και άρα μπορείτε να σερφάρετε στο internet, να ακούτε τον αγαπημένο σας σταθμό όπου και αν βρίσκεστε (μέσω διαδικτύου), να μπείτε στο facebook, να κάνετε check-in που βρισκόσαστε και να επεξεργαστείτε αρχεία και φωτογραφίες. Οι συνεπιβάτες μπορούν να απολαύσουν την εκπομπή ή την ταινία της επιλογής τους, βλέποντας παρακολουθώντας ζωντανά τηλεόραση ή αναπαράγοντας ταινίες στο DVD.
Πέρα όμως από τη ψυχαγωγία, υπάρχουν και εργονομικά οφέλη που έχουν άμεση σχέση με την οδήγηση. Η χρήση Δορυφορικού Συστήματος Πλοήγησης (GPS), η δυνατότητα τηλεφωνήματος σε έκτακτη ανάγκη, όπως και η δυνατότητα κάμερας οπισθοπορείας είναι σημαντικά εργαλεία για κάθε οδηγό που κάνουν την ζωή μας πολύ πιο εύκολη.

Εργοστασιακό ή After Market;

Πριν επιλέξω κάποιο συγκεκριμένο σύστημα θα πρέπει να μάθω τις προδιαγραφές του αυτοκινήτου μου για να υποστηρίξει ένα τέτοιο σύστημα. Αυτό μπορώ να το μάθω, απευθυνόμενος στον κατασκευαστή του αυτοκινήτου για πληροφορίες, κάνοντας μια έρευνα στο διαδίκτυο ή ρωτώντας κάποιο εξειδικευμένο συνεργείο που έχει μεγάλη εμπειρία στην εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων.

Εργοστασιακό ή After Market;
Από εκεί και πέρα πρέπει να επιλέξω αν θα εγκαταστήσω σύστημα εργοστασιακό ή after market. Οι κατασκευαστές εφοδιάζουν τα αυτοκίνητά τους ολοένα και με πιο εξελιγμένα ηχοσυστήματα. Βέβαια, αν αναζητάτε μία top επιλογή, τότε αυτήν δεν θα την βρείτε στον βασικό, αλλά στον προαιρετικό εξοπλισμό. Και η τιμή της θα ποικίλει από τις δυνατότητες που έχει. Σε γενικές γραμμές, τα εργοστασιακά συστήματα είναι ακριβότερα από τα after market. Από εκεί και πέρα έχουν δύο σημαντικά πλεονεκτήματα. Το πρώτο είναι ότι έχουν σχεδιαστεί ώστε να «κουμπώσουν» ιδανικά στο ταμπλό (φινίρισμα), το δεύτερο είναι ότι συνεργάζονται με τους περιστροφικούς διακόπτες, το trip computer και τα χειριστήρια του αυτοκινήτου, αντίθετα με κάποια after market που πρέπει να λύσουν κάποια τέτοιου είδους προβλήματα.


Νέες τεχνολογίες και πόσο κοστίζουν

Ποιές οι νέες τάσεις στην τεχνολογία
Πώς θα είναι τα επόμενα συστήματα πολυμέσων; Το σίγουρο είναι πως όλα θα διαθέτουν οθόνες αφής και ταχύτατους επεξεργαστές. Από εκεί και πέρα για τις δυνατότητες τους δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτοι, όμως σύμφωνα με τα πρωτότυπα concept που παρουσιάζονται, μάλλον τα νέα συστήματα θα αλληλεπιδρούν περισσότερο με τον οδηγό, προσφέροντας περισσότερες εργονομικές λύσεις. Για παράδειγμα, θα μπορείτε να συνδεθείτε με το αυτοκίνητό σας από το σπίτι ή το τηλέφωνο ώστε να το βάλετε μπροστά για δροσίσετε ή ζεστάνετε την καμπίνα, θα δίνεται μέσω του GPS το στίγμα σας και άρα σε περίπτωση αυξημένης κίνησης θα επιλέγετε άλλη διαδρομή, θα συνδυάζονται με τον εγκέφαλο του αυτοκινήτου και θα σας ενημερώνουν για την κατάσταση του οχήματος, ενώ δεν αποκλείεται να παίξουν ενεργό ρόλο στην ενεργητική ασφάλεια του οχήματος.


