Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Audi A4 duo: Η άγνωστη υβριδική έκδοση του μοντέλου

Audi A4 duo: Η άγνωστη υβριδική έκδοση του μοντέλου

6/12/2023

Πλέον τα υβριδικά αυτοκίνητα είναι ιδιαίτερα δημοφιλή και αποτελούν καθημερινό θέαμα στους δρόμους μας. Πριν 25 χρόνια, τα πράγματα βέβαια ήταν εντελώς διαφορετικά.

Το 1996 η Audi δοκίμαζε μανιωδώς το πρωτότυπο A4 duo, το οποίο μπήκε σε παραγωγή το 1997. Με τη λέξη «duo» η εταιρία εννοούσε πως το αυτοκίνητο ήταν υβριδικό, με 2 κινητήρες. Ο ένας ήταν ο diesel 1,9 λίτρων, με ισχύ 90 άλογα, ενώ ο δεύτερος ήταν ηλεκτρικός με απόδοση 29 ίππους, ενώ οι μπαταρίες φορτίζονταν στην πρίζα αλλά και κατά την κίνηση, όπως τα σημερινά Plug-in Hybrid οχήματα. Η κίνηση μεταδιδόταν στους εμπρός τροχούς.



Το αυτοκίνητο είχε διακόπτη επιλογής μεταξύ των κινητήρων. Με το ηλεκτρικό μοτέρ, το όχημα είχε τελική ταχύτητα 80 χλμ/ώρα, ενώ με το diesel 170 χλμ/ώρα.

Η Audi ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή εταιρεία που λάνσαρε στην αγορά υβριδικό μοντέλο, το οποίο, αναμενόμενα, ήταν περιορισμένης παραγωγής. Οι Γερμανοί είχαν ως πλάνο την πώληση 500 αντιτύπων, αλλά όπως αναφέραμε οι εποχές ήταν διαφορετικές. Η τιμή του πετρελαίου ήταν πολύ πιο χαμηλή, και έτσι παρά την μικρή κατανάλωση του υβριδικού μοντέλου, οι καταναλωτές προτίμησαν το φθηνότερο, αμιγώς diesel A4.
Συνολικά πωλήθηκαν 90 Audi A4 duo. Αυτό ίσως να θεωρείται εμπορική αποτυχία, όμως το αυτοκίνητο έθεσε γερά τις βάσεις για την περεταίρω εξέλιξη της υβριδικής τεχνολογίας της Audi στις δεκαετίες που ακολούθησαν.

Σελ.
1
Η ιστορία του Audi A4 B5
Σελ.
2
1997: Το facelift του Audi A4
Σελ.
3
Audi A4 duo: Η άγνωστη υβριδική έκδοση του μοντέλου
Σελ.
4
Audi S4 και RS4: Οι λύκοι με τη μορφή προβάτου!