autoagora.gr logo
TEST ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ ΤΙΜΕΣ LEASING SHORT VIDEOS
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του υδρογόνου;

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του υδρογόνου;

25/10/2024

Τα πλεονεκτήματα του υδρογόνου είναι η μεγάλη εμβέλειά του, ο γρήγορος ανεφοδιασμός, η υψηλή ενεργειακή πυκνότητα και η φιλικότητά του προς το περιβάλλον. Πιο συγκεκριμένα σε αντίθεση με τα πετρελαιοκίνητα ή βενζινοκίνητα αυτοκίνητα, τα οχήματα με τεχνολογία κυψελών καυσίμου δεν εκπέμπουν ούτε σωματίδια, ούτε οξείδια του αζώτου, ούτε CO2 κατά τη λειτουργία τους και το μόνο απόβλητο προϊόν που βγάζουν είναι το νερό (ατμός). Επίσης το υδρογόνο είναι καλός αρωγός της ενέργειας, με τη θερμογόνο δύναμη του ενός κιλού να είναι τριπλάσια από το ενεργειακό περιεχόμενο ενός λίτρου πετρελαίου ή βενζίνης.

Eπιπλέον, το υδρογόνο μπορεί να αποθηκευτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και ουσιαστικά οι πόροι για την παραγωγή του είναι άπειροι, αρκεί να υπάρχει αρκετή ποσότητα καθαρής ενέργειας. Τέλος, τα αυτοκίνητα υδρογόνου μπορούν να ανεφοδιαστούν το ίδιο γρήγορα με τα οχήματα που φοράνε συμβατικό κινητήρα εσωτερικής καύσης, ενώ έχουν εξαιρετική αυτονομία, αφού με 5,5 κιλά υδρογόνου μπορούν κάνουν μέχρι και 500 χλμ., σημαντικά μεγαλύτερη από την αντίστοιχη των ηλεκτρικών μοντέλων.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα του υδρογόνου;

Τα μειονεκτήματα εντοπίζονται κυρίως στην παραγωγή, την εφοδιαστική αλυσίδα, τη μεταφορά και την αποθήκευση του υδρογόνου, όπως και το γεγονός ότι η ηλεκτρική ενέργεια είναι πάντα απαραίτητη ως βάση. Αυτό εγείρει πάντα το ερώτημα κατά πόσο είναι πιο αποδοτικό να τη χρησιμοποιούμε ώστε να διυλίζουμε με κυκλικό τρόπο το υδρογόνο, κάτι που απαιτεί τεράστιες ποσότητες ενέργειες, από το να την χρησιμοποιούμε άμεσα στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πιο ενεργειακά κοστοβόρο είναι η ψύξη του αποθηκευμένου υδρογόνου, το οποίο πρέπει να φτάσει στους -253 βαθμούς Κελσίου.



Επιπλέον, η απόδοση είναι αρκετά χαμηλή. Μια ανεμογεννήτρια 3 μεγαβάτ μπορεί να τροφοδοτήσει 1.600 ηλεκτρικά αυτοκίνητα ή 650 με υδρογόνο. Έτσι, σε σύγκριση με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, απαιτείται σχεδόν τριπλάσια ποσότητα ενέργειας.

Μπορεί το υδρογόνο αυτή τη στιγμή να μην κερδίζει το ρεύμα, αλλά όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν ότι αν καταφέρουμε κάποια στιγμή να παράγουμε υδρογόνο με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα, τα αυτοκίνητα που θα καίνε το συγκεκριμένο καύσιμο θα είναι πιο «καθαρά» από τα ηλεκτρικά, αφού σίγουρα δεν θα έχουν την ανάγκη για μεγάλες μπαταρίες που χρειάζονται σπάνια ορυκτά υλικά, των οποίων η εξόρυξη είναι άκρως ρυπογόνα.


Να που θα την βρείτε την λύση!
Παραγωγή υδρογόνου από την ανοιχτή θάλασσα!
Μονάδες με ανεμογεννήτριες που θα μπορούν να γεμίσουν ως και 1.000.000 αυτοκίνητα για ένα χρόνο καύσιμο!
Εσείς τι λέτε υδρογόνο ή ρεύμα για τα αυτοκίνητα σας;

 

Σελ.
1
Το υδρογόνο πιο καθαρό από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα
Σελ.
2
Έτσι θα μπορούσε να παραχθεί πράσινο υδρογόνο στην ανοικτή θάλασσα
Σελ.
3
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του υδρογόνου;