Πόσο κοστίζουν;
Η απάντηση στην παραπάνω ερώτηση εξαρτάται από τις δυνατότητες της κάθε συσκευής και την απόδοση.
Στην περίπτωση των car multimedia, δηλαδή των συστημάτων με οθόνη αφής και περισσότερες δυνατότητες, οι τιμές ξεκινούν από τα 250 ευρώ και μπορούν να φτάσουν ακόμη και στα 1.500 ευρώ! Σε αυτήν την περίπτωση όμως, δεν αγοράζετε ένα τυχαίο ηχοσύστημα, αλλά ένα γρήγορο φορητό υπολογιστή ή καλύτερα ένα tablet για το αυτοκίνητό σας με τεράστιες δυνατότητες. Μάλιστα, επειδή η εξέλιξη της τεχνολογίας είναι ραγδαία σε αυτούς τους τομείς, οι οικονομικές και συνάμα ποιοτικές λύσεις γίνονται όλο και περισσότερες.


Πρώτα η οδήγηση, μετά η ψυχαγωγία

Ασφάλεια
Το ζήτημα της ασφάλειας είναι το σημαντικότερο που θα πρέπει να προσέξουμε. Σε πολλές χώρες του κόσμου η νομοθεσία είναι αυστηρή όσον αφορά τη χρήση κινητών τηλεφώνων και γενικά συσκευών που αποσπούν την προσοχή του οδηγού. Μάλιστα, πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Ford και η Audi έχουν τροποποιήσει και βελτιώσει τα εργοστασιακά τους συστήματα ώστε να μειωθεί ο χρόνος απόσπασης του οδηγού. Ως εκ τούτου, πριν επιλέξουμε σύστημα car multimedia, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι οι προδιαγραφές του και η εργονομία του διασφαλίζουν την ασφάλεια μας καθώς το χρησιμοποιούμε. Και μετά την αγορά και εγκατάστασή του όμως θα πρέπει να προσέχουμε, ώστε να χρησιμοποιούμε το σύστημα ισορροπημένα, δίχως η προσοχή μας να αποσπάται από την οδήγηση

Εξειδικευμένο Συνεργείο & Εγγύηση
Η εγκατάσταση του συστήματος θα πρέπει να γίνει από κάποιον εξειδικευμένο επαγγελματία. Στην περίπτωση της εργοστασιακής λύσης αυτό δεν μας απασχολεί τόσο εφόσον θα απευθυνθούμε στον κατασκευαστή και σε κάποιο εξουσιοδοτημένο συνεργείο. Αν όμως επιλέξουμε τη λύση ενός after market συστήματος θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην επιλογή του ατόμου που θα αναλάβει την εγκατάσταση. Είναι καλό ο επαγγελματίας που θα επιλέξουμε να έχει μεγάλη πείρα και εξειδίκευση στην εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων. Επίσης, ζητάμε πάντα γραπτή εγγύηση για το σύστημα που θα εγκαταστήσουμε και ζητάμε να μάθουμε τη διάρκεια και τι περιλαμβάνει.

.

Τα συστήματα car multimedia έχουν πολλά οφέλη (ψυχαγωγικά και εργονομικά) και αν το αυτοκίνητό και το πορτοφόλι μας μπορεί να το υποστηρίξει, αξίζει να τα εγκαταστήσουμε. Με τις προοπτικές μάλιστα που ανοίγει η τεχνολογία, τα συστήματα αυτά θα είναι αναπόσπαστος βοηθός του κάθε οδηγού. Ίσως και στο άμεσα προσεχές μέλλον…

 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις

Σχετικες επιχειρησεις