Η μπαταρία του αυτοκινήτου συνήθως σε «αφήνει» στις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας, δηλαδή αρχές χειμώνα ή καλοκαιριού. Πόσο επηρεάζεται η διάρκεια ζωής της από τον οδηγό; Δες τα πιο συχνά λάθη για να μην τα κάνεις.
Οι μικρές αποστάσεις την «ξελιγώνουν»
Το έχουμε ξαναπεί, αν κινείς το αυτοκίνητο μόνο για μικρές αποστάσεις, τότε μόνο κακό κάνεις και ειδικά στην μπαταρία. Για να ξεκινήσει το μοτέρ απαιτεί πολλή ενέργεια. Σε μια μικρή διαδρομή λίγων λεπτών το δυναμό δεν προλαβαίνει να την ξαναφορτίσει κι αν κατά τη διάρκεια της οδήγησης χρησιμοποιούνται ραδιόφωνο, κλιματισμός κλπ., της κάνεις τη ζωή ακόμα πιο δύσκολη. Το πιθανότερο πως θα «παραδώσει πνεύμα» σύντομα κάτι που μπορείς να αποφύγεις με δύο τρόπους. Κάνε μια μεγάλη βόλτα τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα ή να τη συνδέεις μια στο τόσο με φορτιστή.
Ξεχνάς ράδιο, φωτάκι καμπίνας κλπ. ανοικτά; Ετοιμάσου!
Σου έχει τύχει ποτέ να ξεχάσεις το φως της καμπίνας ή τα μικρά φώτα ανοιχτά όλο το βράδυ και την επόμενη μέρα να μην παίρνει μπροστά; Αν όχι, είσαι τυχερός! Αν ναι, μάλλον τώρα ξέρεις τι έφταιγε. Τα σύγχρονα αυτοκίνητα σβήνουν τα φώτα τους αυτόματα λίγο μετά το κλείδωμα (κάτι που δεν ισχύει για τα παλιότερα), σε περίπτωση όμως που έχεις συνδέσεις κάποια συσκευή στο βύσμα του αναπτήρα, αυτό ίσως συνεχίσει να τραβάει ρεύμα.
Επίσης πολλά συστήματα που τραβάνε ρεύμα απευθείας από την μπαταρία όπως ο συναγερμός μπορούν να προκαλέσουν την πτώση της τάσης αν μείνει το αυτοκίνητο ακίνητο για καιρό, παρόλο που δεν έχουν μεγάλη κατανάλωση ρεύματος.
Μην την αφήνεις βρώμικη
Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά κι η μπαταρία θέλει καθάρισμα. Βρωμιά και υγρασία που εμφανίζονται σαν άλατα στους πόλους, μπορούν να προκαλέσουν διαρροή ρεύματος, αποφορτίζοντας την μπαταρία σταδιακά. Για να την καθαρίσεις, λίγη μαγειρική σόδα με νερό κι ελαφρύ τρίψιμο με γυαλόχαρτο είναι αρκετό.
Η μπαταρία σου «μιλάει» αλλά την αγνοείς
Το γεγονός ότι η μπαταρία ετοιμάζεται να σε αφήνει συνήθως αρχίζεις να το βλέπεις αρκετό καιρό πριν. Τυπικές ενδείξεις είναι το τρεμούλιασμα των φώτων και η δυσκολία εκκίνησης του μοτέρ. Ένας τρόπος για να ελέγξεις την κατάσταση της μπαταρίας είναι να βάλεις μπροστά τον κινητήρα έχοντας ενεργοποιημένη τη μεσαία σκάλα των φώτων. Αν η ένταση του φωτός μειωθεί, τότε τα νέα δεν είναι και πολύ ενθαρρυντικά. Καλό θα ήταν να τη συνδέσεις με φορτιστή αν παρατηρήσεις σχετικά σημάδια για να αποφύγεις περίεργες καταστάσεις και να κερδίσεις μερικούς ακόμα μήνες μαζί της.
Πώς να αυξήσεις τη διάρκεια ζωή της μπαταρίας;
- Έλεγχε συχνά την τάση. Αν πέσει κάτω από τα 12,6 Volt, τότε θα πρέπει να την επαναφορτίσεις όσο το δυνατόν συντομότερα.
- Αν κάνεις μικρές αποστάσεις, απέφυγε συστήματα και συσκευές που καταναλώνουν επιπλέον ρεύμα (π.χ. θερμαινόμενα καθίσματα και ραδιόφωνο).
- Αν αφήσεις για καιρό παρκαρισμένο το αυτοκίνητο, μην ξεχνάς να συνδέεις την μπαταρία με φορτιστή ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
- Το χειμώνα βάλε στην μπαταρία ειδικό θερμικό κάλυμμα ώστε να την προστατέψεις από το κρύο. Σημαντικό: Όταν έρθει η άνοιξη το αφαιρείς!