Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
20% πάνω οι τιμές των ηλεκτρικών στα επόμενα 4 έτη

20% πάνω οι τιμές των ηλεκτρικών στα επόμενα 4 έτη

23/5/2022

Οι τιμές των ηλεκτρικών αυτοκινήτων αναμένεται να πάρουν τα «πάνω» τους μέσα στην επόμενη τετραετία. Οι λόγοι είναι αρκετοί, με κυριότερο αυτό της έλλειψης βασικών πρώτων υλών που μαζί με την τεράστια ζήτηση μπαταριών λιθίου αποτελεί «κακό» συνδυασμό.

Θα αυξηθούν οι τιμές των ηλεκτρικών

Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από νέες έρευνες που έχουν γίνει στην παγκόσμια αγορά αυτοκινήτου και συγκεκριμένα στην ηλεκτροκίνηση, επιδεικνύοντας την ανοδική της τάση. Πιο συγκεκριμένα, οι ειδικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως οι τιμές των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα αυξηθούν μέχρι και 20%!

Τεράστια η ζήτηση για τις μπαταρίες ηλεκτρικών

Οι λόγοι είναι απλοί αν αναλογιστεί κανείς τους βασικούς κανόνες της οικονομικής θεωρίας. Η ζήτηση για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και γενικά μπαταρίες, είναι εξαιρετικά ραγδαία και απότομη, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες και λοιπούς κατασκευαστές να μην μπορούν να ανταποκριθούν. Τώρα αν βάλεις μέσα στην εξίσωση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τελευταίοι με την εφοδιαστική αλυσίδα, όπως την έλλειψη μικροτσίπ, την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία, καταλαβαίνεις πως δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Το 2026 αναμένεται να κορυφωθούν οι τιμές

Σύμφωνα με τα λεγόμενα των ειδικών, τα παραπάνω προβλήματα δεν θα ξεπεραστούν πριν το 2026, αφού τότε η ακρίβεια των ηλεκτρικών αναμένεται να φτάσει στο κορυφαίο σημείο της. Αναφορικά και μόνο, η κατασκευή μιας μπαταρίας στοιχίζει 120 ευρώ/kW, ενώ σε λίγο καιρό θα σκαρφαλώσει στα 130 ευρώ/kW, πράγμα που σημαίνει ότι  στον τελικό καταναλωτή αυτό το κόστος μεταφράζεται σε 1.500 με 3.000 ευρώ επιπλέον.
 
Παρόλα αυτά, αξίζει να αναφέρουμε πως και να βρεθεί λύση στο πρόβλημα, οι τιμές θα χρειαστούν αρκετό χρόνο (μέχρι και δεκαετία!) εωσότου φτάσουν στα προσιτά επίπεδα των αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης.
 
 
Αργεί η «άνοιξη» των ηλεκτρικών…
Η πανδημία, η έλλειψη μικροτσίπ και λοιπών στοιχείων, καθώς και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν ανεβάσει αρκετά το κόστος των ηλεκτρικών,
Τεράστια η ζήτηση των μπαταριών.
Οι τιμές αναμένεται να κορυφωθούν το 2026.
Πόσο θα φτάσουν πια;

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε

Σχετικες επιχειρησεις