Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Τα οχήματα που έχουν την ίδια βάση και εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα

Διαβάστηκε από 6232 αναγνώστες - 28/12/2020

6) Mitsubishi Lancer Evolution X - Peugeot 4007
Όπως όλες οι γενιές των θρυλικών «Evo», έτσι και η 10η, που έμελλε να είναι και η τελευταία φορά που θα βλέπαμε το λατρεμένο τετρακίνητο sedan με την αεροτομή του πολέμου, βασιζόταν στην πλατφόρμα των απλών Lancer.  
Το συγκεκριμένο μοντέλο χρησιμοποιούσε την «GS platform», η οποία είναι προϊόν συνεργασίας της Mitsubishi με την DaimlerChrysler και είναι επίσης γνωστή ως «Project Global».



Το πάτωμα χρησιμοποιήθηκε και από άλλα μοντέλα, όπως το Outlander αλλά και το Jeep Patriot.
Μπορεί η συγγένεια μεταξύ του Jeep Patriot και του Mitsubishi Evo X να φαντάζει εντελώς μακρινή, αλλά υπάρχει ακόμα ένα αυτοκίνητο που δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε πως έχει την ίδια πλατφόρμα, και αυτό είναι το Peugeot 4007, μιας και βασίστηκε στο Outlander.


 
7) Lincoln Continental – Ford Galaxy
Η μεγαλοπρεπής Lincoln Continental είναι ένα πολυτελές και μεγάλο sedan, το οποίο έχει κάνει καριέρα και στον Λευκό Οίκο, αφού χρησιμοποιούταν από το 1961 ως το 1977 ως προεδρική λιμουζίνα.



Η 10η γενιά της ιστορικής Continental χρησιμοποιεί την πλατφόρμα CD4 της Ford, επάνω στην οποία βασίζονται και ευρωπαϊκά μοντέλα της εταιρείας. Έτσι, η εμβληματική Lincoln, η παραγωγή της οποίας σταμάτησε το 2020, μοιράζεται το ίδιο πάτωμα με το Ford Mondeo MK5, αλλά και με το MPV Ford Galaxy.


 
8) Bentley Continental GT – VW Phaeton
Παραμένουμε στα πολυτελή αυτοκίνητα με την συγκεκριμένη ονομασία και περνάμε στη βρετανική Bentley, με την coupe Continental GT και την τετράθυρη λιμουζίνα Continental Flying Spur, που χρησιμοποιούν την ίδια πλατφόρμα, η οποία στα τρέχοντα μοντέλα είναι η MSB του Ομίλου VW.



Οι προηγούμενες γενιές των συγκεκριμένων οχημάτων βασίζονταν στο πάτωμα D1 του Group, το οποίο εξελίχθηκε για το VW Phaeton, το πρώτο πολυτελές μοντέλο της εταιρείας, που δημιουργήθηκε με σκοπό να ανταγωνιστεί την Mercedes S-Class και το Lexus LS.
Μπορεί το μεγάλο VW να μην υπάρχει πλέον, αλλά αυτό ήταν ο λόγος που κατασκευάστηκε η συγκεκριμένη πλατφόρμα, που έπαιξε σπουδαίο ρόλο στην μετέπειτα πορεία των Bentley.


 
9) Lamborghini Urus – Audi A4
Το οικογενειακό μοντέλο της Audi έχει συγγένεια με το εξωφρενικό SUV των 650 ίππων που κατάγεται από την Sant Agata Bolognese, δηλαδή την Lamborghini Urus. Το A4 βρίσκεται πλέον στην 5η γενιά του, η οποία ονομάζεται B9 και βασίζεται στην πλατφόρμα MLB-Evo. Το συγκεκριμένο πάτωμα εγκαινιάστηκε το 2015 με το Audi Q7, και αποτελεί τη βάση επάνω στην οποία στηρίζεται τόσο η Urus, όσο και η Porsche Cayenne και το VW Touareg.



Ενώ τα 4 προαναφερθέντα SUV έχουν κάποια συγγένεια λόγω διαστάσεων και υπερυψωμένου, εκτός δρόμου χαρακτήρα, δύσκολα μπορούμε να φανταστούμε πως το A4 μοιράζεται το ίδιο πάτωμα με την Urus, αλλά είναι γεγονός.


 
10) Rolls Royce Dawn - BMW Σειρά 7
H Dawn είναι ένα χειροποίητο ανοιχτό GT όχημα, το οποίο χαρακτηρίζεται από την χλιδή και την αίγλη που συνοδεύει το όνομα Rolls Royce. Είναι βασισμένο στην τετράθυρη λιμουζίνα Ghost 1ης γενιάς, που χρησιμοποιούσε την πλατφόρμα της BMW Σειράς 7 F01.



Εκτός από αυτά τα μοντέλα, το ίδιο πάτωμα έχει χρησιμοποιηθεί και για την coupe Rolls Royce Wraith.
Παρόλο που η Σειρά 7 είναι πολυτελής και αποτελεί την ναυαρχίδα της BMW, η Βαυαρική φίρμα επέλεξε να χρησιμοποιήσει νέα πλατφόρμα για την επόμενη γενιά της Ghost, η οποία ονομάζεται «Architecture of Luxury», ή αλλιώς «Αρχιτεκτονική της Πολυτέλειας», κάνοντας τις Rolls Royce ακόμα πιο ξεχωριστές.